Piwo pszeniczne z browaru Meckatzer, który jak zauważyłem jest dość mocno obecny w regionie Bawarii znanym jako Allgäu - górska okolica. I ponownie żal, że nie kupiłem tego więcej - pyszne! Bardzo gęste, mętne, aromat wprost buchał ze szklanki po nalaniu i jeszcze długo później. Kolor - dość ciemny, taki bursztyn.. W smaki czułem głównie aromaty chlebowe. Zaw. alkoholu 5,2%. Dodam, że Meckatzer należy do browaru Löwenbräu.
Meckatzer Löwenbräu, Meckatzer Urweizen
Collapse
X
-
2800 nowe piwa opisałem na forum
Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria
-
-
KOLOR: bursztynowy z dużym zmętnieniem pochodzącym od drożdży.
PIANA: jasnobeżowa, drobna, bardzo obfita o dużej trwałości.
ZAPACH: średnio intensywny, lekki aromat banana z gumą balonową, trochę goździków i nut opiekanych; ogólnie przyjemny.
SMAK: początek treściwy, słodowy z nutą banana i goździka, lekka słodycz i posmak chlebowy. Finisz wytrawny, nieco kwaskowaty z lekko zaznaczoną goryczką.
WYSYCENIE: średnio wysokie.
OGÓLNIE: smaczne piwo. Butelka o pojemności 0,5L, kapsel firmowy, termin do 23.04.21. Piwo otrzymane w prezencie. Nowa szafa graficzna etykiety, niestety nie zrobiłem zdjęcia.604 piw (Polska: 366, Czechy: 93, Belgia: 71, pozostałe: 74). Razem 216 browarów z 19 krajów.
Comment
-
Comment