Ayinger, Ayinger Bräu Hell

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Andi
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.07
    • 1915

    Ayinger, Ayinger Bräu Hell

    Kolejne Piwo tak zwane Vollbier
    Extraakt 11,8*Zawartosc Alk.4,9 %
    Kolor jasno bursztynowy Klarowny
    Piana Obfita dosc trwala
    Dosc mocna Goryczka.Typowo Bawarskie piwo z przyjemna Aroma troche Kwaskowate.
    Mozna smialo wypic
    Attached Files
    Kolekcja i wymiana kapsli piwnych

    http://www.andreas-kronkorken.de
  • Pancernik
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.09
    • 9787

    #2
    Teraz piwo nazywa się Ayinger Lager Hell i wygląda tak: http://www.ayinger.de/?pid=114&par=82.
    Zgodnie z niemiecką tradycją jest bladozłote. Piana biała, bardzo drobna, wysoka, sztywna, dość trwała.
    Pachnie hellesowo klasycznie: chmiel, owoce plus ślad słodowy. W smaku podobnie: łagodny słód z akcentem chmielowym, posmak owocowy. W trakcie picia goryczka lekko narasta.
    Gazu na oko dużo, ale w piciu specjalnie go nie czuć. Opakowanie to klasyka przez duże "K": butelka euro, prosta, charakterystyczna eta browaru, kapsel z obrazkowym logo browaru - miło się na to patrzy.
    Ja po prostu lubię takie, proste, smaczne i nieprzekombinowane bawarskie piwa .

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12557

      #3
      Parametry bez zmian.



      Aromat - wyraźny słód, suszone ziarno, lekkie owoce, chmielowe muśnięcie
      Piana - zdecydowanie wysoka, trwała z kożuszkiem, nieco zostaje na szkle
      Barwa - słomka/jasne złoto
      Wysycenie - średnie, musujące
      Smak - wyraźny słód, nieco mdławy (ale to nie wada) i słodkawy ze zbożowym ziarnem, minimalny kwasek owocowy. Goryczka bardzo łagodna, na finiszu nieco wyraźniejsza, ale też łagodna, dłuższa
      Treściwość - wyższa pełnia, jak na ekstrakt wysoka treściwość.

      Z tego ekstraktu wyciągnięto bardzo wiele, zdecydowanie miękkie w odbiorze, bardzo gładkie i w związku z tym może wydawać się zbyt jednolite. Z drugiej strony też nieco j(jak dla mnie) ciężkawe. Nieco brakuje mi złożoności słodowych niuansów. Ich eksportowa (cięższa) wersja hellesa wydaje mi się nieco żywsza i bardziej przypadła mi do gustu:



      Jest to jednak przykład bardzo solidnego bawarskieo hellesa, gdzie czuć że z tych niecałych 12% ekstraktu piwowar potrafił uwarzyć bardzo słodowe piwo, gdzie chmiel stanowi zdecydowanie delikatny dodatek.

      Comment

      • darekd
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 12557

        #4
        Obecnie Lager Hell Click image for larger version

Name:	P1090231.JPG
Views:	57
Size:	31,0 KB
ID:	2321376

        Comment

        Przetwarzanie...
        X