Drei Kronen (Memmelsdorf), Stöffla

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Dreamer
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.05
    • 1576

Drei Kronen (Memmelsdorf), Stöffla

zaw. alk. 4,5%, but. 0,5 l (z porcelanką)
    zakupione na miejscu, w browarze

Drei Kronen to jeden z dwóch (od razu dodam: ten ciekawszy ) browar w niewielkiej wiosce Memmelsdorf, położonej 7 km na wschód od Bambergu. Jest już opisany na forum tutaj, a od konkurencyjnego, położonego parę metrów dalej, browaru Höhn, wybija się nie tylko wyglądem, ale i asortymentem. Otóż warzą tutaj pyszniutkiego niefiltrowanego rauchbiera, jedno z dwóch (chyba) wędzonych piw spoza Bambergu i jedyne wędzone piwo niefiltrowane. To właśnie piwo - z "bamberska" zwane Stöffla trafiło dzisiaj na stół:
    kolor - bursztynowo-miedziany, sporo czerwonej głębi, lekkie zmętnienie;
    piana - mięsista kremowo-oleista, zapowiadała się rewelacyjnie, ale jakoś szybko zniknęła, pozostawiając ślad w formie nikłego wianuszka; szkoda;
    nasycenie - słabe, na wzór kellerbierów;
    zapach - oczywiście wędzony, ale delikatny, słodkawy;
    smak - delikatna wędzonka, tak różniąca się od ulepkowatej, mocno wędzonej Schlenkerli, czy nawet delikatniejszego ale słodkawego, miodowego Speziala. Samo "uwędzenie" jest tu mniej bekonowe, urozmaicone drożdżowymi naleciałościami właściwymi piwom niefiltrowanym: mamy więc bardzo przyjemne kwaskowe nutki owocowe (jak dla mnie: pomarańczowo-mandarynkowe) łagodzone wytrwanym wątkiem orzechowym, sporo świeżego posmaku drożdżowego (z dna butelki wpadają do kufla połacie drożdży); całość niezwykle świeża, aromatyczna, orzeźwiająca.
    Dla mnie najlepsze wędzone piwo na jakie trafiłem.
    Attached Files
    Blog: Piwna Brytania
  • Horse63
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2006.06
    • 88

Bardza ładna, oryginalna podstawka Widać na niej nawet miejscowość z której
    jest piwo.

Comment

• jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

piana: gęsta, obfita, drobna, pozostaje spora obrączka,
      kolor: ciemna herbata wpadające w rubin,
      zapach: lekka wędzonka,
      smak: czyste w smaku, nie czuć ciemnych słodów, czuć lekką smaczną wędzonkę, pycha,
      wysycenie: małe.

Smaczniutka wędzonka, którą mieliśmy okazję wypić także w browarze do obiadu.
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

Comment

• Sven
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.09
        • 1211

Nie moge nie zgodzic sie z przedmowcami, tyle tylko, ze dla mnie zbyt malo bylo tam elementow wedzonych, ot tyle co 'kot naplakal'
        Osobiscie wyczulem tam niezbyt silne przypalenie slodu, ale nie jest tak silne jak w 'shenkerli'.

Link: http://www.braugasthoefe.biz/dreikro...d=18&Itemid=29
        Celia, cerevisia et conventus.

Comment

Przetwarzanie...
        X