zaw. alk. 5,4%, but. 0,5 l
kupione "U Dziada" w Łodzi (4,50 zł)
Ciemniak ze stajni Tuchera, z fantazyjnym, dodatkiem "urfränkisch" każącym nam wierzyć, że piwo warzone jest w całości z ciemnego słodu jęczmiennego według starych receptur (tekst ze strony browaru).
Kolor - rubinowy z jaśniejszymi przebłyskami; piwo klarowne;
piana - potężna, gruba kremowa czapa długo się trzyma; pod koniec znika, ale zostawia apetyczne krążki na ściankach kufla;
nasycenie - raczej słabe, pojedynczne bąbelki;
zapach - karmelowo-słodki, w tle aromat palonego słodu;
smak - zaskakująco słodkawy, karmelowy smak przywodzi na myśl dosładzane czeskie tmave standardy; dalej jednak piwo wyróżnia się rosnącym z każdą chwilą udziałem palonego słodu, dodającego lekkiej goryczki do całości kompozycji; końcówka trochę owocowa (intrygujący smaczek!) i goryczkowa. Pycha.
Ciemniak godny polecenia.
kupione "U Dziada" w Łodzi (4,50 zł)
Ciemniak ze stajni Tuchera, z fantazyjnym, dodatkiem "urfränkisch" każącym nam wierzyć, że piwo warzone jest w całości z ciemnego słodu jęczmiennego według starych receptur (tekst ze strony browaru).
Kolor - rubinowy z jaśniejszymi przebłyskami; piwo klarowne;
piana - potężna, gruba kremowa czapa długo się trzyma; pod koniec znika, ale zostawia apetyczne krążki na ściankach kufla;
nasycenie - raczej słabe, pojedynczne bąbelki;
zapach - karmelowo-słodki, w tle aromat palonego słodu;
smak - zaskakująco słodkawy, karmelowy smak przywodzi na myśl dosładzane czeskie tmave standardy; dalej jednak piwo wyróżnia się rosnącym z każdą chwilą udziałem palonego słodu, dodającego lekkiej goryczki do całości kompozycji; końcówka trochę owocowa (intrygujący smaczek!) i goryczkowa. Pycha.
Ciemniak godny polecenia.
Comment