Mahrs Bräu, Pilsner

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Dreamer
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.05
    • 1576

    Mahrs Bräu, Pilsner

    zaw. alk. 4,9%, but. 0,5 l
    zakupione u źródła, w Bambergu

    Bamberski Mahr's Bräu słynie przede wszystkim z wyśmienitego Ungespundet opisywanego już przez Andiego (ja potem też dorzucę swoje trzy grosze). Sporo leje się też piwa pszenicznego, a pilsner chodzi tak trochę w odstawce.
    Kolor - jasnozłoty (lub ciemnosłomkowy );
    piana - wysoka, trwała bielutka czapa, nie gęsta, a raczej sporo napowietrzona, ale trzyma długo;
    nasycenie - spore;
    zapach - chmielowy z lekką nutką słodową;
    smak - goryczkowy, ale nie jest to ten rodzaj aromatycznej, bogatej, ziołowej goryczki, którą oferują inne bamberskie pilsnery (Gold-Pils z Fässli czy rewelacyjny Herren Pils od Keesmanna); tutaj mamy goryczkę krótką, w której trudno się doszukać jakiś głebszych nutek, za to ostrą, pikantną. Bardzo silna, długo pozostaje w posmaku.
    Trochę się zawiodłem, bo jak na bamberskie standardy piwo zbyt proste smakowo, choć całkiem dobre.
    Attached Files
    Blog: Piwna Brytania
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Zakupione u źródła.

    piana: drobna, gęsta, opadła dośc szybko, pozostała cienka plama,
    kolor: słomka,
    zapach: słodowość, mało chmielu,
    smak: goryczka umiarkowana, słodowość, chlebowe posmaki, które niezbyt mi leżą, ostre posmaki tej słodowości,
    wysycenie: pasuje, średnie.


    Smaczne piwo, ale jak pisał Dreamer zbyt proste, jednak proste rzeczy są fajne. Prostota to Prawda.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #3
      Tymczasem minęły dwa lata....


      piana: drobna, gęsta, biała, opadła w połowie kufla,
      zapach: lekko chmielowy,
      smak: przyjemnie się pije, goryczka nie za wielka, lekka słodowość,
      wysycenie: lekko szczypie w język.


      Smaczne piwo, chce się sięgać po następny łyk, w zapachu i smaku jest coś czego nie mogę zidentyfikować, coś bardzo lekkiego, może diacetyl?

      Pod koniec kufla: tak, to diacetyl.

      Smaczne piwo ale Lwówek lepszy.
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • darekd
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 12479

        #4
        11,8% ekstr
        4,9% alk.

        chmiele Hallertauer Herkules/Mittelfrüh

        Chmielone na zimno:

        Mahrs Bräu Biere Helles, a U , Pils, Sommerpils, E.T.A., Radler, Heller Bock, Weisse, Weisser Bock, Festtagsweisse. Die Mahrs Bräu Bier Kollektion.


        Pite z kija w kraju, zatem transport, temperatury, czas i w aromacie dominuje słód, potem trochę siana. W smaku też jak sporo słodu, wyraźne chmielowe tony kwiatowe, ciut siana. Goryczka jak na styl zdecydowanie niska. Dopiero wyraźniejsza, trochę ziołowa zostaje na języku po przełknięciu.

        Jak to we Frankonii - tu pilsy są jak hellesy poza nią, solidne z delikatnym stosunkowo chmieleniem. A tu nawet na tle lokalnej konkurencji jest łagodniej jeśli chodzi o chmiel. Całość oczywićie dobrze pijalna i przyzwoita.

        Comment

        • darekd
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🍺🍺🍺
          • 2003.02
          • 12479

          #5
          Tym razem butelka.

          Aromat - tym razem jest chmiel (ale to, że piwo jest chmielone na zimno nie oznacza, że zamysłem było zdominowane aromatu przez chmiel) z tonami łąki, siana, kwiatów. Na podobnym (może minimalnie niższym) jest słód (suszone ziarno)
          Piana - wyższa, średnia trwałość, długa koronka
          Barwa - słomkowo-złota
          Wysycenie - średnie, musujące
          Smak - kwiatowy chmiel, lekkie siano, trochę słodowej przesuszonej ziarnistości. Goryczka tym razem łagodna, na finiszu wyraźniejsza z dłuższym ziołowym zakończeniem
          Treściwość - umiarkowana pełnia

          Fajne, przyjemne, ale bez aspiracji do wyjątkowości, po prostu piwko do sesyjnego popijania przede wszystkim w cieplejszym okresie.

          Comment

          • darekd
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🍺🍺🍺
            • 2003.02
            • 12479

            #6
            Click image for larger version

Name:	P1090421.JPG
Views:	39
Size:	23,8 KB
ID:	2322703

            Comment

            Przetwarzanie...