Andechs, Andechser Dunkel

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mario123
    Porucznik Browarny Tester
    • 2003.01
    • 250

    Andechs, Andechser Dunkel

    Kolejne piwo z browaru benedyktyńskiego klasztoru znajdującego się na świętej górze Andechs w Bawarii.
    Piwo zakupione w delikatesach sieci Bomi w centrum handlowym Madison w Gdańsku.
    Alk. 4,9% vol., brak danych o ekstrakcie, butelka 0.5 l ze skromną niebieską etykietą.
    Kolor brązowo-rubinowy.
    Piana drobnoziarnista, niezbyt trwala.
    Nagazowanie średnie.
    Zapach niezbyt mocny, owocowo-chmielowo-karmelowy.
    W smaku wyczuwalna dobra rownowaga slodu i chmielu, bardzo delikatnie kawowe.
    Ocena: około 4
  • Dreamer
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.05
    • 1576

    #2
    zaw. alk. 4,9% (ekstr. 12,5%), but. 0,5 l
    dostępne w sieci Piotr i Paweł

    Stary, benedyktyński browar przyklasztorny zbudowany w 1455 r. w Andechs na przedpolu Alp Bawarskich jest już nowoczesnym zakładem, ale mnisi, wciąż warzący tu piwo, korzystają ze starych receptur i gdzie mogą, wykorzystują starą technologię. Mówi się, że młode piwo poddawane jest ok. 50 testom jakościowym, zanim trafi do sprzedaży. Technologiczną ciekawostką stosowaną przy produkcji opisywanego ciemniaka jest proces "Dreimaischverfahren" (potrójne mieszanie zacieru) - tylko część zacieru jest gotowana, po czym wraca z powrotem do zacieru nie gotowanego, który w ten sposób podgrzewa. Czynność ta powtarzana jest trzykrotnie i zapewnia ponoć pełniejszy słodowy smak ciemnego piwa. A samo piwo:
    kolor - brązowoczerwonawy, z aksamitnymi, rubinowymi rozbłyskami pod światło;
    piana - w kolorze i konsystencji kremowa, wysoka i dość trwała czapa, choć po jakimś czasie niespodziewanie szybko opada, zostawiając taką małą puszystą warstewkę;
    nasycenie - raczej słabsze;
    zapach - karmelowo-kawowy, słodkawy, aromatyczny, intensywny;
    smak - miękkie, łagodne, wręcz słodkawe smaczki kawowo-karmelowe świetnie współgrają tu z dobrą, szlachetną podpalaną słodowością, w której z jednej strony odnajdziemy sporo wyraźnej słodowej goryczki, z drugiej dużo przyjemnych nutek owocowych; całość sprawia dobre, bo treściwe, a przede wszystkim złożone smakowo wrażenie. Świetne piwo.
    Oj, chyba jeszcze dziś sięgnę do lodówki po podwójnego koźlaka z tego browaru...
    Attached Files
    Blog: Piwna Brytania

    Comment

    • franekf
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2004.06
      • 944

      #3
      Moje trzecie piwo z tego browaru i jak na razie bez rozczarowań Etykieta skromna ale elegancka, kapsel taki sam na wszystkich rodzajach piwa. Po otwarciu miły, delikatny słodowo- kawowy zapach. Piana po nalaniu niestety nie utrzymuje się zbyt długo, pozostaje tylko cienka warstewka. W smaku na początku lekko słodkawe, później pojawia się karmel i kawa. Na języku po przełknięciu pozostaje bardzo miła goryczka, którą w moim przypadku bardzo dobrze podkreślił ser pleśniowy. Nagazowanie niezbyt mocne ale dobrze pasujące do tego dość delikatnego piwa. Trochę przypomina mi ciemnego Corgonia, gdyby było ciut tańsze na pewno piłbym je częściej...
      Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
      http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
      Piwny Janusz bez Teku

      Comment

      • kishar
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2003.10
        • 1691

        #4
        Piwo zakupione w Piotrze i Pawle w Jankach za 8.99.
        Po otwarciu przyjemny chmielowy zapach.
        Ciemna barwa, pod światło jakby miodowa.
        Nasycenie nie za duże.
        Po nalaniu ładna ciemnawa piana, ktra szybko opada, ale troszkę jej do końca zostaje.
        W smaku w pierwszej chwili uderzyły mnie dość wyrażnie goryczka i chmielowe aromaty, zresztą bardzo przyjemne, które z czasem łagodnieją, w samku piwo jest wytrawne, można wyczuć też posmaki pochadzące zapewnie od palonych czy też karmelowych slodów.
        Jest to moje pierwsze piwo z tego browaru i jestem z niego zadowolony. pewnie bym je częściej pił gdyby nie ta cena.
        Można je szczerze polecić
        Ocena to 4.6
        Last edited by kishar; 2007-02-14, 23:33.

