Mauritius, Perlenbacher Premium Pils

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • angasc
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2006.04
    • 977

Wytwór niemieckiego piwowarstwa produkowany dla i rozprowadzany przez sieć handlową LIDL. Nabyłem z ciekawości, bo butelka ładna i z zakręcanym kapslem ( fajna rzecz dla domorosłego piworoba ) , etykietka w dobrym niemieckim stylu zwiastująca przyzwoite piwko no i cena bardzo przyjazna ludziom- 11,98 za 6 x 0,5L. Poza tym wyczytałem na kontrze, że warzone wg niemieckiego prawa Reinheitsgebot.
    A teraz konkrety:
    Butelka 0,5L, alkohol 4,9% obj, ekstrakt 11,2% wag. Browaru nie udało mi się odszukać, bo wszelkie odnośniki jakie znalazłem były po niemiecku, a nie jest to mój ukochany język. Liczę tu na pomoc znawców tematu.
    Kolor- jaśniuteńki jak herbatka rumiankowa dla niemowlaka
    Piana- drobniusieńka, bialutka i znikła po minucie, pozostawiając po sobie cieniutką obrączkę
    Zapach- wyrażnie słodowy, delikatne przebłyski chmielu
    Gaz- dla mnie super. Nie za dużo nie za mało. Nie rośnie w żołądku, ale też po kwadransie w kielichu dalej przyjemnie nasyca piwo.
    Smak- pysznie słodowy, z nienachalną goryczką wyczuwalną w głębi języka. Delikatny, nie narzucający się. Bardzo ładnie komponuje się ze stopniem nagazowania piwa. Typowy lekki i mięciutki niemiecki lagerek. Smak jest chyba największą zaletą tego piwa.

Oczywiście, jeżeli piwo owo zostanie zastosowane w celu do jakiego zostało stworzone: do ugaszenia pragnienia w bardzo gorący dzień. Świetne na wypady weekendowe nad rzekę, jako popitka do grilla czy ogniska. Typowe piwo na lato. Mam wrażenie że pite zimą pprzy minus 20* za oknem nie zwróciłoby niczyjej uwagi. Ale na nasze tegoroczne gorące lato serdecznie polecam. Ja do niego na pewno wrócę. Oj wrócę.....
  • sibarh
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10387

Robi to piwo: Brauerei Beck & Co./Becks (InBev)
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

Comment

• bastion
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2006.10
      • 1144

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sibarh
      Robi to piwo: Brauerei Beck & Co./Becks (InBev)
      Ostatnio na stronie www.ratebeer.com przeczytałem, że robi go
      browar Mauritius Zwickau.

Comment

• Bombadil13
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 2479

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bastion
        Ostatnio na stronie www.ratebeer.com przeczytałem, że robi go
        browar Mauritius Zwickau.
        Poszukuję

Comment

• becik
          🍼🍼
          • 2002.07
          • 14999

Zostałem poczęstowany, robiony dla Lidla więc myslałem, że nie będzie to zbyt dobry produkt ale było calkiem calkiem.
          Alk 4,9%
          Kolor, jasno złocisty, klarowne, zapach delikatny, słodowy. Piana niezbyt obfita dośc szybko opadała. W smaku czuć delikatnośc, pełne w smaku, przyjemny goryczkowy posmak rozlewający się po ustach, zbyt duzo gazu.
          Opakowanie niezbyt oryginalne (rzekłbym, że typowo niemieckie)
          Na kontrze plus za podanie producenta.
          Tylko kapsel, bez etykiety bo butelki ze sobą nie brałem

ps. Browar w Zwickau
          Attached Files
          Last edited by becik; 2007-04-08, 16:17.
          Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• piwo
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2001.08
            • 810

mi też bardzo smakowało.
            lubię lekkie piwa na upały 4.8 % alkoholu
            4+

Comment

• Pogoniarz
              † 1971-2015 Piwosz w Raju
              • 2003.02
              • 7971

Click image for larger version

Name:	CIMG0644.JPG
Views:	1
Size:	12,1 KB
ID:	2023800 Tak to wygląda.W smaku goryczkowe,osadza się wyraźnie na podniebieniu,piana z początku dość obfita,potem spada do minimalnej krawatki,barwa słomkowa,wygazowanie w/g mnie akuratne.Co do etykiety to taka enerdowska,ale jestem bardzo zdziwiony,że podano zawartość ekstraktu 11,2%,alk 4,9%.
              Oczywiście zakupione w Lidlu.Niezłe piwko,spokojnie można dać 4-,ale nie więcej.

