Kulmbacher, Kulmbacher Eisbock

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Dreamer
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.05
    • 1576

    Kulmbacher, Kulmbacher Eisbock

    zaw. alk. 9,2% (ekst. 21,0%), but. 0,33 l
    (znalezione pod choinką od Ewuni, bezpośrednio z Niemiec)

    Zimowa specjalność browaru Kulmbacher. Jednocześnie, odkąd sięgam pamięcią, mój pierwszy "lodowy koźlak". O specyficznym procesie produkcji eisbocków chyba nawet na tym forum była już mowa, dość powiedzieć że bodajże właśnie Kulmbacher wypromował metodę usuwania wody z brzeczki poprzez jej wcześniejsze zamrożenie... Tym bardziej ciekaw byłem efektu.

    Zapach – słodowo-czekoladowo-aromatyczny, taki porterowy;
    kolor – ciemnobrązowy, kawowy, w świetle mieni się na wiśniowo;
    piana – początkowo nawet dość wysoka, ale w sumie nietrwała; szybko i głośno opada niemal do zera;
    smak – głęboko-słodowy, bardzo przypominający nasze portery ale mniej esencjonalny i nie tak treściwy; alkohol wyczuwalny (trudno go nie wyczuć przy tej mocy), ale dobrze maskowany głębią smaków słodowych i leciutkim aromatem owocowym; w posmaku ciepłe nutki czekoladowo-miodowe stanowiące, jak dla mnie, jedyne wyraźne odróżnienie eisbocka od naszego portera, który w tym miejscu staje się owocowo-cierpkawy (nie ukrywam, trochę mi tej cierpkości brakowało, ale to z przyzwyczajenia).
    wysycenie – niezbyt silne, właściwie słabe.

    No cóż, i eisbock okazał się podobny do portera. Może nie ma tej palety smakowej (tutaj porterowe nutki owocowe zastępuje smak czekolady), ale za to jakże oryginalna technologia
    Do tego oryginalna, "lodowa" etykieta, która mimo że modna, to jakoś do mnie nie trafia.
    Attached Files
    Blog: Piwna Brytania
  • piwowar2
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2001.11
    • 588

    #2
    Technologia Eisbocka powstala przez lenistwo ucznia browaru, ktory zima pelne beczki piwa zostawil stac na dworze i piwo zamarzlo. Dzisiaj technologia produkcji tego piwa jest bardziej profesjonalna.

    Comment

    • Dreamer
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.05
      • 1576

      #3
      Rzeczywiście, poczytać sobie można o tym bezpośrednio na stronie browaru. Ładna historia, ale swoją drogą, ciekawe ile w niej prawdy...?
      Blog: Piwna Brytania

      Comment

      • Piwowar
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2001.05
        • 2556

        #4
        Dzisiaj piwo to na pewno jest produkowane inną techniką. Wczoraj sobie skosztowałem po prawie 10 latach przerwy, bo ostatnimi czasy piwo było niedostępne, podobnie jak EKU 28. Podejrzewam że nieobecność tych piw na rynku spowodowana była koncentracją browarów w kulmbach. Zdaje się że z tych dużych został tylko jeden, który musi produkować wszystkie marki piwne i potrzebowali trochę czasu żeby wszystko rozkręcić. Kiedyś Eisbock miał 24% ekstraktu, na nowych butelkach podana jest jedynie zawartość alkoholu.
        Archiwum piwne

        Poznaj
        http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
        Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
        Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

        Comment

        • piwowar2
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2001.11
          • 588

          #5
          Napis na etykiecie GFRORNS ma chyba w dialekcie oznaczac "Gefrorenes", czyli zamarzniete.