        Comment

        • MarcinKa
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼🍼
          • 2005.02
          • 2736

          #5
          Piwo przywiezione z Niemiec. Butelka 0,5l. Moc 4,9%, ekstrakt? Kolor bardzo mocnej herbaty, lekko śliwkowy, przepiękny. Jak na ciemne piwo to jasny i nietypowy. Piana dość duża, trwała ale niezbyt jednorodna. Zapach średnio mocny. Dominuje ciemny słód. Początkowo troszkę nutek palonych, później jakby bardziej chlebowy. Smak potwierdza to co się wyczuwało. Dominują ciemne słody, jest leciutka paloność. Na koniec dość mocna goryczka, też lekko palona. Średnio słodki smak. Tak między Schwarzbierami a naszymi ciemnymi. Pod koniec piwa pojawiają się chlebowe smaki. Wysycenie bardzo odpowiednie, raczej delikatne. Opakowanie jak na foto Dreamera. Wzornictwo zgodne z resztą piw Andechsa. Tym razem ciemno niebieska etykieta. Mnie osobiście nie bardzo się podoba, tak jak i pozostałe. Trochę brak tu jakiegoś pomysłu. Do tego firmowy kapsel i standardowy niemiecki brak ekstraktu. Piwo oceniam na +4 (1 – 6). Dobre, o przepięknej barwie z ładną pianą, przeciętnie opakowane. Brakuje mu czegoś szczególnego, ponad rzetelność.
          To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

          Comment

          • Shlangbaum
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2005.03
            • 5828

            #6
            Piwo brunatno-rubinowe z beżową średnio trwałą pianą. Zaskoczyłem się smakiem - jest bardzo wytrawny. Goryczka niezbyt natrętna ale zalegająca. Pojawia się nutka owocowo-karmelowa na podniebieniu. Zapach drożdżowo-karmelowy. Opakowanie mi odpowiada, to już w zasadzie klasyka.

            Podobnie jak MarcinKa uważam piwo za rzetelne i niewybijające się szczególnie.


            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dreamer Wyświetlenie odpowiedzi
            Technologiczną ciekawostką stosowaną przy produkcji opisywanego ciemniaka jest proces "Dreimaischverfahren" (potrójne mieszanie zacieru) - tylko część zacieru jest gotowana, po czym wraca z powrotem do zacieru nie gotowanego, który w ten sposób podgrzewa. Czynność ta powtarzana jest trzykrotnie i zapewnia ponoć pełniejszy słodowy smak ciemnego piwa.
            Myślę, że dekokcja w Niemczech nie jest żadną ciekawostką

            Krakowski Konkurs Piw Domowych !

            Comment

            • darekd
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🍺🍺🍺
              • 2003.02
              • 12565

              #7
              Obecna nazwa piwa: Andechser Export Dunkel

              według strony:
              Andechser Klosterbiere verbinden die Jahrhunderte alte benediktinische Brautradition am Heiligen Berg Bayerns mit modernster Brautechnik. Sie sind Botschafter der lebendigen Tradition benediktinischer Gastfreundschaft und der langen Geschichte des Klosters und seiner Wallfahrt. Andechser Bierspezialitäten lassen so die Verbindung von benediktinischer Gastfreundschaft, barocker Kultur und bayerischer Lebensart „schmecken“.


              określana jako lżejszy wariant ciemnego koźlaka. Parametry bez zmian, wizualnie samo piwo jak na zdjęciu Dreamera, etykieta zmieniona. Na krawatce napis exoprt dunkel.

              aromat - wyraźny słodowy karmel,
              barwa - jak na zdjęciu
              piana - gęsta, kremowa, dość trwała, klei się do szkła
              wysycenie - średnie, w kierunku niskiego
              smak - karmelowe. słodkawe, lekko podpalane, dla mnie lekko mdłe, znikoma goryczka zalegająca w ustach. Pełne, nawet treściwe i porządne piwo, ale niestety nie w moim guście (dla mnie zbyt mocna karmelowa słodycz). Ale swoich amatorów znajdzie.

              Comment

              • Tapir
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2009.10
                • 730

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
                Ale swoich amatorów znajdzie.
                Właśnie znalazło swojego amatora

                Kolor - brąz, pod światło rubinowe refleksy.
                Piana - gęsta, wysoka, średnio trwała, lekko oblepia szkło.
                Zapach - średnio intensywny, słodowo karmelowy, lekkie kawowe nuty w tle.
                Smak - zgodzę się, że nut karmelowych jest tu sporo ale IMO piwo nie jest mdłe - słodycz jest równoważona sporą ilością akcentów palonych (kawa), całkiem wyraźna goryczka. Całość dość pełna, gładka w ustach, zwyczajnie smaczna.
                Wysycenie - średnie.
                Opakowanie - nowa etykieta na zdjęciu poniżej.

                Kupione w stołecznej "Joli" za 3,90zł (kończy się termin).
                Bardzo smaczne piwo. Chętnie bym do niego wracał (tak samo jak do ciemnej pszenicy z tego browaru), niestety regularna cena w polskich sklepach nie jest zbyt zachęcająca.
                Attached Files
                Nie mam problemu z alkoholem. Mam problem z pieniędzmi na alkohol.

                Comment

                Przetwarzanie...
                X