Spezial, Rauchbier Märzen

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Dreamer
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.05
    • 1576

zaw. alk. 5,3% (ekstr. 13%), but. 0,5 l
    zakupione u źródła, w Bambergu

Kolejne "wędzone" piwo tego browaru, tym razem w prostej linii bezpośrednia konkurencja słynnego Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen. Chęć konfrontacji nasuwa się sama, tym bardziej że opinie wśród smakoszy są podzielone po połowie, jedni wychwalają zdecydowany, wędzony smak Schlenkerli, inni zachwycają się delikatniejszym aromatem Speziala. Cóż, fakt że Spezial proponuje piwo o delikatniejszych doznaniach smakowych niż mocna, treściwa Schlenkerla. Reszta, to rzecz gustu.
    kolor – ciemnobursztynowy, miedziany, pełna przejrzystość;
    piana – kremowa, gęsta, drobna, niemal „stoutowa”, bardzo powoli rośnie i bardzo wolno opada, cały czas zachowując zwartą konsystencję;
    nasycenie – przeciętne, nie za mocne;
    zapach – wędzony ze słodkimi akcentami słodowymi;
    smak – podobnie jak w lagerze, wędzoność jest tu dobrze wyważona (dużo mniej zaakcentowana niż u konkurencji w Schlenkerli), więcej przebija z niej nutek pobocznych, tu: słodkawych smaczków miodowo-słodowych. W odróżnieniu od lagera mamy też tutaj bardzo niewiele goryczki (i to raczej słodowa, niż chmielowa). W posmaku wędzonka (do której podniebienie zdążyło już przywyknąć) przechodzi w głęboki winny aromat. Wydaje się być dużo treściwsze od tutejszego wędzonego lagera;
    opakowanie – tradycyjna, Spezialowa etykieta, od lagera różni się tylko krawatką z bordowym paskiem.

Rewelacja!
    Attached Files
    Blog: Piwna Brytania
  • Twilight_Alehouse
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.06
    • 6310

Kolejny Rauchbier od Dreamera, też wypity w wakacje. Dzięki!

Kolor podobny jak w marcowej Schlenkerli.
    Zapach bardzo przypominający Spezial Rauchbier Lager (lekko wędzony, przywołujący na myśl palące się drewienko zgaszone w wodzie), uzupełniony o susozne śliwki.
    Smak też troszkę przypomina w.w. piwo (wyraźna choć nie przeważająca wędzoność, lekka goryczka), tyle że z silniejszym komponentem słodowym (a więc jak na marcowe przystało) oraz z lekką karmelowością.
    Kolejne pyszne piwo z Bambergu

Comment

• żąleną
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.01
      • 13239

W porównaniu do Schlenkerli delikatnie wędzone, ale i tak smakowite. Wolę morderczy konkret Schlenkerli, ale Spezial też jest bardzo dobry, po prostu bardziej wyważony, czuć słodowe akcenty. Być może to piwo jest lepsze na pierwszy kontakt z rauchami, ale ja zacząłem od ekstremum i jakoś nie zginąłem, a wręcz uznałem je za punkt odniesienia.

Byłyby w tym miejscu podziękowania dla Naczelnika, ale jedno?! Jedno?!

Comment

• VanPurRz
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2008.09
        • 4229

Bardzo delikatna wędzonka. Piwo mniej treściwe i mniej wyraziste od Schenkerli. Mnie tamta smakuje bardziej ale i to jest dobrym piwem z gęstą i trwałą pianą, delikatnym słodowo-wędzonym aromatem i takim smaku.
        "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

Comment

• darekd
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🍺🍺🍺
          • 2003.02
          • 12561

Pite po ich wędzonym lagerze:

znacznie od niego ciemniejsze /pod światło bardzo mocna herbata/, więcej słodu w aromacie, choć w smaku jak na marcowe tego składnika spodziewałem się więcej. Lekka metaliczność, ale tylko na początku, wraz z ogrzaniem jednak słodu jest ciut więcej, co daje lekkie karmelowe posmaki. Wędzoność mocna, ale nie rekordowa. Treściwość nie jest zbyt wysoka. Spodziewałbym się więcej. Goryczka zalegająca w ustach. Smaczne i znowu chciałoby się więcej Zakup - Drink Hala Wrocław

Comment

• Kwadri
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2009.10
            • 1216

Kolor: Ciemnorubinowy z czerwonawymi odcieniami. Zbliżony do "marcowej" Schlenkerli.
            Piana: Wysoka, lekko beżowa. Szybko się dziurawi i opada do niepełnej warstwy z grubym pierścieniem. Nie zostaje do końca.
            Zapach: Przyjemny, słodowo-wędzony. Wędzoność intensywna, ale jednak nie tak mocna jak w Schlenkerli. Tło z lekką słodyczą, przypominającą mi śliwki.
            Smak: Początek delikatnie słodowy, po nim raczej delikatna goryczka. Wędzoność schowana trochę z tyłu, delikatna. Średnio treściwe.
            Wysycenie: Średniowysokie, delikatnie szczypie.
            Opakowanie: Nie zmieniło się od fotki Dreamera.

Ja też swoją przygodę z wędzonymi piwami zacząłem od Schlenkerli i jest to dla mnie punkt odniesienia. Zresztą całkiem niedawno je piłem i moim zdaniem Spezial nieznacznie, ale jednak przegrywa. Spezial jest mniej treściwy, wędzoność i goryczka są słabsze. Mimo to jest to dobre piwo.

Wypatrzone w Drink Hali.
            www.lkschmielowice.futbolowo.pl

Comment

• Pancernik
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2005.09
              • 9787

Śliczny, nasycony, ciemnobursztynowy kolor. Piana brudnobiała, dość obfita, drobna, średniotrwała.
              Silny zapach wędzonki, znacznie słabsze akcenty słodowo-karmelowe. W smaku łagodnie goryczkowe, z tłem karmelowo-słodowym, i oczywiście wędzonką .
              Nagazowanie średniowysokie, podkreśla wędzoność. Opakowanie jak widać, butelka euro, kapsel browaru, wzornictwo typowe dla browaru.
              Wersja wędzonki nieco soft, ale przez słodowość inna, niż Schlenkerla, także ciekawa. Smakowało

Comment

• jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

Udało się spróbować wersję z kranu w browarze. Wędzonka zaznaczona wyraźnie. Momentami miałem wrażenie, że poziom wędzonki jest równy jak w Schlenkerli. Smaczne. Na notowanie szczegółowych opisów nie było czasu i możliwości
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

Comment

Przetwarzanie...
                X