zaw. alk. 4,9%, but. 0,5 l (z porcelanką)
zakupione u źródła, w Bambergu
Drugie, po Braunbierze "głośne" piwo z najstarszego browaru w Bambergu, jedyny ciemniak w ofercie. Podobnie jak Braunbier robiony wg starych receptur i walczące z nim w rankingach o pozycję najlepszego piwa browaru Klosterbräu.
Kolor - ciemny, "czarny" brąz, pod światło słabe, jaśniejsze refleksy;
piana - gruboziarnista i strzępiasta, dość szybko pęka i opada;
nasycenie - przeciętne;
zapach - czysto słodowy;
smak - treściwy ciemniak, w smaku którego dominuje palony słód w wytrawnej, nie zmiękczonej karmelem czy innym słodzikiem wersji; pełna paleta smakowa wyczuwalna trochę później - wtedy z palonego słodu zaczynają wydobywać się gorzkawe czekoladowe nutki oraz kwaskowate winno-owocowe smaczki przełamujące delikatną słodową goryczkę w posmaku; ogółem wrażenie bardzo gładkiego i wyważonego smaku, choć owocowo-cierpkawa końcówka jako żywo podobna do najlepszych bałtyckich porterów rodzimej produkcji (oczywiście pominąwszy zawartość alkoholu).
Bardzo dobry, aromatyczny i nie "zmiękczony" słodkością ciemniak.
zakupione u źródła, w Bambergu
Drugie, po Braunbierze "głośne" piwo z najstarszego browaru w Bambergu, jedyny ciemniak w ofercie. Podobnie jak Braunbier robiony wg starych receptur i walczące z nim w rankingach o pozycję najlepszego piwa browaru Klosterbräu.
Kolor - ciemny, "czarny" brąz, pod światło słabe, jaśniejsze refleksy;
piana - gruboziarnista i strzępiasta, dość szybko pęka i opada;
nasycenie - przeciętne;
zapach - czysto słodowy;
smak - treściwy ciemniak, w smaku którego dominuje palony słód w wytrawnej, nie zmiękczonej karmelem czy innym słodzikiem wersji; pełna paleta smakowa wyczuwalna trochę później - wtedy z palonego słodu zaczynają wydobywać się gorzkawe czekoladowe nutki oraz kwaskowate winno-owocowe smaczki przełamujące delikatną słodową goryczkę w posmaku; ogółem wrażenie bardzo gładkiego i wyważonego smaku, choć owocowo-cierpkawa końcówka jako żywo podobna do najlepszych bałtyckich porterów rodzimej produkcji (oczywiście pominąwszy zawartość alkoholu).
Bardzo dobry, aromatyczny i nie "zmiękczony" słodkością ciemniak.
Comment