Schneider & Sohn, Weizenbier Kristall / TAP2 Mein Kristall

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pogoniarz
    † 1971-2015 Piwosz w Raju
    • 2003.02
    • 7971

Schneider & Sohn, Weizenbier Kristall / TAP2 Mein Kristall

Piwo o zawartości alkoholu 5.3%.Ekstrakt nie podany.Barwa słomkowa,wygazowanie bardzo dobre.Piana niezła ,ale nie niestety nie tak trwała jak w oryginal pszenicy.W smaku bananowe,słodkawe troszeczkę.Jak dla mnie całkiem dobre.Zapach bananowo-goździkowy,bardzo wyraźny.
    Cena 0.71 € ,według mnie ocena na 4,ale nie więcej.

Prawie jak Piwo
    SZCZECIN
  • Noriusz81
    Porucznik Browarny Tester
    • 2008.11
    • 388

TAP2 Mein Kristall

Odświeżam kotleta sprzed ponad 6 lat...
    Obecnie piwo to, tak jak i wszelkie inne wyroby "Schneidera i syna" zmieniło nazwę na:
    TAP2 Mein Kristall
    Zawartość alkoholu niezmiennie 5,3 % obj.
    Zalecana temp. serwowania - 8-12 st. C
    Butelka - 50cl, najlepiej spożyć przed: 09.04.2013

Piwo bardzo orzeźwiające:
    kolor - klarowny, jasnozłoty;
    piana - bardzo ładna, czapiasta, z czasem opada utrzymując jednak do końca ok 10mm warstwę;
    wysycenie - piwo dobrze nagazowane, "bąbelki" pięknie podążają ku górze, bardzo przyjemny widok;
    aromat - słodowy, bananowy, z bukietem przyprawowym (goździkowym) i lekko cytrusowym;
    smak - dominujący słód pszeniczny (wyczuwalny również jęczmień) w towarzystwie bananowo-goździkowych klimatów.

Bardzo udany filtrowany weizen z charakterystycznym długim pszeniczno-bananowym finiszem.
    Liczba wypitych rodzajów piw: 4688 ze 190 krajów
    Liczba kapsli z piw, które wypiłem:
    2286 ze 162 krajów
    Noriuszowe piwa - zdobyte kraje

Comment

• Noriusz81
      Porucznik Browarny Tester
      • 2008.11
      • 388

Brakujące foto:
      Attached Files
      Liczba wypitych rodzajów piw: 4688 ze 190 krajów
      Liczba kapsli z piw, które wypiłem:
      2286 ze 162 krajów
      Noriuszowe piwa - zdobyte kraje

Comment

• Pancernik
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2005.09
        • 9787

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Noriusz81 Wyświetlenie odpowiedzi
        Obecnie piwo to, tak jak i wszelkie inne wyroby "Schneidera i syna"...
        Krawca. Krawca i syna .

Comment

• WojciechT
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2012.09
          • 2546

Piwa z seroo "Tap" są dostępne w Simply Marketach już od dłuższego czasu, cena: jakoś koło 8 zł.

Mein Kristall to piwo o bardzo bladej barwie, zapachu delikatnego banana, goździka i lekkich cytrusów oraz smaku lekkiej, mało drożdżowej (w końcu filtrowane) "pszenicy". Smak jest delikatnie kwaskowaty i dosyć orzeźwiający, raczej nieprzesadnie intensywny i trochę przypominający swoim charakterem witbiera. Piwo całkiem smaczne.

Comment

• Pivotal
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2013.05
            • 671

BARWA: Jasnozłocista,widać trochę drobinek...krystalicznie przejrzysta nie była. [3.25]
            PIANA: Znakomita! Bardzo wysoka i trwała. Składała się z małych i średnich pęcherzyków,po pięciu minutach opadła do centymetra,była biała,zdobiła ścianki i pozostała do końca. [5]
            ZAPACH: Niezbyt mocny,bananowy. [2.25]
            SMAK: Bananowy,goździkowy...słody i cytrusy na minimalnym poziomie. Pijąc miałem dziwne uczucie jakbym wziął łyk wody mineralnej...nie chcę twierdzić,że piwo było wodniste,tylko takie wrażenie odniosłem. [3.75]
            GAZ: Widoczny do końca,ale za duży nie był. [3.25]
            OPAKOWANIE: Jak wyżej. Schludne naklejki z podstawowymi informacjami odnośnie składu,ale bez ekstraktu,kapsel z nadrukiem,butelka z wersji eksportowej,a więc bezzwrotna. [3.5]

UWAGI: Warka do 19.12.2014,wypite 15.12'14. Pierwszy raz piłem filtrowanego pszeniczniaka i wrażenia mam pozytywne...trochę mało gazu,zapach był poniżej średniej i w okrojonym wydaniu,ale piana zrekompensowała te mankamenty...miło był popatrzyć.

Comment

• DariuszSawicki
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼
              • 2012.08
              • 2869

Kolejna smaczna pszenica z tego browaru. Jakoś mało klarowne, ale niech tam...

W zapachu głównie banan, trochę przypraw. Pięknie.
              W smaku słodko, banany i skórka ciemnego chleba. Wyczułem nawet trochę goryczki ( ziemista i trawiasta).
              Piana okey, ale gazu tu tyle co w pupie skoczka Jana Ziobro ( za mało luzu
              ).
              Ładna etykieta, dedykowany kapsel, warka 20.12.2017.

Bardzo dobra krystaliczna pszenica, jedyna wada to zbyt niskie wysycenie.
              Oczywiście to piwo nie przebije mojego ideału, czyli Paulaner Weissbier Kristallklar z niebieską etykietą.

Comment

• yaro74
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2012.09
                • 2089

Kolor: słomkowy, klarowny.
                Piana: wysoka, gęsta, drobna, średniotrwała.
                Zapach: średnio intensywny, bananowy i lekko przyprawowy, przyjemny.
                Wysycenie: średnie.
                Smak: bananowo-pszeniczny, słodkawy z delikatną goryczką. Piwo jest mało treściwe (wydało się mi lekko wodniste) i słabsze od innych pszenic z tego browaru.

Comment

Przetwarzanie...
                X