Rittmayer, Roiterla Rauchbier

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • antoś
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.12
    • 213

Rittmayer, Roiterla Rauchbier

Wędzone piwo z rodzinnego browaru Rittmayer.Piana drobniutka,bardzo trwała,kolor to wg.mnie średni mahoń.Delikatny zapach wędzonki,bardzo apetyczny,a wysycenie nieduże,wyczuwalne na języku.W smaku dominuje oczywiście wędzonka z delikatnym chmielowym finałem,pyszne piwo,które wszystkim polecam.Tak jak poprzednie kupione we Wrocławiu w sklepie 101Piw
  • antoś
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.12
    • 213

Ech,znów zapomniałem o parametrach Eks.12%.alk.5%

Comment

• kopyr
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2004.06
      • 9475

Piwo wypite 3 miesiace po terminie, nie wykazywało oznak zepsucia.
      Kolor - ciemne, choć przejrzyste. Zbliżony do herbaty.
      Piana - całkiem niezła, gęsta.
      Zapach - czuć wędzoność.
      Nasycenie CO2 - nie pamiętam, chyba dość niskie.
      Smak - był to już mój drugi Rauchbier w zyciu, więc nie wywołał takiego wrażenia jak pierwszy, albo też ten jest mniej wędzony. Skłaniam się jednak ku pierwszej opcji. Wyraźnie czuć posmak wędzony, mi kojarzący sie z serem wędzonym, ale pewnie dlatego, że to jedyna rzecz wędzona, którą ostatnio jadam. Piwo wypite bez obrzydzenia, ale do fanów gatunku się na pewno nie zaliczam, może po degustacji kolejnych, to się zmieni, na razie nie zamierzam powtarzać.
      Attached Files
      blog.kopyra.com

Comment

• messer
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.10
        • 80

Piwo o karmelizowanej barwie, dobrym (jak dla tego gatunku) wysyceniu CO2. Smak: czuć przede wszystkim delikatną (przydałaby się mocniejsza) wędzoność. Mała warstewka pianki utrzymuje się na piwie do ostatniego łyczka. Piwo na 5! Polecam.

Comment

Related Topics

Collapse

• darekd
          Bamberg Klosterbräu, Bamberger Rauchbier
          darekd
          Legendarny, historyczny browar we frankońskim Bambergu i o dziwo nie oceniane tu dotąd piwo (no chyba, że nie znalazłem...)

Ciemny Rauch na słodzie z bukowego wędzenia ze złotymi medalami na European Beer Star 2021 i 2022.

https://klosterbraeu.de/

13,1% ekstr.,...
          2024-01-30, 00:37
        • Petitpierre
          Trzech Kumpli, Porter Wędzony
          Petitpierre
          Nie znalazłem wątku. Do 2022. Szynka, trochę dymu-ładnie. Kierunek wędliniarsko-masarski. Widoczny w smaku tussipect, dość oleiste. Taka solidna czwórka.
          2025-02-01, 11:06
        • darekd
          Eichhorn, Rauchbier
          darekd
          Browar spod Bambergu w bawarskiej Górnej Frankonii.

https://brauerei-eichhorn.de/

Alk. 5,3%

Aromat - na początek wędzony słód (moim zdaniem bukowy), a po przelaniu do butelki lekkie owocowe nuty słodowe. Choć ta wędzoność jest na pierwszym miejscu, to...
          2024-12-21, 23:53
        • darekd
          Widawa, Lichtenhainer
          darekd
          Lichtenhainer czyli niemiecki styl (kwaśna, lekka pszenica, ew. z dodatkiem bakterii kwasu mlekowego. W składzie również słód wędzony).

Piwo na podstawie receptury piwa Damiana Wadasa "Efekt Placebo", zwycięscy VII Gwiazdkowego Konkursy Piw Domowych organizowanych przez...
          2024-09-05, 23:05
        • Petitpierre
          2024.07.05-07, Rzeszów, VIII Rzeszowski Festiwal Piwa
          Petitpierre
          Warto zacząć może nie od tego, że browary zgłaszające akces spływały bardzo powoli (dzień przed Festiwalem wyglądało, że będzie z osiem), ale od fatalnej logistyki-rok temu były siedziska stoliki itd, a teraz tylko takie stoliki wyższe i też nie za dużo i niestety jak na raucie-na stojąco....
          2024-07-07, 18:28
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...