Rittmayer, Roiterla Rauchbier

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • antoś
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.12
    • 213

    Rittmayer, Roiterla Rauchbier

    Wędzone piwo z rodzinnego browaru Rittmayer.Piana drobniutka,bardzo trwała,kolor to wg.mnie średni mahoń.Delikatny zapach wędzonki,bardzo apetyczny,a wysycenie nieduże,wyczuwalne na języku.W smaku dominuje oczywiście wędzonka z delikatnym chmielowym finałem,pyszne piwo,które wszystkim polecam.Tak jak poprzednie kupione we Wrocławiu w sklepie 101Piw
  • antoś
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.12
    • 213

    #2
    Ech,znów zapomniałem o parametrach Eks.12%.alk.5%

    Comment

    • kopyr
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2004.06
      • 9475

      #3
      Piwo wypite 3 miesiace po terminie, nie wykazywało oznak zepsucia.
      Kolor - ciemne, choć przejrzyste. Zbliżony do herbaty.
      Piana - całkiem niezła, gęsta.
      Zapach - czuć wędzoność.
      Nasycenie CO2 - nie pamiętam, chyba dość niskie.
      Smak - był to już mój drugi Rauchbier w zyciu, więc nie wywołał takiego wrażenia jak pierwszy, albo też ten jest mniej wędzony. Skłaniam się jednak ku pierwszej opcji. Wyraźnie czuć posmak wędzony, mi kojarzący sie z serem wędzonym, ale pewnie dlatego, że to jedyna rzecz wędzona, którą ostatnio jadam. Piwo wypite bez obrzydzenia, ale do fanów gatunku się na pewno nie zaliczam, może po degustacji kolejnych, to się zmieni, na razie nie zamierzam powtarzać.
      Attached Files
      blog.kopyra.com

      Comment

      • messer
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.10
        • 80

        #4
        Piwo o karmelizowanej barwie, dobrym (jak dla tego gatunku) wysyceniu CO2. Smak: czuć przede wszystkim delikatną (przydałaby się mocniejsza) wędzoność. Mała warstewka pianki utrzymuje się na piwie do ostatniego łyczka. Piwo na 5! Polecam.

        Comment

        Przetwarzanie...