Mauritius, Zwickauer Bock Dunkel

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • yendras
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.12
    • 2052

    Mauritius, Zwickauer Bock Dunkel

    Mauritius Brauerei Zwickau
    Zwickauer Bock Dunkel
    alk. 7,1% obj.
    ekstrakt 16% (dane wg strony www)
    but. 0,5 l
    cena 0,65 EUR

    W zapachu wyczuwalne nuty kawowe, a w tle słód. Smak wytrawny, przypalony, gorzkawy, z wyraźnymi nutami kawowymi. Bardzo dobry !
    Złoty medal CMA (cokolwiek ten skrót oznacza) wg mnie w pełni zasłużony.
    Ładna etykieta ze świętym Maurycym w herbie.
    Attached Files
    Last edited by yendras; 2006-08-16, 10:46.
  • piwowar2
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2001.11
    • 588

    #2
    CMA to "Centrale Marketing-Gesellschaft der deutschen Agrarwirtschaft mbH". CMA lansuje oraz miedzy innymi premuje produkty rolne. Znak CMA uwazany jest jako znak jakosci. Nie wiem jakie kryteria sa brane pod uwage wzglednie piwa.

    Comment

    • Mario_Lopez
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2009.08
      • 991

      #3
      Parametry bez zmian, nadal 7,1% alk.

      Wytrawny, intensywny w smaku podwójny bock, alkohol mógłby być lepiej ukryty.

      -3/5
      Last edited by Mario_Lopez; 2014-11-11, 17:07.
      Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie
      Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie...


      EBE EBE

      Comment

      • leona
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2009.07
        • 5853

        #4
        Zapomniana nieco butelka uraczyła mnie sporą dawką aromatów kawy i ciemnego słodu. W smaku dominowała śliwka ale nie zwykła suszona tylko ta "nałęczowska" oblana czekoladą, lekko kwaśna, otulona kawowo-czekoladową mgiełką.

        Piwo wybitnie utlenione ale za to mi smakowało

        Comment

        • Pancernik
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2005.09
          • 9787

          #5
          Kozioł Maurycego jest brązowy z rubinowymi refleksami.
          Piana kremowa, bardzo drobna, wysoka i trwała, aż miło popatrzeć.
          Pachnie karmelem i owocami - niby nic szczególnego, ale bardzo ładnie.
          W smaku dość konkretna goryczka, ale i alkohol, orzechy, susz owocowy i karmel. Gazu niewiele.
          Opakowanie - na bogato, bordowo i złoto. Kapsel browaru, metaliczna krawatka, na ecie dumny muflon (?), nad nim i pod nim barokowe szarfy.
          Fajny, oleisty i konkretny kozioł (muflon?) z Zwickau, wyszedł im znacznie lepiej, niż Trabant .

          Comment

          • darekd
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🍺🍺🍺
            • 2003.02
            • 12557

            #6
            Parametry nadal:

            16% ekstr.
            7,1% alk.

            Aromat - podpalany karmel, śliwki, trochę suszu owocowego
            Piana - dość wysoka, umiarkowanie szybko opada do trwalszego, zwartego kożuszka, trochę zostaje na szkle
            Barwa - bardzo ciemny rubin
            Wysycenie - średnie, choć wyraźniej musuje
            Smak - słodowy, suszone śliwki, karmel, tony palone, ciut powideł. Na finiszu wyraźniejsza i długa goryczka, bardziej palona niż chmielowa (choć trochę chmielu też można wyczuć). Alkoholu nie czuć, gładkie piwo, może też dlatego że dzień po terminie
            Treściwość - solidna, koźlakowy standard, ale jeszcze nie dubeltowa (bo parametrami się już ku niej zbliża).

            Solidny, smaczny koźlak. Lidl bierze ich pilsa, mógłby choć raz do roku zabrać też tego bocka.

            Die Bierspezialitäten der Mauritius Privatbrauerei Zwickau begeistern Genießer in ganz Sachsen und darüber hinaus.
            Last edited by darekd; 2019-10-30, 19:53.

            Comment

            • darekd
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🍺🍺🍺
              • 2003.02
              • 12557

              #7
              Zdjęcie:
              Attached Files

              Comment

              • darekd
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🍺🍺🍺
                • 2003.02
                • 12557

                #8
                Obecnie ten koźlak nie wydaje mi się tak złożony, ale wyraźniejsza jest kwaskowość podsuszanych owoców (głównie śliwka). Natomiast goryczka na finiszu mniej wyraźna. Alkohol dobrze schowany. Całość ok.

                Comment

                Przetwarzanie...
                X