          Comment

          • Kwadri
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2009.10
            • 1216

            #6
            Kulmbacher Eisbock

            Kolor: Pod światło ciemnorubinowy.
            Piana: Beżowa, niezbyt wysoka. Szybko i głośno opada do wysepki i resztek przy krawędziach. Po kilku minutach znika zupełnie.
            Zapach: Słodki, owocowy. Dużo suszonych śliwek w połączeniu z lekko alkoholową nutką. Dla mnie nie jest porterowy, bardziej przypomina mi mocne bejgijskie ciemniaki.
            Smak: Początek słodki, owocowy. Później dociera lekko gryząca goryczka, w tle czekoladowe i lekko alkoholowe smaczki. Finisz lekko palony. Smaczne i rozgrzewające, gęstej konsystencji piwo. Byłoby doskonałe na zimne wieczory.
            Wysycenie: Średnie, ale lekko podszczypuje.
            Opakowanie: Etykieta wygląda jak na fotce Dreamera z tym, że jest owalna.
            www.lkschmielowice.futbolowo.pl

            Comment

            • chitos
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2009.02
              • 195

              #7
              Z danych podany jest tylko alkohol: 9,2%

              Kolor: Ciemnobordowy, klarowny.
              Piana: Drobnopęcherzykowa, do końca utrzymuje się warstewka na piwie.
              Zapach: Można tutaj wyczuć karmel, suszone owoce oraz słaby alkohol.
              Smak: Smak treściwy, mamy tutaj smak owocowy wraz z karmelem oraz delikatną czekoladą. Alkohol jest wyczuwalny ale nie nachalny.
              Wysycenie: Średnie, nie przeszkadza w piciu.

              Smaczny koźlak lodowy, możliwe że kiedyś go powtórzę.

              Comment

              • Latarnik
                Premium Lamplighter
                🥛🥛🥛🥛
                • 2004.06
                • 5030

                #8
                W nowych szatach:
                Attached Files
                5450 kapsli z wypitych piw
                874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
                "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
                https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
                Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
                https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

                Comment

                • wpadzio
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼🍼
                  • 2011.06
                  • 2654

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chitos Wyświetlenie odpowiedzi

                  Smaczny koźlak lodowy, możliwe że kiedyś go powtórzę.
                  Nie ma czegoś takiego jak koźlak lodowy
                  No chyba żebyś ewentualnie napisał Koźlak Lodowy....
                  Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
                  Serviatus status brevis est
                  3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

                  Comment

                  • purc
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2009.02
                    • 650

                    #10
                    Kulmbacher Eisbock

                    Butelka 0,33. 21% ekstraktu, 9,2% alk. Barwa ciemnobrązowa, wpadająca w czarną, prześwitująca. Piana mizerna, szybko opada, ale resztki utrzymuja się do końca. Zapach palonego słodu, suszonych owoców. Smak niezrównany - bardzo esencjonalny, czekolada, karmel, rodzynki, śliwki i mnóstwo innych niuansów, wspaniale zrównoważonych. Dla mnie najlepszy Bock, wśród tych które piłem i jedno z najlepszych piw w ogóle. Kupione w Berlinie w sklepie Ambrosetti.

                    Comment

                    • leona
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2009.07
                      • 5853

                      #11
                      Kolor bardzo ciemnobrązowy Piana niziutka i króciutka.
                      Aromat skórki chleba, pumpernikla, ciemnych słodów, suszonych śliwek, ociupinki piernika.
                      Smak chlebowy, bliski chlebowi wileńskiemu, słodkawemu, trochę oszukanemu dodatkiem karmelu zastępującego część słodu. Potężna dawka rodzynek, marmolada śliwkowa, czekolada, karmel. Goryczka niska. Alkohol świetnie ukryty, choć oczywiście mocno rozgrzewający.

                      Idealny dowód na to, że piwo to płynny chleb. 10 zł/0,33 l zaprawdę powiadam wam - warto

                      Comment

                      • darekd
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🍺🍺🍺
                        • 2003.02
                        • 12563

                        #12
                        Powrót do starszego wzoru ety:
                        Attached Files

                        Comment

                        Przetwarzanie...
                        X