Coburger, Scheidmantel Coburg Pils

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Dreamer
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.05
    • 1576

Coburger, Scheidmantel Coburg Pils

zaw. alk. 4,9%, but. 0,5 l (z porcelanką)
    przywiezione z Niemiec

Pyszny pils z bawarskiego browaru Coburger Brauerei, wcześniej znanego jako Scheidmantel Brauerei (to od nazwiska rodziny właścicieli).

zapach - bardzo chmielowo-aromatyczny;
    kolor - jasnozłoty, zgodny z oczekiwaniami
    piana - biała, gruboziarnista, początkowo wysoka, ale szybko opada, centymetrowy kożuszek wytrzymuje do końca;
    smak - świeży, owocowo-chmielowy; początek owocowo-słodkawy, ale bardzo pyszny, maksymalnie orzeźwiający, niepostrzeżenie nutki owocowe przechodzą w aromat chmielowy taki, jaki spotkać można w najszlachetniejszych pilsach (nie umiem go opisać), kojarzący mi się z sianem, ziołami... pycha. Końcówka wybitnie goryczkowa długo pozostawia ślad na podniebieniu.

Idealne zrównoważenie delikatnych nutek owocowych z bardzo świeżym aromatem chmielu daje w efekcie piwo bardzo orzeźwiające. Odnalazłem w nim kwintesencję mojego ulubionego owocowo-chmielowego pilsa bawarskiego. Godne polecenia.
    Attached Files
    Blog: Piwna Brytania
  • piwowar2
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2001.11
    • 588

Nie jestem 100% pewien, ale tego browaru juz nie ma. Kto to piwo warzy - czy nie Kulmbacher Mönchsbräu?

Comment

• Dreamer
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.05
      • 1576

Jako wytyczne posłużyły mi jednoznaczne napisy na kontrze: Coburger Brauerei.
      Niemniej wprawne oko dostrzeże intrygujący nadruk na ceramice, który też wzbudził moje zainteresowanie, ale potraktowałem to jako zagospodarowanie surowców wtórnych innego browaru.

Comment

• piwowar2
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2001.11
        • 588

To raczej pomylka z mojej strony - nie mam potwierdzenia co do zamkniecia tego browaru. Browar srednij wielkosci(45 000 hl/a), robi tez Bocki. Nie mialem narazie okazji pic piw z tego browaru, a w Coburgu bylem. Jest tam ladna twierdza i sa tam slynne i bardzo dore kielbaski Coburger Bratwurst. Polecam.

Comment

• Dreamer
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.05
          • 1576

Twierdza Veste uwidoczniona jest zresztą na etykiecie.
          Pochodzi z głębokiego średniowiecza (1056 rok czy coś koło tego) i jako taka mogłaby stać się obiektem zainteresowania np. Becika, ale Bawaria to chyba nie "becikowy" zasięg terytorialny

Comment

Przetwarzanie...
          X