Prawie jak Piwo
              SZCZECIN

Comment

• tomolek
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.05
                • 1752

Moim zdaniem bardzo przyjemne piwo, wyraźna goryczka, reszta bez większych wad...
                O niebo lepsze od prawie jak piwo, syfskiego i smarki
                www.ohbeautifulbeer.com

www.mateuszdrozdowski.pl

„Kwaśny Edi herbu Koreb

Comment

• sibarh
                  🥛🥛🥛
                  • 2005.01
                  • 10387

Wyraźniejsza fotka:
                  Attached Files
                  2800 nowe piwa opisałem na forum
                  Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
                  Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

Comment

• Chmielo
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2007.01
                    • 128

Dla mnie bez fajerwerków, ale może być. Takie niemieckie lekkie.

Comment

• chemmobile
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2009.03
                      • 2168

Skusiłem się na to Lidlowe cudo za 2,19 zł.
                      Kolor jasny, słomkowy, jak herbata z porządną ilością cytryny.
                      Zapach: dopóki była piana praktycznie nie byłem w stanie określić. Gdy opadła po wypiciu ok. 3/4 kufla poczułem w końcu coś. Obstawiam chmiel.
                      Smak: goryczka, ale lekka, nie atakuje, wręcz przyjemna. Zero kwasu.
                      Dobrze nagazowane, dla mnie bomba.

Potwierdzam opinię, że jest to piwo lekkie. Goryczka w wersji light bez kwaśnych posmaków. Jeśli ktoś często rozcieńcza polskie koncerniaki sokiem, to Perlenbachera przełknie bez soku. A w ustach pozostanie miły posmak...
                      Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
                      Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

Comment

• Pendragon
                        🥛🥛🥛
                        • 2006.03
                        • 13952

No to w końcu się skusiłem i nie żałuję. Może nie będę często po niego sięgał, ale ze 2 butelki na miesiąc będzie w sam raz. Parametry 4,9 alkoholu i 11,2* ekstraktu potwierdzają, że jest to klon Pilsenera z browaru Mauritius Zwickau. W Lidlu po 2,19zł.

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• piowen
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2007.09
                          • 207

Bardzo przyjemne doznania. Nie spodziewałem się niczego porządnego i wziąłem w Lidlu tylko jedną butelkę. Mogę jedynie potwierdzić wcześniejsze spostrzeżenia: kolor herbaty z cytryną, piana biała, niezbyt obfita, ale pozostaje do końca w postaci cienkiego kożuszka. W smaku wyraźnie zarysowana goryczka, która początkowo aż "szczypie" w podniebienie, ale potem jakby łagodnieje. Dobre piwo na letnie upały i chętnie zrobię sobie "garażowy" zapasik na gorące dni.
                          "Nie każde piwo to Żywiec "- całe szczęście.

Comment

• granat862
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2004.12
                            • 945

Kolor ciemnozloty, klarowny.
                            Piana drobnopęcheżykowa wysoka opada powoli.
                            W smaku wyraźna gasząca pragnirnir goryczka.
                            W sumie dobrypilsik na letnie popołudnia do gaszenia pragnienia i grillowania za niską cenę (2,19 zl).
                            Polecam
                            Szklanka wody nie jednemu człowiekowi juz zaszkodziła, natomiast szklanka Pilznera nigdy."

Comment

• Javox
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2009.11
                              • 6352

Piłem dzisiaj najprawdopodobniej Mauritius /Dinkelacker/ z Zwickau czyli Perlenbacher - ugasiło moje pragnienie i zachęciło do używania go właśnie w takim celu...
                              Jak na ten typ i cenę bardzo poprawne piwko... nie za gorzkie, nie słodkie i nie przegazowane... fajne na pewno na upały...

Comment

Przetwarzanie...