Piana średniopęcherzykowa,trwała,pozostawia ślady na szkle.Kolor miodowo-złoty,połyskliwy,bardzo przyjemny,chlebowo-słodowy zapach.Nasycenie średnie,wyczuwalne na języku.Smak bardzo orzeżwiający,mocno przesunięty w stronę chmielu,którego goryczka długo zalega w przeełyku.Bardzo dobre na upały.Butelka 0,5l zamykana plastikową krachelką,z ładną rustykalną etykietą,napisy gotyckie.Kupione we Wrocławiu w sklepie 101 Piw za 6 zł.
Rittmayer, Hallerndorfer Landbier hell
Collapse
X
-
2800 nowe piwa opisałem na forum
Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria
Comment
-
-
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika antoś Wyświetlenie odpowiedziSorki,zapomniałem podać parametry piwa.Eks.brak,alk.4,9Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
-
Hallerndorf w Górnej Frankonii. Landbier Hell czy powinna być frankońska ultra-klasyka. Choć na kontrze już coś nie halo - frankońska alternatywa dla "Pilstrinkerów", a chmiel Tettnang tu w całości użyty do chmielenia zazwyczaj dodawany tam jako jeden ze składników (przynajmniej takie mam spostrzeżenie)
4,9% alk.
Aromat - chmielowy, kwiatowe i nieco korzenne nuty
Piana - umiarkowanie wysoka, trwalsza, drobny kożuszek
Barwa - słomkowa
Wysycenie - średnie w kierunku umiarkowanego, musujące
Smak - sporo chmielu, na początku mocna goryczka, szorstka, trochę korzenna. Potem się układa, ale i tak wyraźna. Pojawiają się chmielowe niuanse kwiatowe i słodowe, ziarniste. Finisz chmielowy, nie był tępy, ale też niespecjalnie długi
Treściwość - pełne piwo
Czyli jednak nie jest to frankońska klasyka, a rzeczywiście porządnie nachmielony helles, tak popularny w Bawarii i głównie Frankonii, który jest odpowiedzią na pilsy z innych regionów (bawarskie zazwyczaj są łagodne). Wydaje mi się, że kiedyś to piwo było klasyczne. Dziś jest oryginalne i stanowi rzeczywiście alternatywę dla pilsów. Fajne piwo.
Comment
-
Comment