Kulmbacher, Landbier Maingold

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Regent
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2002.10
    • 512

Kulmbacher, Landbier Maingold

Piana gęsta, niestety nie utrzymała się zbyt długo. Smak bogaty goryczkowy, wymieszany ze słodszymi (kwiatowymi?) klimatami. Łagodnie gazowane, barwa złota, klarowne. Zaw. alk. 5,4% Butelka 0,5l zamykana porcelanką. Bardzo dobre.
    Attached Files
    Mniej alkoholu w piwach !!!
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
  • Dreamer
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.05
    • 1576

zaw. alk. 5,4% (ekstr. 12,5%), but. 0,5 l (porcelanka)
    przywiezione z Niemiec

Popijając tego landbiera odgrzebałem sobie stary temat na forum - próbę ustalenia, co to właściwie jest landbier. No i efekt był taki, że landbier to piwo, które wymyka się ścisłej typologii. Rzeczywiście, nawet tutaj dowiadujemy się, że landbier nie jest ściśle wyodrębnionym typem piwa, termin ten ma charakter zwyczajowy, a piwo tak określane to gładki w piciu, mniej nachmielony lager. Landbier zazwyczaj złoty, może też być ciemny. Zazwyczaj klarowny, może też być niefiltrowany jak keller czy zwickel. W efekcie landbier to raczej marketingowy wyróżnik linii produktowej danego browaru niż oddzielny typ piwa. I pewnie tak właśnie jest u Kulmbachera:
    kolor – złoty, połyskliwy, pełna klarowność;
    piana – na początku burza w kuflu, ale gęsta i gruba piana szybko się strzępi i pozostawia jedynie śnieżnobiałe placki;
    nasycenie – przeciętne;
    zapach – złożone aromaty chmielowe;
    smak – delikatna kompozycja, w której idealnie harmonizują słomkowe nutki słodu i kwiatowe nutki chmielowe; rzeczywiście, bardzo przyjemny, gładki w piciu ten landbier; delikatny, bardzo świeży, lekki (ale wcale nie wodnisty) smak, żadnych dodatkowych naleciałości, tylko słód i chmiel, smaczna kwaskowatość i aromatyczna, leciutka gaoryczka w końcówce; idealne piwo na upalne, letnie dni.
    Etykieta ta sama, co u Regenta, dorzucam jeszcze zdjęcie piwa.
    Attached Files
    Blog: Piwna Brytania

Comment

• dlugas
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼
      • 2006.04
      • 4015

Kupiłem w lecrercku bo cena kosmicznie korzystna
      3,69zł

Kolor - słomkowy
      piana ładna ale za długo się nie trzyma
      zapach-lekko kwaskowaty
      smak-rozczarowanie bo spodziewałem się (moja wina że nie znałem "gatunku" landbier)dość mocno chmielowego smaku z posmakiem słodu, a tak bardzo łagodny w smaku, dla mnie za kwaskowaty (ale nie jest to kwaśne piwo) zbyt płaski smak do końca nie określony, smakowało jak nasze bardzo przeciętne koncerniaki typu tyskie gronie

butelka- świetna, zamykana na koreczek, dobrze leży w ręku

ja nie powtórzę
      Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
      Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
      FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

Comment

• darekd
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 12730

Aromat – miły kwiatowo-miodowy słód
        Barwa – słomka
        Piana – spora, ale szybko się dziurawi, dość szybko opada, ale nie całkowicie i zatrzymuje się na szkle
        Wysycenie – średnie
        Smak – oczywiście na pierwszym planie smaczny słód, potem odzywa się wyraźna goryczka, nadająca mu charakteru.
        Treściwość – w miarę wysoka, zdecydowanie pełne piwo.

Proszę mnie poprawić – Landbiery to takie pełniejsze hellesy? To piwo dzięki dość wyraźnej (jak na tego typu kategorię) goryczce nie jest tak jednowymiarowe jak w/w gatunek. Nie każdemu ten gatunek odpowiada (też nie jestem wielkim fanem), co nie zmienia faktu że jest to bardzo przyzwoite piwo.

Comment

• erudyta
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2008.11
          • 189

Barwa: złota, klarowna
          Piana: wysoka, gęsta, opada dość szybko, cienka warstewka utrzymuje się do końca
          Zapach: średnio intensywny, słodowy, aromat chmielu znikomy
          Smak: słodowy, lekko kwaskowy, goryczka na niskim poziomie, nuty chmielowe słabe
          Wysycenie: wysokie,
          Opakowanie: butelka 0,5 l, "porcelanka" plastikowa z naklejonym logo browaru, etykieta z krajobrazem jak powyżej

Cena: 0,75 €

Piwo pełne, pije się go dobrze, na pewno nie jest wodniste, ale na kolana nie rzuca. Niczym szczególnym się nie wyróżnia. Na upalne dni w sam raz.

Comment

Przetwarzanie...
          X