Maisel Bräu (Bamberg), Kellerbier

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Dreamer
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.05
    • 1576

Maisel Bräu (Bamberg), Kellerbier

zaw. alk. 4,9% (ekstr. 12,5%), but. 0,5 l
    zakupione u źródła, w Bambergu

I w ofercie Maisel Bräu nie mogło zabraknąć słynnego bamberskiego kellerbiera. Po rauchbierze (którego zresztą Maisel nie produkuje), najbardziej tradycyjne piwo regionu podawane jest w niemniej tradycyjny sposób - w krugach, ceramicznych kuflach. Długo leżakowany, niefiltrowany kellerbier jest piwem o bardzo złożonej, bogatej palecie smaków, o czym niejednokrotnie mogłem się przekonać przy okazji wyrobów innych browarów. Maisel robi piwo, które w tej kategorii ma szanse stanąć na podium...
    Kolor - bursztynowy, mocno wpada w czerwień, leciutkie zmętnienie;
    piana - drobna, mimo szczerych chęci, z powodu słabego nasycenia piwa nie jest w stanie długo się utrzymać, ale pozostawia apetyczny kożuszek;
    nasycenie - słabe;
    zapach - słodowo-drożdżowy, i jeszcze taka słodkawa, owocowa nutka...
    smak - pełny, głęboki, orzechowy smak słodowy, który delikatnie rozchodzi się po podniebieniu ma dodatkowo jakiś taki indywidualny, bardzo smaczny bukiet; może dlatego, że towarzyszy mu słodkawa, bardzo aromatyczna kompozycja owocowa?; nie we wszystkich kellerbierach te owoce są tak wyczuwalne, tutaj czuć je wyraźnie (porzeczki) i za to piwo zasługuje na wysoką notę; stonowana goryczka (zazwyczaj w kellerach jest jej więcej) pozwala w pełni rozkoszować się słodowo-owocową paletą. Piłem także wersję beczkową w firmowej piwiarni i muszę przyznać, takiego złożonego smaku się nie doszukałem. Może dlatego, że to było już ostatnie piwo tego dnia ? Po kellerze z Mahr's Bräu drugi, jak dla mnie, kellerbier z Bambergu.
    Attached Files
    Blog: Piwna Brytania
  • Piwowar
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2001.05
    • 2554

Niestety już przeszłość. Browar przestał warzyć piwo.
    Archiwum piwne

Poznaj
    http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
    Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
    Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"

Comment

Przetwarzanie...