Lohrer, Keiler Weißbier Hell

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Dreamer
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.05
    • 1576

    Lohrer, Keiler Weißbier Hell

    zaw. alk. 4,9%, but. 0,5 l (pękata z porcelanką)
    kupione w Niemczech

    Lohr am Main to miasto na pn-zach rubieżach Bawarii, która kończy się tu klinem wbitym między Hesję a Badenię-Wirtembergię. Sława tutejszego browaru Lohrer (który od 2001 r. jest częścią koncernu Würzburger-Hofbräu) sięga daleko poza najblizszą okolicę, a to głównie za sprawą słynnego lagera Urtyp 1878 (od daty założenia browaru), eksportowanego do wielu krajów na całym świecie. W latach 80. XX w. w ofercie browaru pojawiła się marka piw pszenicznych Keiler, które szybko zdobyły lokalną popularność. Oto jedno z nich - jasny Hell:
    Kolor – złoty w pięknej pomarańczowo-miodowej tonacji, duże zmętnienie;
    piana – jak najbardziej pszeniczna: wysoka, drobna i kremowa, choć zaskakująco szybko się strzępi i opada (na szczęście nie do zera);
    nasycenie – w szklance małe, choć porcelanka trachnęła z potężnym hukiem;
    zapach – pszeniczno-owocowy (mało drożdży w zapachu);
    smak – taki trochę nietypowy pszeniczniak... Smakuje nie jak czysty pszeniczniak, a jak pszeniczniak złamany niefiltrowanym lagerem, krótko mówiąc mało pszeniczniaka w tym pszeniczniaku (choć producent zapewnia, że udział słodu pszenicznego wynosi od 50 do 70%). Aromatu pszenicy niewiele (dużo więcej jęczmienia), typowych bananowych estrów jak na lekarstwo - zamiast nich bardzo charaterystyczna (zresztą niesamowicie smaczna) słodka nutka jakichś tropikalnych owoców (maracuja? mango?); dużo tych owoców w bukiecie, aż cierpkawo się robi; końcówka smaku wybitnie jęczmienna, ale lekko rozwodniona... i słodka.
    Niezłe piwo, choć jak na pszeniczniaka to dość zaskakujące.
    Attached Files
    Blog: Piwna Brytania
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    oooo Lohr an Main!!
    toż to miasto parterskie Milicza.
    No ciekawy jestem teraz bardziej jak to piwko smakuje.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • Pancernik
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2005.09
      • 9787

      #3
      Teraz piwo ma 5,2%. Jest złotobursztynowe z pomarańczowym odcieniem, lekko mętne. Piana zawodzi - kremowa i drobna, ale - jak na pszenicę - nietrwała...
      Zapach też jakiś słaby - drożdże i banany. W smaku delikatny kwasek, trochę bananów, na początku były też zaskakujące nutki toffi, ale potem gdzieś znikły...
      Gaz dość wysoki, ale jednak delikatny. Krachla z naklejonym na porcelankę dzikiem, dzik na ecie trzyma pokal, estetyka przaśno-myśliwsko-niemiecka.
      Po takim opakowaniu oczekiwałem jednak czegoś w stylu frankońsko-klasycznym, powalającym doznaniami bardziej...

      Comment

      • sibarh
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2005.01
        • 10387

        #4
        Aktualne foto:
        Attached Files
        2800 nowe piwa opisałem na forum
        Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
        Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

        Comment

        • zgroza
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼
          • 2008.03
          • 3605

          #5
          Browar z Lohr am Main poznałem w dość zaskakujących okolicznościach i z pewnością ma ono handicap na starcie. Mimo wszystko opinia Pendragona wydaje się być podszyty dość wąskim wyobrażeniem pszenicy idealnej.
          Moiim zdaniem piwo aromatyczne, pełne, lekko owocowo-ostrawe, rzeczywiście sporo jęczmienia, ale w sumie orzeźwiające i warte wypicia.
          Lotna ekspozytura browaru

          Też Was kocham.

          Comment

          Przetwarzanie...