Maisel Bräu (Bamberg), St. Michaelsberg Urtyp

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Dreamer
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.05
    • 1576

    Maisel Bräu (Bamberg), St. Michaelsberg Urtyp

    zaw. alk. 4,6%, but. 0,5 l
    zakupione u źródła, w Bambergu

    Piwo odwołujące się do początków piwowarstwa w Bambergu, zapoczątkowanego w 1122 r. przez mnichów w browarze klasztornym na wzgórzu St. Michaelsberg (dziś w tym miejscu urządzono muzeum piwowarstwa). Włodarze browaru Maisel chwalą się, że receptura piwa nawiązuje właśnie do tamtych czasów.
    kolor - brązowy z ładną miedzianą poświatą;
    piana - kremowa, zwarta, ale w odróżnieniu od innych piw od Maisela dość szybko opada tworząc mięsisty wianuszek;
    nasycenie - przeciętne;
    zapach - palony słód;
    smak - ciemniak o tak znakomitym rodowodzie zaskakuje nieco wodnistością, ale i tak wydobywa się z niego sporo całkiem przyjemnych wątków smakowych; na początku mamy lekki karmelowo-palony smak słodowy, złamany wytrawnym smaczkiem orzechowym; ta orzechowość szczęśliwie tłumi ewentualną słodycz, a już po chwili wyłania się z niej miła owocowa kwaskowość (jeżyny, maliny). Poszczególne smaki są dość wyraziście odseparowane i zwieńczone smaczną, słodową goryczką, którą czujemy w posmaku. Dobry smak, niemniej przydałaby się większa treściwość. Piwo sprawia wrażenie trochę rozwodnionego.
    Attached Files
    Blog: Piwna Brytania
Przetwarzanie...