Dithmarscher, Dithmarscher Pilsener

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Dreamer
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.05
    • 1576

Dithmarscher, Dithmarscher Pilsener

zaw. alk. 4,8% (ekst. 11,6%), but. 0,33 l. (bączek z porcelanką)
    kupione w sieci Bomi

Główny przedstawiciel niedużej zresztą (jak na browar z pn. Niemiec przystało) palety produktów Dithmarscher (obecnie jeszcze Dunkel i Urtyp, obydwa już są na forum). I jak to w pn Niemczech oczekiwałem na potężne "kopnięcie" chmielowe, a tu... niespodzianka!
    zapach - słodowy, ale leciutki taki, że prawie nic nie czuć;
    kolor - bardzo jasny, wpadający w cytrynowy;
    piana - drobnoziarnista, gęsta i kremowa w konsystencji, a opadła tak szybko, że aż się zdziwiłem, pozostał tylko lekki nalocik;
    smak - łagodny, słodowy; świeże, wyraźnie wyczuwalne nutki owocowe (jabłkowe ) na początku, w tle cały czas delikatny, jakby wygładzający nierówności smakowe smak słodowy; końcówka goryczkowa, ale bez wyrazu, nawet lekko wodnista; całość dość owocowo-aromatyczna;
    wysycenie - słabiutkie (może stąd ten efekt rozwodnienia na końcu?)

Takie trochę to piwo co to stara się być interesujące, ale ogólnie wypada bez wyrazu.
    Attached Files
    Blog: Piwna Brytania
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10789

"moje "piwo jest jakieś pół roku po terminie
    zapach i smak faktycznie jakiś owocowy , lekko mętne jakby pszenica, gazu bardzo mało
    żadna rewelacja ale może to wina przeterminowania ciekawa tylko etykieta , butelka i porcelanaka- w moim przypadku z logo browaru
    Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2008-03-12, 22:05.
    Mniej książków więcej piwa

Comment

• anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10789

"moja"butelka zakupiona w Hamburgu
      Attached Files
      Mniej książków więcej piwa

Comment

• zgroza
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼
        • 2008.03
        • 3607

A moja w Lubece. Parametry bez zmian.
        Piana: dość słaba, ok trwała
        Gaz: ok
        Kolor: jasnożółte
        Zapach: ziołowo-chmielowy, troszkę słodu
        Smak: dość mocno ziołowe, dość lekkie, trochę przyjemnego kwasku
        Wg. mnie dobry, porządny północnoniemiec, choć jakoś ani gęby nie wykręca, anie nie zachwyca intensywnością aromatów.
        Lotna ekspozytura browaru

Też Was kocham.

Comment

• Pancernik
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2005.09
          • 9799

Moje piwo było urologicznie blade. Zbudowało białą, baaaardzo drobną, obfitą ale raczej nietrwałą pianę
          Pachnie chmielem głównie, ale jakoś zaleciał mnie taki koncernowo-kukurydziany powiew, niestety...
          Smakowo też słabo, smak w zasadzie "pusty", słaba goryczka i koncernowa woda.
          Nagazowanie średnie. Butelka longneck 0,33, prosta, dość elegancka lecz niewyszukana eta.
          W sumie się zawiodłem, ale to może dlatego, że ostatnio pijałem piwa o znacznie wyższym IBU...

Comment

• MlodyPiwosz
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2012.04
            • 73

Piwo 4,7% alk. 0,33l. Kolor piwa jasno-złoty,zapach słodowy z lekkim aromatem owocowym (przyjemny), piwo bardzo się pieni,piana drobno pęcherzykowa szybko znikająca , pozostaje niewielka jej warstwa.W smaku bez rewelacji , mocna goryczka na samym początku ze słodowym posmakiem,rozwodnione.Nagazowanie mogło by być o ciut wyższe.Najlepsza z tego wszystkiego jest butelka (krachla) ,prosta graficznie etykieta. Kupione w wakacje w Hamburgu , z datą do 17.01.14.

Comment

Przetwarzanie...
            X