Krug-Bräu, Lager

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Dreamer
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.05
    • 1576

Krug-Bräu, Lager

zaw. alk. 5,0%, but. 0,5 l
    przywiezione z Niemiec

Jeszcze jedna pozostałość po bamberskich wojażach... Charakterystyczna etykieta z wizerunkiem malowniczego, szachulcowego browaru-restauracji jest znakiem rozpoznawczym piw z browaru Krug, opisywanego już na forum przez Piwowara przy okazji tamtejszego koźlaka. Ten lokalny browar wiernie hołduje starym tradycjom piwowarskim, co doceniają piwosze ponoć nawet w odległych Włoszech. Na swojej stronie browar chwali się, że zaangażowanie nowoczesnej technologii przy zachowaniu tradycyjnych receptur powoduje, że piwo butelkowe wcale nie różni się od beczkowego . Nie miałem okazji tego sprawdzić, ale chyba jest w tym trochę przesady... Głównym piwem oferowanym przez Kruga jest ciemny lager. Niezmordowany Piwowar objaśnia, że ciemna barwa lagera jest efektem lokalnej twardej wody, nie nadającej się do warzenia piw jasnych. Nic dodać, nic ująć.
    Kolor – bardzo ciemny, kawowo-brązowy;
    piana – niezbyt obfita, ale że drobnoziarnista (a nawet kremowata), dość długo trzyma się w postaci lekkiego kożuszka;
    nasycenie – raczej słabe;
    zapach – słodowy, z intrygującą nutką kawowo-owocową;
    smak – jak u frankońskich lagerów – bardzo słodowy, goryczka niewielka i lekko zaznaczona w samej końcówce smaku; piwo, które mogłoby spokojnie uchodzić za ciemniaka, gdyby nie bardzo delikatny smak pozbawiony wątków palonego słodu; ale można tu znaleźć i silne akcenty kawowe, i nieco słabsze czekoladowe, i fajną owocową kwaskowatość w tle... najbardziej charakterystyczne to chyba te nutki kawowe, no i takie ogólne wygładzenie smaku.
    Attached Files
    Blog: Piwna Brytania
  • piwowar2
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2001.11
    • 588

Nie wiem, czy to moj smak sie zmienil, czy tez piwo sie pogorszylo: kiedys Krug to byl ulubiony nasz browar, piwo kupowlismy w beczkach drewnianych. Smak byl taki jedyny, nie powtarzalny. Aktualny Krug to dla mnie przecietne piwo, bez tego charakteru i mocy smaku, co kiedys.

Comment

• marceli
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2002.10
      • 127

Moje piwo nazywa sie lager (a nie lagerbier) ale jest to to samo piwo.Zapach słodowy i charakterystyczna (przynajmniej dla mnie) nuta maślano-mleczna.Smak mocny i pełny karmel ,zielony orzech włoski,lekka kwaskowość a wszystko zamyka delikatnie chmielowa pikantność.Piwo na 4 nawet z plusem

Comment

• piwowar2
        • 2001.11
        • 588

Jak juz wyzej pislem, piwa tego browaru wg. mnie sie pogorszyly. Jest to drugi negatywny przyklad po Aufseß, ilosc kosztem jakosci.

Comment

• jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

Krug Bräu, Lager

alk. 5%.

Jak już zdążyłem doczytać u Piwowara gdy opisywał Bocka z tego browaru, warzy on tylko ciemne piwa z powodu wody jaka mają do dyspozycji.

Przedemną ciemny Lager.

piana: lekko przybrudzona, drobna, opadła do cienkiego dywanika,
          kolor: ciemny, pod światło rubinowy, klarowne,
          zapach: orzechowy,
          smak: orzechowe posmaki, czyste, lekkie,
          wysycenie: małe.

smaczne piwo za niewielką cenę 0,62euro.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

Comment

• piwowar2
            • 2001.11
            • 588

To juz nie calkiem aktualne informacje - browar warzy tez jasnego Pilsa. Wszystko to dzieki instalacji nowej, automatycznej warzelni (juz kilka lat wstecz). Niestety, piwa tego browaru bardzo stracily na smaku.

Comment

• piwowar2
              • 2001.11
              • 588

Musze jeszcze dodac, ze z jasnych piw warza takze Weizen - pelna informacja na:
              Geniesse… Das Fränkische Bier von seiner besten Seite Mehr Bier bitte KRUG Neue Öffnungszeiten!! Mittwoch bis Samstag von 10.30-22.00 Uhr Durchgehend warme Küchevon 11.30-20.45 Uhr Fränkisches Bier ist Kultur. Unsere Tradition und Erfahrung die Basis. DIE BRAUEREI Der Brauereigasthof Krug liegt in der Fränkischen Schweiz am alten Handelsweg zwischen Nürnberg und Bayreuth Seit 1834 geht […]

Comment

• YouPeter
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.05
                • 2379

