Schneider & Sohn, Weizen Hell / Weisse Tap 1 Mein Blondes

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pogoniarz
    † 1971-2015 Piwosz w Raju
    • 2003.02
    • 7971

Schneider & Sohn, Weizen Hell / Weisse Tap 1 Mein Blondes

Piwko to ma zawartość alkoholu 5.2 %,zawartości ekstraktu oczywiście nie podano.
    Pianka rewelacyjna jak to bywa w większości pszeniczniaków,gęsta, zbita, uworzyła się też czapa,do końca spożywania piwka była obecna.Piwko było mętne,a barwa taka jakby pomarańczowa.Według mnie też było idealnie nagazowane.Zapach to na pewno coś owocowego i ja bym stawiał na banana(ale nie Tolka) i czuć też jąkaś kwaskowatość.
    W smaku czuje się kwaskowate posmaki i owocowawe,jest leciutkie.Pije się bardzo przyjemnie.
    Koszt zakupu 0.71 €,trafione w hurtowni w Gartz(niedaleko Szczecina)
    Dla mnie spokojnie 4 z plusem.Byłoby 5,ale ten smak nie jest taki pełny. jest podana stronahttp://www.schneider-weisse.de

Prawie jak Piwo
    SZCZECIN
  • forra6
    Porucznik Browarny Tester
    • 2008.11
    • 413

Obecnie piwo to występuje pod nazwą "Schneider Weisse Tap 1 Mein Blondes". Ekstrakt 12,5%, alk. bez zmian.
    Nie jest to może najlepsza niemiecka pszenica na świecie, ale pije się ją bardzo przyjemnie od początku do końca. Piękna barwa, długo utrzymująca się piana i solidny owocowo-goździkowy posmak robią swoje. Zdecydowanie warta powtarzania dopóki będzie dostępna w tej cenie. Kupione na promocji u Kocyka za 2.79zł, butelka zwrotna.
    Don't trust nobody, It will cost you much too much
    Beware of the dagger, It caress you at first touch
    O, all small creatures, It is the twilight if the gods

Comment

• forra6
      • 2008.11
      • 413

Aktualna fotka :
      Attached Files
      Don't trust nobody, It will cost you much too much
      Beware of the dagger, It caress you at first touch
      O, all small creatures, It is the twilight if the gods

Comment

• wpadzio
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼🍼
        • 2011.06
        • 2654

Ładny złocisty kolor wpadający w pomarańcz, mętny, opalizujący. Spory osad drożdżowy na dnie butelki.
        Potężna, wysoka, długo stojąca piana w wysoką unoszącą się ponad szkło czapą. Śnieżnobiała, o średniej teksturze. Osadzająca na ściankach wyraźne wzorki. Piwo nalewane przez kilka minut. Wzorcowa dla pszeniczniaka.
        Zanim udało mi się wwąchać upłynęło trochę czasu...Balans lekko przesunięty w kierunku goździków. Wyraźny chlebowy aromat.
        W smaku piwo jest jeszcze słabiej zbalansowane - bananowe, owocowe, estrowe nuty są niemal niewyczuwalne. Z drugiej strony goździkowo - korzenne, o silnych pszenicznych nutach słodowych, chlebowych z waniliowym podszyciem. Jest też dość cierpko i kwaśno.
        Nagazowanie jest jak na styl stosunkowo niskie. Ma również tendencje do szybkiego spadku.
        Opakowanie jak na zdjęciu powyżej, z nieznacznie zmienioną czcionką nazwy piwa.

Piwo wspaniale się prezentuje w szkle. Dalszy kontakt jednak obnaża pewne wady. Dla mnie największym minusem jest słabe nagazowanie i zbyt wyraźne przesunięcie balansu w kierunku fenoli, co nadaje temu piwu dość wyrazisty, ostry kontrast. Ode mnie 7 w skali 1-10.
        Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
        Serviatus status brevis est
        3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

Comment

• rafael52
          • 2013.12
          • 478

Kolor: ciemnozłoty, delikatnie pomarańczowy, zmętniony.
          Piana: obfita, drobnopęcherzykowa, trochę się dziurawi, ale dość trwała.
          Zapach: średniointensywny, ale przyjemny, sporo nut słodowych, banany i goździki też oczywście obecne, dają się również wyczuć delikatne aromaty innych owoców, coś jak by skórka z cytryny lub pomarańczy.
          Smak: dość wytrawny, orzeźwiający, delikatnie kwaskowy, banany zdecydowanie bardziej wyczuwalne, goździk dopiero pod koniec się ujawnia, jest również delikatna nuta słodowa.
          Wysycenie: wysokie, ale bez przesady, takie jak być powinno.
          Uwagi: bardzo dobre piwo, jak każde od Schneidera.

Comment

• Pivotal
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2013.05
            • 671

Meine blonde Weisse TAP1

BARWA: Pomarańczowa, całkowicie nieprzejrzysta. Piwo ze średnią ilością osadu. [4.5]
            PIANA: Słabizna! Niska, szybko znikająca, średnioziarnista, nie pozostawiająca śladów na szkle, do końca objawiająca się w postaci skromniutkiej powłoczki. [1.25]
            ZAPACH: Słodkawy... świeżych, dojrzałych bananów, gumy balonowej, goździków. Niezbyt intensywny. [3]
            SMAK: Bananowy, zbożowy, lekko biszkoptowy, dalej wyczuwalne goździki, słody i minimalnie cytrusy oraz delikatna nutka drożdżowa. Piwo kwaskowe w smaku, ze znikomą goryczką pochodzącą od goździków. [4]
            WYSYCENIE: Istniało do końca, ale styl wymaga by było znacznie wyższe. [3]
            OPAKOWANIE: Identyczne jak z fotki wyżej. Wersja eksportowa, podstawowy skład, brak ekstraktu, kapsel jest okej. [3.5]

UWAGI: Warka do 11.01.2016, wypite 10.12'15. Dobre, lekkie piwo, ale jakoś się nie wyróżnia z tłumu niemieckich piw pszenicznych. Podobnie jak podczas picia Mein Kristall TAP2, miałem uczucie smaku wody mineralnej.

Comment

• DariuszSawicki
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼
              • 2012.08
              • 2869

Bardzo dobre piwo.
              Piana potężna, drobnopęcherzykowa, bardzo powoli opada. Złoty kolor, niskie zmętnienie.
              W zapachu banan, guma balonowa, trochę przypraw. Przyjemnie, ale aromaty za szybko ulatują.
              W smaku też banan, niska pełnia, mało słodu, na pierwszym planie orzeźwiający kwasek o charakterze pomarańczy, goryczki nie wyczułem.
              Doskonałe do wypicia w ciepły dzień jak dziś. Termin do 13.01.2018.

Comment

• darekd
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🍺🍺🍺
                • 2003.02
                • 12674

Helle Weisse Tap 1

Bardzo smaczne. Nowy wizerunek.
                Attached Files

Comment

Przetwarzanie...
                X