Maisel Bräu (Bamberg), St. Michaelsberg Dunkel

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Dreamer
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.05
    • 1576

    Maisel Bräu (Bamberg), St. Michaelsberg Dunkel

    zaw. alk. 4,4%, but. 0,5 l
    zakupione u źródła, w Bambergu

    St. Michaelsberg to obecnie nazwa wzgórza, gdzie narodziło się bamberskie browarnictwo. To tutaj w 1122 r. Benedyktyni po raz pierwszy w Bambergu uwarzyli piwo, dając początek niezwykle bogatej tradycji miasta. Dziś w tym miejscu mieści się muzeum browarnictwa, zaś fakt ten skwapliwie wykorzystał jakiś czas temu duży browar Maisel produkując, w oparciu o najstarsze receprtury ( ), dwa swoje ciemne piwa: opisywane wcześniej piwo St. Michaelsberg Urtyp oraz testowanego właśnie dunkla.
    kolor - ciemnobrązowo-rubinowy;
    piana - kremowa, początkowo gęsta, rośnie wysoko, ale szybko pęka i opada;
    nasycenie - przeciętne;
    zapach - słodowo-karmelowy;
    smak - ten lekki ciemniak okazuje się w smaku zadziwiająco treściwy, bardziej nawet niż mocniejszy Urtyp; karmelowy trop zapachowy okazuje się nie mieć pokrycia w smaku, gdzie karmelu trochę jest, ale niewiele. Treściwość tego piwa budują za to głębokie, palone nuty słodowe połączone z mocną, wyrazistą, lekko cierpkawą kompozycją owocową (trochę jak w naszych porterach). Dobry, bardzo aromatyczny bukiet, trudno uwierzyć w te 4,4% alkoholu. Posmak lekko słodkawy i delikatna, słodowa goryczka.
    Pyszny ciemniak, dystansuje nawet tutejszego ciemnego koźlaka.
    Attached Files
    Last edited by Dreamer; 2006-06-04, 23:01.
    Blog: Piwna Brytania
Przetwarzanie...