zaw. alk. 4,6%, but. 0,5 l (z porcelanką)
zakupione na miejscu, w browarze
Kolejny, po opisywanym już Pilsie, testowany specjał małego restauracyjnego browaru Sauer, zagubionego gdzieś między wzgórzami Szwajcarii Frankońskiej w okolicach Bambergu. Urbräu to flagowe piwo browaru, warzone w oparciu o tradycyjną, sięgającą XVIII w. recepturę, o typowo wiejskim charakterze (uwielbiam stare receptury i wiejskie piwa!).
Kolor - jasny, cytrynowo-słomkowy, umiarkowane zmętnienie;
piana - niezbyt gęsta, średnioziarnista, dość szybko się "wygazowuje";
zapach - chmielowo-ziołowy;
nasycenie - słabe;
smak - goryczkowo-aromatyczne piwo smakuje tak, jakby do jego produkcji wykorzystano wszystkie zioła porastające okoliczne łąki! Niesamowicie świeże doznanie; miałem wrażenie, że chocby ktoś średnio zorientowany w sprawach zielarskich mógłby wszystkie te wyczuwalne w smaku zioła bez problemu ponazywać; w chmielowo-ziołowej goryczce skąpane są lekkie, drożdżowe nutki, dopełniające pysznego smaku piwa, a po lekkim podgrzaniu pojawia się zaskakująco dobry, gorzkawy, gejpfrutowy posmak.
Zwykłe niezwykłe piwo, typowe dla regionu z którego pochodzi - nawet najzwyklejsze tutejsze piwa oferują niezwykłe doznania smakowe...
zakupione na miejscu, w browarze
Kolejny, po opisywanym już Pilsie, testowany specjał małego restauracyjnego browaru Sauer, zagubionego gdzieś między wzgórzami Szwajcarii Frankońskiej w okolicach Bambergu. Urbräu to flagowe piwo browaru, warzone w oparciu o tradycyjną, sięgającą XVIII w. recepturę, o typowo wiejskim charakterze (uwielbiam stare receptury i wiejskie piwa!).
Kolor - jasny, cytrynowo-słomkowy, umiarkowane zmętnienie;
piana - niezbyt gęsta, średnioziarnista, dość szybko się "wygazowuje";
zapach - chmielowo-ziołowy;
nasycenie - słabe;
smak - goryczkowo-aromatyczne piwo smakuje tak, jakby do jego produkcji wykorzystano wszystkie zioła porastające okoliczne łąki! Niesamowicie świeże doznanie; miałem wrażenie, że chocby ktoś średnio zorientowany w sprawach zielarskich mógłby wszystkie te wyczuwalne w smaku zioła bez problemu ponazywać; w chmielowo-ziołowej goryczce skąpane są lekkie, drożdżowe nutki, dopełniające pysznego smaku piwa, a po lekkim podgrzaniu pojawia się zaskakująco dobry, gorzkawy, gejpfrutowy posmak.
Zwykłe niezwykłe piwo, typowe dla regionu z którego pochodzi - nawet najzwyklejsze tutejsze piwa oferują niezwykłe doznania smakowe...
Comment