Thurn und Taxis, Roggen

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Andi
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.07
    • 1915

    Thurn und Taxis, Roggen

    Piwo Zytnie wyprodukowane na zlecenie Browaru Thurm Und Taxis
    Roggen o zawartosci Alkocholu 5,3 % jest typowym Ciemnym Piwem z duza Aroma Zytnia.
    Troche slodkawo troche gorzkawe ale w sumie przyjemne.
    Piana obfita i dosc Trwala.
    Barwa Ciemno brozowa troche metna.
    Mozna poruwnac do Innych Piw typu Roggen na przyklad Paulanera.
    Attached Files
    Kolekcja i wymiana kapsli piwnych

    http://www.andreas-kronkorken.de
  • yendras
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.12
    • 2052

    #2
    Fürstliche Brauerei Thurn und Taxis, Regensburg
    Roggen
    ekstrakt 12,5
    alk. 5,3% obj.
    but 500 ml - kapsel i etykiety jak na zdjęciu Andiego
    cena 0,70 EUR


    Kolor herbaciany, przy nalewaniu transparentny. Osad drożdżowy jest na tyle gęsty, że końcówkę trzeba naprawdę bardzo mocno zamieszać, żeby drożdze pojawiły się w szklance. Smak pszeniczniakowaty z gorzkimi nutkami. W sumie bez euforii - żytniak Paulanera chyba był ciekawszy w smaku.

    Comment

    • ptc
      Porucznik Browarny Tester
      • 2001.11
      • 366

      #3
      Dziękując w tym miejscu pp. abernackim za możliwość smakowania tego specjału. Chciałbym rzucić cień na sprawę czy rzeczywiście istnieją 2 Roggen - jeden z TuTa i drugi z Paulanera. Od 1996 roku browar TuTa należy bowiem do .. Paulanera, czy myślicie że warzyli by 2 roggeny? Na dodatek na stronie Paulanera brak informacji o takim piwie.

      Piwo tylko ciemne - Towarzystwo milosnikow piw ciemnych

      Comment

      • yendras
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2001.12
        • 2052

        #4
        Musisz przeprowadzić test porównawczy. Wg mnie wyraźnie różnią się w smaku.

        Comment

        • lzkamil
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.01
          • 3611

          #5
          Parametry j.w.
          Brązowe, mętne, dosyć mocno nagazowane, piana wysoka, w miarę trwała (w pszenicznych zwykle jest trwalsza ale to niezupełnie pszeniczne ).
          Zapach intensywny, karmelowy, podwędzany, pszeniczniakowy, lekko bananowy.
          Smak podobny jak zapach ale jeszcze bardziej wędzony (chociaż nie tak mocno jak bamberskie wędzonki) i chyba mniej bananowy, w posmaku całkiem spora goryczka zarówno podpalana jak i chmielowa.
          Bardzo dobre piwo. Jak czytam swój stary opis żytniaka z Paulanera to myślę że to są różne piwa, ale tylko porównawcza degustacja by rozwiała wątpliwości.

          Nowa szata graficzna:
          Attached Files
          Last edited by lzkamil; 2008-06-11, 00:21.
          Lepszy jabol pod okapem
          niż GŻ, CP i KP !


          Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

          Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

          Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

          Comment

          • Pancernik
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2005.09
            • 9787

            #6
            Hm..., zdarza mi sie pijać napoje na bazie żyta , ale piwa to chyba jeszcze nie...
            Ciekawe piwo, takie w zasadzie ciemne, lekko mętnawe z dobrą, wysoką pianą zmieniającą się w kożuszek.
            W zapachu i smaku wyczuwalne klimaty zbliżone do piw pszenicznych, lecz raczej bez bananów, cytrusy ledwo zauważalne, leciutkie goździki, za to dość silne nuty zbożowe.
            Opakowanie - jak widać na fotach. Piwo z pewnością ciekawe, zdecydowanie inne niż pszenice, ale z pewnością smaczne. Przywiezione z Zofmar-u .

            Comment

            • darekd
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🍺🍺🍺
              • 2003.02
              • 12479

              #7
              o ile mi wiadomo to żyto, to tylko dodatek do innych słodów?

              Comment

              • Pancernik
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2005.09
                • 9787

                #8
                Na stronie browaru w opisie piwa widnieje:

                Zutaten: Wasser, Roggenmalz, Gerstenmalz, Weizenmalz, Hefe, Hopfen, Hopfenextrakt.

                Jak by nie kombinować i tłumaczyć, wychodzi to na "składniki: woda, słód żytni, słód jęczmienny, słód pszeniczny, drożdże, chmiel, ekstrakt chmielowy."
                Niestety, proporcji słodów nie podano (albo sami nie wiedzą ).

                Comment

                • jacer
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2006.03
                  • 9875

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik
                  Niestety, proporcji słodów nie podano (albo sami nie wiedzą ).

                  A na jakiej butelce podane są proporcje czyli receptura?
                  Milicki Browar Rynkowy
                  Grupa STYRIAN

                  (1+sqrt5)/2
                  "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                  "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                  No Hops, no Glory :)

                  Comment

                  • piwowar2
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2001.11
                    • 588

                    #10
                    Browar Turn und Taxis w Regensburgu od dawna juz nie warzy - piwa te warzone sa przez Paulanera. Watpie, ze warza wg. 2 receptur.

                    Comment

                    • piwowar2
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2001.11
                      • 588

                      #11
                      Oczywiscie Thurn und Taxis

                      Comment

                      • Totus
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2007.11
                        • 326

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik
                        "składniki: woda, słód żytni, słód jęczmienny, słód pszeniczny, drożdże, chmiel, ekstrakt chmielowy."
                        Niestety, proporcji słodów nie podano (albo sami nie wiedzą ).
                        Jakby nie było zasady podawania składu w UE są nieubłagane... Podaje się od największego procentowo wkładu...
                        Zapraszam do Browaru Sielanka.

                        Comment

                        • Sven
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.09
                          • 1211

                          #13
                          Bardzo ciekawe.

                          W kolorze ciemny bursztyn, z duza i trwala, kremowa piana. Gazu niewiele, w zapachu duzo karmelu i slodszej chlebowosci. Smak jak rumiana, slodka grzanka, sporo slodu, po przelknieciu pojawia sie lekka goryczka. Bardzo mi podeszlo.
                          Celia, cerevisia et conventus.

                          Comment

                          • skandal
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2002.05
                            • 1439

                            #14
                            Bardzo dobre ciemne piwo. Lekkie w smaku, ładny zapach. Ogólnie jakby było to piwo pszeniczne ciemne ale jest łagodniejsze w smaku.

                            Comment

                            • abernacka
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛
                              • 2003.12
                              • 10861

                              #15
                              Piwo trzyma nadal wysoki poziom od czasu gdy ostatnio po niego sięgałem. Cena lekko podskoczyła 80 centów za butelke.
                              Ps.Piokl tak jak obiecałem mam dla ciebie flaszkę z ów specjałem.
                              Last edited by abernacka; 2009-03-25, 15:26.
                              Piwna turystyka według abernackiego

                              Comment

                              Przetwarzanie...