Göller, Göller Original

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Dreamer
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.05
    • 1576

Göller, Göller Original

zaw. alk. 4,9% (ekstr. 11,8%), but. 0,5 l (z porcelanką)
    przywiezione z Niemiec

Göller to spory, rodzinny browar położony ok. 25 km na pn-zach od Bambergu. Rodzina Göller, kierująca browarem od 1908 r. wiedziała i wie, jak dobrze dbać o swoje interesy i zapewnić firmie, z roczną produkcją 43.000 hl piwa, mocną pozycję w regionie. Od pewnego czasu browar mocno inwestuje w technologię (jedna z najnowocześniejszych we Frankonii linii rozlewniczych) nie zapominając o tradycji warzelniczej. Połączenie tradycji z nowoczesnością rodzi czasem różne ciekawe pomysły - w imponującej palecie produktów browaru odnajdziemy np. piwny napój CW - mieszankę weizena z colą (nie próbowałem, jakoś nie miałbym odwagi, zresztą nawet nie wiedziałem, że coś takiego można wymyślić).
    Na szczęście obok rozmaitych eksperymentów, browar przede wszystkim oferuje solidne piwo, którego najlepszym przykładem jest testowany właśnie Göller Original, piwo w typie pilsnera:
    Kolor – złoty;
    piana – ziarnista, a mimo to dość długo się utrzymuje i potrafi utowrzyć ładną powłoczkę;
    nasycenie – duże;
    zapach – chmielowy, ale i zadziornej słodowości można się tu doszukać;
    smak – pilzneński, tzn. zdecydowana przewaga chmielowej goryczki nad słodem; goryczce brak trochę tego niesamowicie świeżo-ziołowego bukietu znanego z pilsnerów bamberskich, niemniej i tutaj ma ona ciekawą polno-roślinną barwę, sporo słodowej słodyczy w tle i jedna, jakaś taka charakterystyczna, słomiana, „wiejska” nutka wyróżniająca to piwo – początkowo myślałem, że to może jakiś specyficzny aromat chmielowy, ale w końcu stawiam na wariację słodową.
    No i na koniec ładna, ludowa etykietka (w stylu, jakie najbardziej lubię).
    Ciekawy, godny polecenia pils.
    Attached Files
    Last edited by Dreamer; 2006-06-27, 20:28.
    Blog: Piwna Brytania
  • Andi
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.07
    • 1915

Göller, Original Pils

Göller, Original Nach Pilsen Art
    Zawartosc Alk.4,9%
    Barwa Czysciutka jasno bursztynowa Klarowna
    Piana obfita luzna ale dosc trwala
    Bardzo przyjemny zapach z duza aroma chmielowa.
    Silna ale przyjemna goryczka,troche kwaskowate ale dobre
    Attached Files
    Last edited by sibarh; 2010-12-24, 08:04.
    Kolekcja i wymiana kapsli piwnych

http://www.andreas-kronkorken.de

Comment

• Pancernik
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2005.09
      • 9787

Piwo jasnozłote z zielonkawym poblaskiem. Piana biała, drobna, dość sztywna, opada powoli, tworząc firankę i kożuszek, który trwa.
      Pachnie zbożem, słodem i chmielem. Wyczuwam lekkie nuty warzywne... W smaku słaba goryczka i w zasadzie nic więcej, po ogrzaniu trochę nut słodowych, lekka maślaność.
      Ogrom drobnych, pracowitych bąbelków. Butelka z krachlą, zmieniona etykieta: metaliczna, granatowa, ze złotą obwódką. Estetyczna.
      Piwo do wypicia, całkiem OK. Aha, wg strony browaru ma 11,8*.

Comment

• sibarh
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2005.01
        • 10387

Piwo dziwnie blade. Aktualna fotka:
        Attached Files
        Last edited by sibarh; 2011-03-08, 09:05.
        2800 nowe piwa opisałem na forum
        Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
        Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

Comment

Przetwarzanie...