Allgäuer, Allgäuer Fürstabt Hefeweizen

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • yendras
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.12
    • 2052

    Allgäuer, Allgäuer Fürstabt Hefeweizen

    Allgäuer Brauhaus, Kempten
    Fürstabt Hefeweizen
    alk. 5,0% obj.
    but. 0,5 l
    cena 0,59 EUR

    Hmm, tak dziwnego pszeniczniaka to jeszcze nie miałem na warsztacie. Piana raczej umiarkowana, a do tego - chociaż nie był to kristallklar, a z butelką nie obchodziłem się jak z jajkiem - dopóki nie wlałem resztki z dna było idealnie przejrzyste. Wyglądało jak wzorzec pilsa. W dodatku piana bardzo dziurawa. Dopiero po bardzo intensywnym wstrząśnięciu resztki w butelce wlało się trochę osadu drożdżowego i piwo zmętaniało. Za to piany już praktycznie nie było. Wg etykiety piwo miało jeszcze tydzień przydatności do spożycia. Z artykułu Czesa pamiętam, że czas raczej nie sprzyja pszeniczniakom - czy ten brak gazu, piany i cementowe drożdzę na dnie może być symptomem starzenia się piwa ?
    Ze smakiem było znacznie lepiej: kwaskowaty, a nawet cierpki, wyraźne nuty cytrusowe i goździkowe. Bardzo orzeźwiające - odpowiadało mi to, bo styrasznie chciało mi się pić (chyba na mróz ).
    Attached Files
  • baronmokotowa
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2006.09
    • 22

    #2
    Dziś również przetestowałem, wychylając kufel z widokiem na dostojne budynki Brauhausu.
    Alk. 5,0 co przy pszeniczniakach bawarskich leży raczej przy dolnej granicy - jednak to właśnie ma związek ze smakiem - na początku smakuje jakoby 'leichtes weizen', jednak po chwili pelnia smaku, lekkosc, zwiewna nutka banana i ...orzeźwienie.
    Jestem przekonany, że znakomicie gasi pragnienie w gorące dni.
    Napewno tam wrócę przyszłej wiosny/lata.

    A tak reasumując - polecam - naprawdę piwo godne wypróbowania - nalane miałem z kija i naprawdę smakowało rewelacyjnie. Jeśli tylko macie okazję - nie zawiedziecie się.
    W moich smakach to napewno górna półka weizenów!

    Comment

    Przetwarzanie...
    X