Holsten, Duckstein Weizen Rotblondes

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pogoniarz
    † 1971-2015 Piwosz w Raju
    • 2003.02
    • 7971

Holsten, Duckstein Weizen Rotblondes

Alkoholu 5.7% ,ekstrakt nie podany.Barwa mętna taka herbaciana.Piana fantastyczna czapa,kilkanaście centymetrów,potem opada do kilku do końca picia piwa.W smaku bananowe, lekko kwaskowate ,ale nie jest to zbyt pełny ten posmak.Wydać 1.60 € za to piwo,to nieporozumienie.W sumie niezły pszeniczniak,ale cena odstrasza i smak nie powala na kolana.
    Kupione w Realu w Schwedt/Oder.

Prawie jak Piwo
    SZCZECIN
  • sibarh
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10387

Brakująca fotka:
    Attached Files
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

Comment

• Viktor
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      🍼
      • 2002.04
      • 617

Duckstein Weizen

Zakupione w Piotrze i Pawle (Janki) za 9 zł !!!. Ciekawe piwo - połączenie typowego piwa białego pszenicznego ( kwaskowe i nutami drożdżowymi i korzennymi ) oraz angielskiego ALE ( barwa ciemny bursztyn, wyrazista goryczka palonego słodu, karmelu ).
      Ze względu na cenę można spróbować , ale tylko raz.

Comment

• lzkamil
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.01
        • 3611

Parametry j.w., butelka jak na zdjęciu Sibarha.
        Bursztynowe, lekko mętne, mocno nagazowane, piana wysoka i sztywna, w miarę trwała ale widziałem trwalsze na pszeniczniakach.
        Zapach intensywny, cytrynowy, miodowy, słodowy, minimalnie wyczuwalny ciemny słód.
        Smak półciemnego pszeniczniaka, cytrynowy, bananowy, z lekko ciemnym słodem, słodkawy, treściwy, bardziej słodowy niż w typowym pszenicznym. Smakowało mi.
        Cena jak u Pogoniarza 1.60€, drogie jak na Niemcy, warto spróbować ale nie do częstego kupowania jak inne niezłe pszenice są 2x tańsze.
        Last edited by lzkamil; 2009-05-23, 00:39.
        Lepszy jabol pod okapem
        niż GŻ, CP i KP !

Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

Comment

• Pancernik
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2005.09
          • 9788

Piekny, czerwonobursztynowy kolor. Piana słaba, po chwili jej już nie ma...
          Zapach słodowo-winny, w tle pojawiają się cytrusy. W smaku jest już klasyczna pszenica: banany, cytrusy i goździki, a nawet lekkie nuty kwiatowe.
          Gaz nienachalny . Typowa butelka "duckstein", etykieta prawie identyczna, jak w "originalu", nieco inny odcień tła. Czarny kapsel.
          Piwo dość ciekawe, ale wolę jednak "original"...

Comment

• darekd
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🍺🍺🍺
            • 2003.02
            • 12565

Aromat - "pszeniczny" + cytrusowo-winne akcenty
            barwa - herbaciano-bursztynowa
            piana - gęsta, wysoka, jasnokremowa czapa, ale raczej nietrwała, oblepia szkło
            wysycenie - jak na pszenicę nie jest wysokie, ale przyjemnie musuje
            smak - dość nieszablonowe piwo, w którym wyczuwalne są pierwszym planie akcenty owocowo-winne. Na języku pozostaje lekka goryczka. Ciekawe piwo, ale mnie nie do końca przekonało

Comment

• GaryFisher
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2009.10
              • 739

Kolor: bursztynowy, nie za ciemny, pod światło różowy [5]

Piana: drobnoziarnista, biała, trzeba się trochę postarać żeby wytworzyć
              wysoką czapkę; chwilę po nalaniu zostaje grubsza aksamitna firanka [4]

Zapach: słodowy z karmelowym aromatem, bananów brak (czuć było przy nalewaniu) za to jest coś co mi przypomina jabłka do tego trochę ciemnego słodu [4]

Smak: ziarno z lekką goryczką, brak bananów i goździków, bardzo
              szorstkie w smaku, dziwny ten Weizen im wyszedł ale przynajmniej naturalny [4]

Nasycenie: wysokie [5]

Opakowanie: charakterystyczna, wcięta w talii butelka z wytłoczonym herbem,
              małą zgrabną etykietą i czarnym kapslem z przyklejoną banderolką [5]

Uwagi: zakupione w: Trink Spare w Weeze, Niemcy;
              soundtrack: "Live CD2" by AC/DC
              Tylko idiota ma porządek, geniusz panuje nad chaosem

Comment

Przetwarzanie...
              X