Rostock, Rostocker Export Premium

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sibarh
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10387

Rostock, Rostocker Export Premium

Pełna nazwa : Hanseatische Brauerei Rostock
    Butla 0,5 litra, alkohol 5,5 %, eks. brak, kapsel dedykowany piwu
    Kolor - jasnozłocisty, klarowny
    Zapach - słodowy z delikatnym aromatem chmielowo-owocowym
    Piana - drobna, białą, gęsta, średniowysoka i trwała, zbiła się w ładny dywanik
    Gaz - właściwy
    Smak - słodowy z delikatna nutą owocową, oraz wyraźnym chmielem, lekko słodkie z całkiem wyraźną goryczką
    Dobre piwo.

W moim "zbiorze" piw zagr. nr 776 / 529 opisane / 432 - nowe na forum (moje)
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria
  • sibarh
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10387

Piwo:
    Attached Files
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

Comment

• Pancernik
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2005.09
      • 9787

Na stronie browaru podają parametry 5.5% i 11,9 Blg. Na mojej kontrze było 5,3%.

Piwo, zgodnie z oczekiwaniami, nieco bardziej "konkretne", niż pilsener. Kolor bardziej złocisty, piana też lepsza, choć nie poraża: ma ze dwa centymetry, biała, drobna, niezbyt gęsta i sztywna.
      Pachnie bardziej słodowo niż pilsener, w smaku także mniej wytrawne. Mnie smakuje bardziej, niż pilsener, ale to kwestia gustu. Chociaż chciałoby się, aby słodowość była nieco bardziej "trójwymiarowa" (wiecie, o czym piszę? ).
      Piwo jest mało gazowane, bąbelki mało widoczne i niezbyt wyczuwalne. Opakowanie - w linii browaru, lecz w nieco innej odcieni granatu, niż pils.

Comment

• zgroza
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼
        • 2008.03
        • 3605

Co północ, to północ. Piwo jest wyraźnie mocno, goryczkowo nachmielone, dopiero potem wzchodzi słodowość. Zgadzam się z Pancernikiem, e słodowość mogłaby byc bardyiej trojwymiarowa. Mogło by być teżlepsze nagazzowanie.
        W sumie, piwo dość przeciętne, mimo że większość światowych lagerów z browarów tej wielkości zawstydziłaby ta gorzczka. Konkretność niestety jest za mało konkretna, a smaki zbyt płaskie.
        Lotna ekspozytura browaru

Też Was kocham.

Comment

Przetwarzanie...