Mocne piwo niemieckie, baaaardzo wyraźny smak alkoholu - jest go wg opisu na opakowaniu aż 12%. Niestety niezbyt smaczne - smak słodko- alkoholowy zabija wszystkie inne, takoż zapach. Idealne dla amatorów szybkiego doprowadzenia się do stanu nieważkości. Czarna puszka z białym misiem i wyraźnym ostrzeżeniem "Extra strong". Informacji o ekstrakcie brak (kogo to obchodzi?). Kupiłem w Tesco.
Darguner, Bear Beer Extra Strong 12%
Collapse
X
-
Tagi: brak
-
Piwo zakupione w Klifie, dość długo się do niego zabierałem z racji potężnego woltażu, ale w końcu nastąpiła ta chwila.
Kolor - zwykłego pilsa, nieco za jasny jak na taką moc (więc i ekstrakt zapewne).
Piana - O dziwo dość trwała - po nalaniu przez długi czas utrzymywał się kożuszek, ładnie osadza się na szkle.
Zapach - Na początku alkoholowy, w tle dają się wyczuć owoce i coś podobnego do miodu. W sumie nawet dość przyjemny.
Smak - Wiele się po tym piwie nie spodziewałem, i wiele nie dostałem. Od początku czuć dużą moc tego piwa - początkowo lekko piecze w język, następnie jest bardzo mocno słodkie, ulepkowate wręcz. Ta słodycz wręcz gryzie w gardło i skleja usta jakby miało się w ustach lizaka. Gdzieś w tle czuć coś jakby chmiel, goryczka raczej niewyczuwalna. Ogólnie ciężko dopić.
Nagazowanie - Słabe, prawie niewyczuwalne, ale z drugiej strony większa ilość gazu w połączeniu z "ciężarem" piwa byłaby chyba zabójcza...
Opakowanie - Puszka 0,5, nie ma informacji o ekstrakcie, jest za to informacja o producencie. Ogólnie taka sobie, z wyróżniającą się informacją o zawartości alkoholu.
Piwo - koszmarek, strasznie ciężkie, ale trzeba mu przyznać że dobrze rozgrzewa. Jednak 0,5 litra to zdecydowanie za dużo, ja już po 1/5 szklanki miałem dość.
I jeszcze jedno - należałoby zmienić nazwę tematu na Bear Beer Extra Strong, bo ten sam browar warzy też piwo Bear Beer o innych parametrach.Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
Piwny Janusz bez Teku -
2800 nowe piwa opisałem na forum
Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeriaComment
-
Może być w tesco, auchan albo intermarche. Tak mi się zdaje, że w tych sklepach je widywałem, ale nie mam 100% pewności.Comment
Comment