Krug Bräu, Lager

Kolor: Bardzo ciemny brąz, zmierzający ku czerni. [4,5]
                Piana:Jasno beżowa, gruboziarnista, trudna do uzyskania przy nalewaniu i utrzymująca się praktycznie tylko przez moment, nie pozostawiając po sobie większych śladów. [2]
                Zapach: Średnio intensywny palony słód z lekko wyczuwalnym chmielem. [3,5]
                Smak: Palony słód z delikatnym posmakiem popiołu. Goryczka bardzo intensywna, pojawiająca się dopiero po dłuższej chwili kiedy już pozostałe smaki przestają oddziaływać na kubki smakowe. Piwo stosunkowo pełne w smaku. 4
                Nasycenie CO2: Dość dużo bąbelków mocno gryzących w język. [5]
                Opakowanie: Takie samo jak w większości piw z tego browaru, co nie zmienia mojej oceny, że jest ono bardzo ładne i wyróżniające się na tle innych piw na półce sklepowej. [5]

Ocena: [4]
                Ostatnia zmiana dokonana przez YouPeter; 2010-04-27, 20:17.
                Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.

Comment

• przemo70
                  † 1970-2019 Piwosz w Raju
                  • 2007.05
                  • 1501

Po nalaniu do pokala kolor ciemnobrązowy opalizujący, piana drobno pęcherzykowa, utrzymuje się do końca w postaci nikłego pierścienia. W zapachu ziemiste, można wyczuć słody palone. W smaku pełne, przeważa karmel, goryczka słaba, pojawiająca się na końcu. Wysycenie średnie, pozostające do końca w postaci drobnych, dość gęstych bąbelków. Alc. 5%. Jak dla mnie bardzo dobre piwo. Polecam I oczywiście foto
                  Attached Files
                  Save water, drink beer ...

http://www.parowozy.com.pl/
                  http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                  https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

Comment

• darekd
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🍺🍺🍺
                    • 2003.02
                    • 12741

Walory wizualno-aromatyczne piwa opisali poprzednicy i mam podobne spostrzeżenia.
                    Delikatne posmaki z pogranicza kawy, orzechów. Treściwość niewysoka.
                    Myślę, że zaletą tego piwa /i jemu podobnych z Frankonii/ to... prostota.
                    To są przyzwoite piwa, które przyjemnie piłoby się w większych ilościach, do wielokrotnej degustacji. Nie ma tu fajerwerków, ale wszystko jest dobrze zbalansowane, porządne i na przyzwoitym poziomie. Chciałbym, żeby takie piwa były natchnieniem dla krajowych piwowarów, którzy bardziej szukają piwnych udziwnień, niż starają się warzyć przyzwoitą klasykę.

Comment

• Tapir
                      • 2009.10
                      • 730

Kolor - brązowy, klarowny.
                      Piana - dość gęsta, obfita, o niezłej trwałości.
                      Zapach - intensywny, słodowy, lekko palony, z delikatną karmelową nutą i lekkim chmielem.
                      Smak - słodowe tło, sporo palonych i karmelowych posmaków, wyraźna nuta orzechowa i lekka kwasowość, niezbyt mocna goryczka pojawia się na końcu jako miłe uzupełnienie całości.
                      Wysycenie - dość wysokie.
                      Opakowanie - jak na zdjęciu kolegi przemo70

Kupione w Rodzince Bis za 6,50zł.
                      Smaczne piwo, kończąc kufel ma się ochotę na następne.
                      Nie mam problemu z alkoholem. Mam problem z pieniędzmi na alkohol.

Comment

• Javox
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2009.11
                        • 6471

Pije to piwo drugi raz ale tym razem mam lepsze odczucia.

Tym razem był trochę inny smak ponieważ nie był taki karmelowy i słodki.
                        Teraz piwo było bardziej chmielowe z lekkimi /tylko/ elementami karmelu i cukru.

To bardziej trafiało w mój gust i takie mi bardziej odpowiada...

Dla lubiących ciemne piwa ale nie za karmelowe i za słodkie to jest godne polecenia.

Zakup w sklepie MARIA Kraków-Ruczaj 4,50 zł.

Comment

• rysioz
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2007.10
                          • 144

Myślałem że Lager to jasne )) ale było ciemne i dobre,warto powtórzyć.

Comment

• anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10790

Smaczne i ciekawe piwo szkoda że bez piany . Nabyte na Głogowskiej u Macieja
                            Mniej książków więcej piwa

Comment

• Javox
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2009.11
                              • 6471

Barwa - herbata, rubin... wypadkowa.
                              Aromat - słaby, niezbyt miły, lekka piwnica, słód.
                              Piana - zniknęła szybko, potem niepełna warstewka do tego firanki.
                              Gaz - między niskim a średnim.
                              Smak - wrażenie wodnistości, słaba goryczka, lekki karmel.

Teraz jeszcze mniej słodkie... ale jakieś pustawe... niestety nie zachęca do powtórki.
                              Ostatnia zmiana dokonana przez sibarh; 2014-02-10, 18:36.

Comment

Przetwarzanie...
                              X