Kaltenberg, Ritterbock

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lzkamil
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.01
    • 3611

Kaltenberg, Ritterbock

Ekstrakt wg etykietki „ponad 20%”, alk. 9% but. 0.33 l zamykana na krachlę. Kupione w Holandii.
    Brązowe, piana naprawdę niezła jak na taki woltaż, średnie nasycenie. Zapach owocowy i palonosłodowy. Smak diabelnie treściwy, silna goryczka palonego słodu, owocowy, trochę rozgrzewającego alkoholu. Pierwszy mi znany „potrójny koźlak” który smakuje jak koźlak a nie jak najlepsze wino wśród piw (EKU28, Donnerbock, Samichlaus), inna sprawa że nie jest aż tak mocny jak tamte.
    Lepszy jabol pod okapem
    niż GŻ, CP i KP !

Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)
  • sibarh
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10387

Bock:
    Attached Files
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec listopada 2023 r. liczy 13147 piw z 181 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

Comment

Related Topics

Collapse

• wpadzio
      Krynica, Kaltenberg Hefeweissbier
      wpadzio
      Po pilsie mamy kolejne licencyjne piwa z Mińska pod marką Kaltenberg. Na pierwszy rzut idzie bawarska pszenica. Hefeweissbier w wersji białoruskiej ma 5,5% alkoholu przy 12,3% ekstraktu. W składzie słody pszeniczny, jęczmienny i ciemny monachijski.

Barwa złoto-pomarańczowa. Zmętniona....
      2019-08-14, 13:30
    • darekd
      Braumanufaktur Templin (Potsdam), Erntebock
      darekd
      Rzemieślniczy browar z Poczdamu.

https://www.braumanufaktur.de/

16,5% ekstr.
      6% alk.

Aromat - susz owocowy (głównie jabłko), który po przelaniu bardziej przypomina pieczone jabłka, trochę karmelu, minimalny chleb, chmielowe muśnięcie
      Piana -...
      2025-01-25, 22:36
    • darekd
      The Musketeers, Troubadour Blond
      darekd
      To piwo ma już swój wątek, w którym było nawet niedawno opisane https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...oubadour-blond

jednak od 2019 r. nie warzą już kontraktowo tylko w dawnej cegielni w miejscowości Sint-Gillis-Waas we Flandrii...
      2024-12-01, 02:19
    • darekd
      Krynica, Kaltenberg Pils
      darekd
      Jeden z kilku piw tej bawarskiej marki warzonych na licencji.

11,4% ekstr.
      5,0% alk.

Aromat - słodowy, może ciut owoców, chmielu praktycznie nie wyczułem
      Piana - wysoka, zwarta, umiarkowanie trwała
      Barwa - jaśniejsze złoto
      Wysycenie -...
      2019-12-05, 20:08
    • wpadzio
      Krynica, Kaltenberg Royal Lager Unfiltered
      wpadzio
      Jeden z kilku licencyjnych Kaltenbergów, produkowanych przez białoruską Krynicę z Mińska za zgodą König Ludwig International GmbH & Co. KG. Słód jęczmienny jasny, słód monachijski ciemny, chmiel i produkty chmielowe w składzie. Przy 11,5% ekstraktu początkowego piwo ma 5,0% alkoholu....
      2019-08-14, 14:58
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...