Gessner, Original Festbier

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • yendras
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.12
    • 2052

Gessner, Original Festbier

Privatbrauerei Gessner, Sonnenberg / Thür.
    Original Festbier
    alk. 5,6% obj.
    but. 0,5l
    cena 0,55 EUR

Złoty kolor, obfita piana. W zapachu wyczułem świeżego ananasa. Intensywny smak z solidnym słodem i umiarkowaną goryczką. Bardziej sycące niż gaszące pragnienie. Dobre (zresztą jak każdy Gessner, z jakim miałem do czynienia).
    Attached Files
  • Dreamer
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.05
    • 1576

zaw. alk. 5,6%, but. 0,5 l z porcelanką
    przywiezione z Niemiec

Kolejne testowane piwo od Gessnera. Festbier nawiązuje do najstarszych tradycji piwowarskich rodzinnego browaru, datowanych od 1622 r.
    Kolor - ciemnozłoty, nawet wpada w delikatną czerwień;
    piana - gruba i wysoka, ale duże pęcherze szybko i głośno strzelają, po dłuższej chwili zostaje tylko drobna kołderka;
    nasycenie - mocne;
    zapach - słodowo-owocowy (może cytrusy, ale niekoniecznie ananas)
    smak - jednoznacznie słodowe piwo, w którym tkwi pewna niepokojąca diacetylowa nutka, kojarząca się z jakimś owocowym przerywnikiem; jest też trochę słodyczy, takiej znanej z naszej Warki Strong, ale w mniejszym natarciu i całkowicie niegroźnej ; dużo też tutaj świeżości i rzeczywiście, jak pisze Yendras, nadspodziewanej treściwości, która pozwala piwo smakować, ale uniemożliwia szybkie gaszenie pragnienia; w końcówce wyraźna goryczka.
    opakowanie - urocza sześciokątna etykieta (na wcześniejszym zdjęciu) z motywem zbiórki chmielu nawiązuje do całej serii bardzo ładnych etykiet browaru;
    Dobre piwo, ale bez entuzjazmu.
    Blog: Piwna Brytania

Comment

• sibarh
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2005.01
      • 10387

Gessner, Festbier

Butelka 0,5 litra, alkohol 5,4 %, eks.13,2%, kapsel firmowy browaru
      Kolor - złocisty, klarowny
      Piana - drobna, średniowysoka ale trwała, dotrwała do końca
      Zapach - słodowy wyraźny + aromat chmielowo-owocowy
      Gaz - okey
      Smak - wyraźny słodowy, mocno słodkie, lekki chmiel, wyraźna goryczka oraz nuty owocowe
      Pycha

W moim "zbiorze" piw zagr. nr 1255 ( 756 opisane na forum )
      Last edited by sibarh; 2018-10-29, 17:25.
      2800 nowe piwa opisałem na forum
      Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
      Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

Comment

• sibarh
        🥛🥛🥛
        • 2005.01
        • 10387

Festbier:
        Attached Files
        2800 nowe piwa opisałem na forum
        Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
        Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

Comment

• Pancernik
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2005.09
          • 9793

Kolor poważny, bursztynowo-lagerowy . Piana biała, średniodrobna, redukuje się do półcentymetrowego kożuszka.
          Pachnie chmielowo, wyczuć można lekki słód. W smaku pierwotnie również goryczka, po ogrzaniu dominuje słód.
          Gaz stosowny, dopasowany do charakteru piwa. Opakowanie nie zmieniło się - fota wyżej. Treściwe, smaczne piwo.

Comment

• darekd
            🍺🍺🍺
            • 2003.02
            • 12674

Aromat – słodowy
            Piana – gęsta, dość wysoka, trwała
            Barwa – złota
            Wysycenie – umiarkowanie wysokie
            Smak – wyraźna słodowa owocowość z dość mocną goryczką przyjemnie zalegająca w ustach.
            Treściwość – zdecydowanie pełne

Smaczny i rześki festbier, choć z Turyngii spokojnie bije wielu przedstawicieli tego stylu z Bawarii

Comment

• DariuszSawicki
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼
              • 2012.08
              • 2869

