Griess, Kellerbier

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Dreamer
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.05
    • 1576

    Griess, Kellerbier

    zaw. alk. 5,1%, but. 0,5 l
    zakupione na miejscu, w browarze

    Jedyne piwo, jakie udało mi się zdobyć w rodzinnym browarze restauracyjnym Griess w małej miejscowości Geisfeld na wschód od Bambergu. Browar pozostaje w rękach rodziny Griess od 1872 r. i oprócz opisywanego Kellera regularnie serwuje także pilsa. Poza tym (fakt wart odnotowania) w sierpniu warzony jest tu rauchbier pod nazwą "Racherla", a zimą koźlak.
    Kolor - złoty, nieznaczne zmętnienie;
    piana - gęsta, śnieżnobiała, wysoka czapa cieszy oko, że aż miło;
    nasycenie - szczypie w język i w ogóle sprawia wrażenie mocnego, co dla kellerów raczej jest nietypowe;
    zapach - chmielowo-kwaskowaty;
    smak - dziwaczny ; już się zdążyłem przyzwyczaić, że okołobamberskie kellery mamią podniebienie rozmaitymi kompozycjami kwaskowo-owocowymi, ale kwaskowość o smaku wody z kwaszonych ogórków ( - autentycznie) to dość kuriozalna nuta przewodnia, nawet jak na niefiltrowanego kellera; w efekcie taka ordynarna kwaskowość wypada mało smacznie, zwłaszcza, że towarzyszy jej sporo ostrej goryczki chmielowej; i żeby chociaż były tu jakieś elementy łagodzące ten wyrazisty smak, ale takich się nie doszukałem.
    Da się wypić, ale wprawia w zdumienie
    Attached Files
    Blog: Piwna Brytania
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23925

    #2
    faktycznie - smak dość oryginalny - ale może Tobie zaczęło się już kisić

    u mnie dominowała taka goryczka że ryjek miałem wykręcony jeszcze pół godziny po spożyciu. Zdecydowanie przechmielone. Ale na pewno nadawało się nieźle pod środowego MontyPythona

    ---

    Podziękowania dla Piwowara za dostawę
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • piwowar2
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2001.11
      • 588

      #3
      Fakt jest, ze 2 lata temu piwo te, w edycji beczkowej, mi tez jakos dziwnie smakowalo. Nie bardzo potrafie okreslic po takim czasie smaku. Ale na Bock w tym roku celuje - brakuje mi go jeszcz w kolkcji bockow.

      Comment

      • kentaki
        Porucznik Browarny Tester
        • 2002.10
        • 452

        #4
        Własnie degustuje egzemplarz zakupiony TU ma ładny pilsowy kolor , zupełnie odmienny od znanych mi kellerów, lekko opalizuje niczym pszeniczniak. Piana gęsta i lepka ale szybko opada. Zapach słodowy, z nuta chmielu. Smak delikatny, lekko kwaskowy, przyjemny, wręcz chlebowy, w gardle zostaje fajna szlachetna, chmielowa goryczka. Delikatnie nagazowany, więc fajnie wchodzi, przy większym wysyceniu pomyślałbym, że to jakieś jasne monachijskie z Frankonii . Generalnie smaczne piwko, na pewno do powtórki przy następnej wizycie w landbierparadies.

        Comment

        • darekd
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🍺🍺🍺
          • 2003.02
          • 12557

          #5
          aromat - przyjemny, drożdżowy kwasek, lekko owocowy
          barwa - mętne złoto
          piana - gęsta, ale opada dość szybko
          wysycenie - dość wysokie
          smak - niezbyt rozbudowany, goryczka na fest, ale że Art taki delikatny Ale rzeczywiście chmielu sypnęli tak, że zdecydowanie dominuje i mało co jestem w stanie wyczuć poza nim.
          Ja lubię takie wysoko chmielone piwka, więc nie mam z tym problemu. Ale z drugiej strony kellery są takie fajne piwa, że szkoda żeby tak ostro je traktować chmielem jak filtrowane pilsy. Griessa zapamiętam, choć nie jako klasyk gatunku

          Comment

          • Tapir
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2009.10
            • 730

            #6
            Kolor - złoty, mętny.
            Piana - średnio obfita, dość gęsta, o przeciętnej trwałości.
            Zapach - średnio intensywny, słodowy, z wyraźną chmielową nutą, leciutko kwaskowy.
            Smak - zdominowany przez chmielową goryczkę (zbyt intensywną), spod której nieśmiało wychylają się lekkie słodowo drożdżowe posmaki i leciutka kwasowość.
            Wysycenie - jak na kellera to jest dość wysokie.
            Opakowanie - jak na zdjęciu Dreamera.

            Kupione w Rodzince za 5zł.
            Rozczarowanie. Piwo jest zdecydowanie przechmielone, w kellerach cenię zupełnie inne walory niż mocną goryczkę a tutaj ich nie znalazłem.
            Nie mam problemu z alkoholem. Mam problem z pieniędzmi na alkohol.

            Comment

            • Kwadri
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2009.10
              • 1216

              #7
              Griess, Kellerbier

              Kolor: Złoty, mętny.
              Piana: Biała, drobna i całkiem wysoka. Opada dość szybko do ochronnej powłoki, która nie zostaje do końca.
              Zapach: Przyjemny. Słodowo-drożdżowo-piwniczny z chmielowymi akcentami w tle. Później chmielowy aromat intensywniejszy.
              Smak: Lekko słodowy początek, a po nim mocna chmielowa goryczka, która jest na tyle silna, że dominuje w profilu smakowym. Ponadto zostaje bardzo długo w posmaku. Dobre i dobrze nachmielone piwo.
              Wysycenie: Średnie.
              Opakowanie: Nie zmieniło się od fotki Dreamera.
              www.lkschmielowice.futbolowo.pl

              Comment

              • darekd
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🍺🍺🍺
                • 2003.02
                • 12557

                #8
                Udało mi się powrócić do tego piwa tym razem w wersji lanej. Właściwie podobne odczucia, może poza tym, że nie wydaje mi się aż tak bardzo nachmielone jak butelkowej wersji, ale i tak jak na kellera nadal mocna goryczka. Fajne,lekkie, bardziej na lato.

                Comment

                • darekd
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🍺🍺🍺
                  • 2003.02
                  • 12557

                  #9
                  Po latach byłem ciekawy czy coś się zmieniło, oprócz minimalnie wyższego alkoholu - 5,2%

                  Aromat - łagodny słód z odrobiną chleba, ciut drożdży, trochę łąki od chmielu
                  Piana - wysoka, trwalsza z kożuszkiem, zostaje na szkle
                  Barwa - zamglone, nieco ciemniejsze złoto
                  Wysycenie - umiarkowane, łagodnie musuje
                  Smak - słodowa baza z dość wyraźnym chlebem i skórką chlebową, delikatny drożdżowy kwasek. Goryczka jak na frankońskie kellery wciąż wysoka, ale już nie tak jak przed laty.
                  Natomiast ma specyficzny ziołowy nieco szorstki profil, minimalnie zalegający
                  Treściwość - pełne piwo

                  Chyba trzecie moje podejście do tego piwa i teraz wydaje mi się najbardziej udane. Ma ten swój specyficzny chmielowy charakter, który go wyróżnia wśród lokalnych kellerów, ale nie zdominował go nim. Smaczne, wypite z przyjemnością.

                  Comment

                  • darekd
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🍺🍺🍺
                    • 2003.02
                    • 12557

                    #10
                    Click image for larger version

Name:	P1090618.JPG
Views:	54
Size:	20,3 KB
ID:	2322890

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X