zaw. alk. 5,0% (ekstr. 12,4%), but. 0,5 l
zakupione u źródła, w Bambergu
Ciemna pszenica z Fässli w Bambergu, w ofercie browaru stanowi uzupełnienie jasnej. Tak gwoli dygresji, nie przypuszczałem, że dźwięczny frankoński dialekt (a może gwara?), który każe w tematach piwnych dodawać końcówki "-la" do rozmaitych nazw, może przybierać tyle form. Obok piwiarni typu Fässla czy Schlenkerla, mamy nazwy piw weizla (od weizena), schwarzla (od schwarzbiera), bockla (od bocka), nazwy własne jak Zwergla czy Görchla. I fajnie, bo od razu wiadomo z jakiego regionu piwo pochodzi. A na stole właśnie ciemna Weizla:
- kolor - ciemnobrązowy, kawowy, mocne zmętnienie;
- piana - oj, słabiutko, ziarnista, dziurawa, strzępi się i szybo znika do zera (wstyd );
- zapach - palonego słodu pszenicznego; absolutny standard;
- smak - też absolutny standard (czyli bez niespodzianek, w odróżnieniu od jasnej Weizli); klasyczny smak ciemnej pszenicy z wyważonymi akcentami drożdżowymi, łagodny, lekko czekoladowo-słodkawy; drobnym wyróżnikiem smaku może być jedynie lekkie kwaskowo-kawowe odbicie w kierunku drożdży w posmaku.
Bez niespodzianek, ale poziom dobrego standardu trzyma.
zakupione u źródła, w Bambergu
Ciemna pszenica z Fässli w Bambergu, w ofercie browaru stanowi uzupełnienie jasnej. Tak gwoli dygresji, nie przypuszczałem, że dźwięczny frankoński dialekt (a może gwara?), który każe w tematach piwnych dodawać końcówki "-la" do rozmaitych nazw, może przybierać tyle form. Obok piwiarni typu Fässla czy Schlenkerla, mamy nazwy piw weizla (od weizena), schwarzla (od schwarzbiera), bockla (od bocka), nazwy własne jak Zwergla czy Görchla. I fajnie, bo od razu wiadomo z jakiego regionu piwo pochodzi. A na stole właśnie ciemna Weizla:
- kolor - ciemnobrązowy, kawowy, mocne zmętnienie;
- piana - oj, słabiutko, ziarnista, dziurawa, strzępi się i szybo znika do zera (wstyd );
- zapach - palonego słodu pszenicznego; absolutny standard;
- smak - też absolutny standard (czyli bez niespodzianek, w odróżnieniu od jasnej Weizli); klasyczny smak ciemnej pszenicy z wyważonymi akcentami drożdżowymi, łagodny, lekko czekoladowo-słodkawy; drobnym wyróżnikiem smaku może być jedynie lekkie kwaskowo-kawowe odbicie w kierunku drożdży w posmaku.
Bez niespodzianek, ale poziom dobrego standardu trzyma.
Comment