Właśnie dostałem to piwko i z niecierpliwością degustuje pierwsze żytnie w wydaniu komercyjnym.
Po otwarciu butelki klasyczne znane z weizena zapachy z lekka nutą śliwki.
Piana gęsta i trwała, choć nie tak kremowa jak na niektórych pszeniczniakach i niestety szybko opada zostawiając lekki dywanik.
Kolor to klasyczny dunkel, klarowne, mahoniowe przebłyski, zdecydowanie jaśniejsze o tych na fotkach.
Smak bardzo ciekawy, w pierwszej chwili banan po chwili śliwka, lekki karmel z owocowymi nutami. Nie czuć ziemistości czy kisielowości od żyta ale przyjemne orzeźwiające owoce. Piwo treściwe, delikatne, zostawia fajny posmak w ustach, prawie bez chmielu a lekka goryczka to raczej skutek słodu, a może to od żyta?.
Nagazowanie nawet dobre ale zdecydowanie słabsze niż w pszeniczniakach, nie szczypie w język ani nie rozdyma.
Opakowanie klasyczne - patrz fota lzkamila.
Generalnie bardzo dobre piwo. Tak po kilku łykach ujawniły się znane żytnie smaczki, ta wcześniej wspomniana kisielowatość, pojawiła się lekka kwaskowość i nutki pumperniklowe. Polecam i stawiam mocną 5.
Po otwarciu butelki klasyczne znane z weizena zapachy z lekka nutą śliwki.
Piana gęsta i trwała, choć nie tak kremowa jak na niektórych pszeniczniakach i niestety szybko opada zostawiając lekki dywanik.
Kolor to klasyczny dunkel, klarowne, mahoniowe przebłyski, zdecydowanie jaśniejsze o tych na fotkach.
Smak bardzo ciekawy, w pierwszej chwili banan po chwili śliwka, lekki karmel z owocowymi nutami. Nie czuć ziemistości czy kisielowości od żyta ale przyjemne orzeźwiające owoce. Piwo treściwe, delikatne, zostawia fajny posmak w ustach, prawie bez chmielu a lekka goryczka to raczej skutek słodu, a może to od żyta?.
Nagazowanie nawet dobre ale zdecydowanie słabsze niż w pszeniczniakach, nie szczypie w język ani nie rozdyma.
Opakowanie klasyczne - patrz fota lzkamila.
Generalnie bardzo dobre piwo. Tak po kilku łykach ujawniły się znane żytnie smaczki, ta wcześniej wspomniana kisielowatość, pojawiła się lekka kwaskowość i nutki pumperniklowe. Polecam i stawiam mocną 5.
Comment