Eder & Heylands, Bavaria Dunkles Hefe Weizen

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    Eder & Heylands, Bavaria Dunkles Hefe Weizen

    Ciemny pszeniczniak, zakupiony w Auchan za 5,99zł. Zawartość alkoholou 5,3%, zawartośc ekstraktu wg strony browaru wynosi 12,3%.
    Kolor - ciemny, brązowy, mocnej herbaty, mętny.
    Piana - bardzo obfita redukuje się do warstewki, pozostawia ślady na szklance.
    Nasycenie CO2 - wysokie, jak na pszenicę przystało.
    Zapach - pszeniczny, choć ani goździki, ani banany nie wybijają sie z tła.
    Smak - czuć goździki, czuć, że pijemy pszenicę. Stosunkowo silna goryczka jak na weizena, pochodząca raczej z ciemnych słodów niż chmielu. Delikatnie czuć smak kwaśny, a nawet chyba słony.
    Opakowanie - etykieta ładna, przejrzysta, podobnie kapsel.
    Z ciekawostek - na etykiecie znaczek "Geschutze Geographishe Angabe" czyli po naszemu chronione miejsce pochodzenia czy jakoś tak. To znaczek z serii reklamowanych przez Makłowicza, podobny widziałem na czeskim Budvarze.
    Szału nie robi, ale nic nie można mu też zarzucić.
    Attached Files
    blog.kopyra.com
  • Pogoniarz
    † 1971-2015 Piwosz w Raju
    • 2003.02
    • 7971

    #2
    W porównaniu z opisem Kopyra u mnie barwa nieco jaśniejsza, malutkie bąbelki wręcz szaleją w szkle,piana rewelacyjna,zbita,gęsta.Smak troszkę przeszkadza trochę za duże wygazowanie ,które drapie w gardło i odbija się po tej pszenicy jak po pepsi,ale nie jest zbyt treściwe w smaku.Nutek bananowych trzeba się długo doszukiwać,czuć je jedynie w zapachu,moje kubki smakowe wyłapały za to goździki,pod koniec wyczułem za to lekką goryczkę.Generalnie przeciętne piwko,powtórzę za jakiś czas.
    Zakupione w hurtowni w Gartz (kilkanaście kilometrów od "przejścia granicznego" w Rosówku,koszt 1€ plus butelka 0.08€-po przeliczeniu wyszło mi wtedy 3.77 zł.
    Szata graficzna jest troszkę inna
    Last edited by Pogoniarz; 2008-04-23, 11:27.


    Prawie jak Piwo
    SZCZECIN

    Comment

    Przetwarzanie...