Kwaśne i gorzkie nie polecam.
Mauritius, Perlenbacher Premium Pils
Collapse
X
-
Fakt, żadnych większych wzlotów to piwo nie ma.
Ale jak na masówke, a zwłaszcza taką co to w Lidlach i innych Biedronkach się kupuje, dla mnie jest najlepsze.
Z braku czegoś lepszego zwłaszcza w lecie, ciepłą porą, to piwo wchodzi mi bez najmniejszego oporu.
Owszem gorzkie jest jak na pilsa przystało, ale kwaśnego nigdy nie piłem.Comment
-
Kolor: Bardzo jasny, słomkowy.
Piana: Biała, dość rzadka jednak utrzymująca się stosunkowo długo. Wprawdzie początkowo szybko opada jednak w postaci kilkumilimetrowego dywanika pozostaje przez dłuższy okres czasu.
Zapach: Dość intensywny chmielowy z lekkimi słodowymi nutkami. Bardzo przyjemny.
Smak: Bardzo fajna "jedenastka". Chmielowość z lekką chlebowością. Goryczka w sam raz.
Nasycenie CO2: Dość duże, odpowiednie dla takiego lekkiego, rześkiego piwa.
Opakowanie: Jak dla mnie super. Bardzo proste bez zbędnych ozdobników, przez co eleganckie i z klasą.
Na prawdę dobre lekkie piwo. Dodatkowo w bardzo atrakcyjnej cenie.Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.Comment
-
Nie przepadam za testowaniem dyskontowego piwa ale kilka razy w roku trzeba poszperać w tym segmencie.
Perlenbachera w Lidlu widzę od zawsze ale jakoś parę lat zeszło do zakupu
No i nie zawiodłem się.
Piwo nie tylko w kategorii "dyskont" ale nawet w kategorii "jedenastka" oceniam pozytywnie.
Głównym mankamentem jest kolor, zbyt jasny jak na 11.2 Blg. Ale już zapach zaczyna tuszowa te braki. Wyraźny aromat chmielu, nieco słodu i trochę za dużo diacetylu. Natomiast w smaku dominuje aromatyczna, przyjemnie rozchodząca się w ustach goryczka.
Godne polecenia piwo "podręczne" lepsze od wszędobylskich tatr i karpackich. Solidne 3,5Comment
-
No więc i ja dołączyłem dzisiaj do grona testerów :-)
Kupując jakieś pierdoły w Lidlu stwierdziłem, że posmakuję przy okazji tamtejszego piwka.
No i po kolei:
Kolor: Bardzo jasny, dla mnie troszkę za jasny, sprawiający wrażenie że jest to piwko sikowatwe.
Piana: Na początku dość spora; dosyć szybko opada, ale nie do zera (pozostaje mały korzuszek)
Zapach: Bardzo przyjemny; chmielowy. Właśnie taki jakiego bym oczekiwał.
Smak: Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Patrząc na kolor spodziewałem się wody o posmaku piwa, tymczasem smakuje naprawdę nieźle. Jest to lekkie piwko, ale ma w sobie fajną goryczkę, typową dla niemieckiego pilsnerka. Chmielowy smak, żanych dziwnych posmaków, słowem: dobre, lekkie piwko.
Nasycenie CO2: Duże, jak dla mnie w sam raz jak na takie orzeźwiające piwko
Opakowanie: Jak najbardziej OK. Porządnie wykonane; sprawia wrażenie że jest to piwo z górnej półki.
Generalnie: choć piwko z gatunku tych słabszych, to jednak zdało egzamin. Na pewno chętnie po nie sięgnę w celu zagaszenia pragnienia w upalne dni. Myślę, że jest to bardzo dobra opcja na upalne letnie dni. Cena też bardzo przystępna: 2.19zł.
Oceniam piwko na zasłużoną 4. Nie jest może jakieś super rewelacyjne, ale jest dobre.
W tym przedziale cenowym jedna z ciekawszych propozycji.
Kupione w: LIDL w Wołominie (zatrzymałem się tam na drobne zakupy w drodze do Warszawy). Przypuszczam jednak, że w innych LIDL'ach tez nie będzie problemu z kupnem.Comment
-
-
Prawo czystości dotyczy składu, nie sposobu produkcji.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Trudno sobie wyobrazić wizytę w Lidlu bez zakupu tego piwka. Wielką zaletą jest to, że według centralnie zaprogramowanego rozkładu sklepu w każdym Lidlu (który jest i tak klimatyzowany) stoi obok chłodziarki z wurstami. Nawet w te pierońskie upały kupuje się je zdatne do spożycia - choć lepiej ochłodzić o 5 C.
Smakują góra 3 butelki na raz, potem zbytnio goryczkowe. Podoba mi się niska zawartość alkoholu i niska cena. Na grilla perfekcyjne (zwłaszcza jak jesteś gospodarzem i płacisz - choć wtedy zawsze jakiś matoł stwierdzi "Tyskie lepsze")Comment
-
Moim skromnym ( bo tutejszego dopiero juniora ) zdaniem, najlepsze piwko które można na co dzień kupić w Lidlu ( bo od czasu do czasu bywa np. pszeniczny Grafenwalder a ostatnio niepasteryzowany Kasztelan, szkoda tylko że w puszce ), bez porównania lepsze od pozostałych Lidlowych wynalazków jak Grafenwalder Pils, Finkbrau czy Argus ...
Kolor - słomkowo żółty, bardzo jasny, w typie np. Desperados-a
Piana - no cóż, to tylko pilsik, troszkę się jej zrobiło przy nalewaniu ale zaraz zniknęła
Zapach - też niestety bez rewelacji, gdzieś w tle jakaś nutka chmielowa
Smak - tutaj największy plus tego skromnego piwka z "ojczyzny Trabanta" czyli Zwickau. goryczkowe jak najbardziej, ale też zaskakująco lekkie, na upały jak ostatnio - piwko jak znalazł, nadaje się znakomicie
Wysycenie - powiedziałbym w dolnych granicach przyzwoitości , mogłoby trochę bardziej "szczypać w język"
Opakowanie - nietypowe, butelka wąska i wysoka, z wtopionym logo, poza tym niemiecka klasyka plus ten słynny odkręcany kapsel
Podsumowując, naprawdę przywoity pils, może i bez wielkich uniesieć, ale za to w znakomitej cenie - zawsze i wszędzie 2,19 kosztuję go od kilku lat, zawsze z przyjemnością , jest dużo piw słabszych a droższych ...Comment
-
Po dłuższym czasie kolejne podejście... niezłe... dalej ten sam smak i pozytywne wrażenia.
Kapsel twist też się przydaje bo mimo mniejszej pojemności nie zawsze pije się go na raz.
Akurat to piwko z Lidla dalej jest godne polecenia... oczywiście w kategorii lekki pils.Comment
-
Kolor: Bardzo jasne złoto.
Piana: Grubobąblasta, ale opada raczej powoli do cienkiej warstwy. Lekko oblepia szkło. Nie zostaje do końca.
Zapach: Chmielowy, mało słodowy. Po chwili ujawnia się metaliczne tło.
Smak: Mocno chmielowy z lekko metalicznym posmakiem. Słodowość czuć dopiero pod koniec picia. Solidny, dość smaczny pilsener, ale bez uniesień.
Wysycenie: Średniowysokie.
Opakowanie: Jak na wcześniejszej fotce sibarha. Na butelce wygrawerowana nazwa piwa, kapsel odkręcany.
W cenie 2,20 można pić dość często. Lepsze niż niejeden polski koncerniak.Last edited by Kwadri; 2011-02-19, 22:56.Comment
Comment