Berliner Bürgerbräu, Rotkehlchen

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Dreamer
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.05
    • 1576

Berliner Bürgerbräu, Rotkehlchen

zaw. alk. 5,3%, but. 0,5 l (NRW)
    przywiezione z Niemiec

Wyśmienity pils przypominający dawne wiedeńskie lagery.
    Wg opinii znawców (M.Jackson) jeden z najznamienitszych produktów berlińskiego browaru. Rzeczywiście, takiego piwa się po Berlinie nie spodziewałem.

Zapach wybitnie słodowy, głęboki, aromatyczny. Kolor miedziany (cudo! dawno nie testowałem pilsa o takiej barwie).
    Potężna czapa piany w kolorze kremowym (i takiej konsystencji) długo nie chce opaść. Gruby kremowy kożuch zostaje do końca.
    Smak, tak jak i zapach, wybitnie słodowy. Dużo równoległych nutek smakowych decydujących o wyjątkowości tego piwa: początek słodowy i lekko miodowy, później wyczuwalne bardzo subtelne nuty owocowe (tak się w nich rozsmakowałem, że zawartość butelki znikła dużo za wcześnie ). Chmielowy posmak idealnie wkomponowany w bogatą mieszankę pozostałych smaków. Rewelacja.

Piwo podawane oryginalnie w bardzo charakterystycznym kuflu z czerwoną rączką, zwanym, o ile mi wiadomo, właśnie rotkehlchen. Produkowane z powodzeniem w początkach istnienia browaru jako piwo eksportowe, w siermiężnych czasach socjalistycznych zniknęło z rynku, by powrócić w 125 rocznicę powstania browaru.
    Attached Files
    Blog: Piwna Brytania
  • yendras
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.12
    • 2052

W kuflu prezentuje się rzeczywiście efektownie: głęboki, miodowy kolor i potężna czapa piany. Smak trochę mnie rozczarował. Początkowo bardzo treściwy i harmonijny z czasem się wypłaszczył i nawet nieco rozwodnił. Ale ogólnie całkiem niezłe.
    Cena 0,63 EUR.

Comment

• Borysko
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.02
      • 1144

Dreamer opisał to piwo dosyć dokładnie, a jego opis pokrywa się z moimi wrażeniami. To piwo jest pełne charakteru. Pełny jest jego kolor, gęsta piana, silny zapach, bogaty i gęsty smak. Zwłaszcza smak mnie urzekł - jest niezwykle wręcz harmonijny: głęboko słodowy, słodkawy ale nie za słodki, zrównoważony przyjemna goryczką, wzbogacony o smak chmielu. posmak długi i przyjemny - słodowo-chmielowy. No jak na pilsa to jest pyszne!

Comment

Przetwarzanie...