A może to tylko czasowe zamknięcie, na czas zmiany nazwy.
Tak, na czas zmainy nazwy na Biedronka.
Milicki Browar Rynkowy Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson No Hops, no Glory :)
Walentynki tuż tuż więc to dobra okazja by sięgnąć po jedną z ostatnich butelek tej pszeniczki. Nie mogę odżałować, że już zniknęło. Tym bardziej że nie pojawił się na rynku żaden zamiennik o porównywalnym stosunku jakość/cena. Zresztą i tak chyba nie ma w polskich sklepach dostępnej pszenicy w cenie poniżej 3 pln, poprawcie mnie jeśli się mylę...(no może poza b.rzadko spotykanym Primatorem)
Walentynki tuż tuż więc to dobra okazja by sięgnąć po jedną z ostatnich butelek tej pszeniczki. Nie mogę odżałować, że już zniknęło. Tym bardziej że nie pojawił się na rynku żaden zamiennik o porównywalnym stosunku jakość/cena. Zresztą i tak chyba nie ma w polskich sklepach dostępnej pszenicy w cenie poniżej 3 pln, poprawcie mnie jeśli się mylę...
W okolicach ~3zł występuje Primator Weizenbier. Nota bene bardzo dobry.
Piwo kupione w Plusie w Krakowie. Butelka NRW 0,5l. Moc 5,3%, ekstrakt? Kolor całkiem mętny, żółty. Absolutnie zero przejrzystości. Piana dość duża, drobniutka biała. Dość wolno opada. Zapach mocny. Typowy dla piw pszenicznych. Bananowo goździkowy. Leciutko kwaskowy, ciut chmielowy. Smak dobry. Na pierwszym planie nuty słodów pszenicznych i drożdży. Lekko kwaskowe. Później dość wyraźna goryczka chmielowa. Goryczka sprawia, że piwo nie jest takie łagodne jak zazwyczaj w tym stylu. Całość treściwa i gęsta. Wysycenie dość mocne i obecne cały czas. Drobniutkie bąbelki. Opakowanie całkiem fajne. Nie kojarzy się z marketówką. Kolorystyka typowa dla pszeniczniaków. Ładny kapsel. Oczywiście jak to u Niemców ekstraktu brak. Piwo dobre. Może nie jest to ideał, ale we wskaźniku cena jakość bardzo dobrze wypada. Piwo oceniam na 5 (1 – 6). Zdecydowanie warte kupowania.
Trafiłem na to piwko we Włoszech w cenie ok 1euro za puszkę. Z tego co widzę szata graficzna nie zmieniła sie zbytnio.
Kolor klasyczny, pomarańczowy i bardzo mętny.
Piana wysoka, musiałem nalewać na parę razy, ale potem niestety dosyć szybko znika.
Zapach niezbyt intensywny - przeważają goździki, w tle nuty bananowe.
W smaku kwaskowości niewiele, przeważa typowa dla niemieckich weissbierów banankowa słodycz. Dodatkowo wyczuwalne goździki i drożdże.
Wysycenie niewysokie, ale bardzo dobre.
Kolor: ciemny pomarańcz, bardzo mętny
Zapach: intensywny, bananowe nuty
Smak: jak na pszenicę to mało kwaskowatości, goryczka jest ale słabo wyczuwalna, głównie bananowe nuty, słodkawe, jak dla mnie nieco za bardzo słodkawe. Ale pije się przyjemnie, jak na tę cenę to git
Zakupione na Łotwie, cena promocyjna 0,39 LVL (ok 2,3 zeta). Wracając do Polski na Litwie widziałem też promocję na to, w przeliczeniu taka sama cena, więc zorganizowana akcja w tych krajach. szkoda, że w Polsce nie sprowadzą jakiejś solidnej niemieckiej pszenicy w rozsądnej cenie takiej jak ten Valentins. No niby jest Stephans Brau w Kauflandzie, ale to jednak jakość nieco poniżej oczekiwań
Comment