Obecnie piwo ma 5.6% alk.
              Kolor to ciemne złoto, piwo jest klarowne.
              Gazu za dużo.
              W zapachu jest cienko: słód i nic więcej. Na szczęście też żadnych wad.
              Smak jest jednak najlepszy i oto chodzi. Piwo jest pełne, bardzo treściwe, słodowe, nawet słodkie,... ale jest tu drugie dno. Powoli... bardzo powoli, niczym koszmarna mara pojawia się chmiel i goryczka. Jest coraz bardziej widoczna i zalega niczym wampir do szyi ( wypiłem przy muzyce Bauhaus i filmie The Hunger, dlatego takie skojarzenia)
              Piwo ogólnie jest lekkie, dobre na upały. Goryczka na finiszu jest już zdecydowana, taka jednak europejska...
              Ogólnie smaczne piwo, trochę przypomina czeskie.
              Piwo z datą do 09.02.2015.
              Attached Files

Comment

• DariuszSawicki
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼
                • 2012.08
                • 2869

Opakowanie: Butelka i etykieta takie same jak na zdjęciu yendrasa.
                Kolor: Bursztynowy. Piwo jest klarowne.
                Piana: Szybko opadła. Najgorszy był osad na szkle, prawie żaden ( szklankę myłem).
                Zapach: Głównie słodowy, przyjemny, brakuje jednak chmielu. Są też owoce: słodkie jabłka i gruszki.
                Smak: On jest najlepszy. Jest to bardzo pełne, treściwe piwo. Dużo słodu, w dodatku ładnie jest to połączone z chmielową goryczką, której aromat akurat nie zapowiadał. Goryczka jest raczej ziemista, trochę trawiasta, dochodzi do tego na finiszu przyjemny kwasek.
                Uwagi: Bardzo smaczne piwo z datą do 27.03.2015

Comment

• Pendragon
                  🥛🥛🥛
                  • 2006.03
                  • 13952

Aromat mocno słodowy, lekko skontrowany ziołowym chmielem. W tle być może jakieś niewielkie owoce czy nawet alkohol.
                  Piwo bursztynowe, klarowne, o obfitej i długo pozostającej pianie, osiadającej na szkle.
                  Smak - czysty profil lagerowy, mocno słodowy, z dobrze wyrównującą go goryczką, która jest może nawet ciut za duża i długa (ale tylko na ten styl).
                  Mój egzemplarz (warka do 2.11.16) jest smaczny i poprawny jak na swój styl. Piwo gładkie, z umiarkowanym wysyceniem - wizualnie wydawało się, że gazu może być za dużo, ale w ustach nie przeszkadza.

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• darekd
                    🍺🍺🍺
                    • 2003.02
                    • 12674

Aromat - słodowy, nieco "cukrowy", lekko owocowy
                    Piana - zdecydowanie wysoka, umiarkowanie trwała, zostaje koronka
                    Kolor - ciemne złoto wpadające w herbaciany
                    Wysycenie - wysokie, trochę szczypie
                    Smak - wyraźna słodowa baza ze słodszymi podsuszonymi owocami, potem jak na festbiera całkiem wyraźna goryczka. Zostawia przyjemny posmak suszu owocowego w ustach z łagodną goryczką.
                    Treściwość - zdecydowanie pełne (pomiędzy lagerem a koźlakiem, jeśli to 13% to treściwa)

Trochę za ostre wysycenie, ale samo piwo udane. Smakowało.

Comment

• AaLeX
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      🥛🥛🥛
                      • 2011.07
                      • 676

W zasadzie pozostaje mi się zgodzić z poprzednikami, jest to bardzo dobry lager. Baza słodowa mocna i ciekawa, goryczka jakaś w tle delikatna też jest. Barwa i opakowanie j/w. W kategorii lagery jest to mocna pozycja.

Comment

• Javox
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2009.11
                        • 6460

Ekstrakt 13.2*, alko 5.6% - graficznie po staremu.

Piana - na dłużej niepełna warstewka.
                        Lacing - sporo.
                        Gaz - średni.
                        Barwa - lekko zamglony bursztyn.
                        Aromat - karmel i jasne owoce.
                        Smak - karmel i... mydliny z małą goryczką.

Mnie trafiło się niezbyt dobre.

Comment

Przetwarzanie...
                        X