zaw. alk. 5,3%, but. 0,33 l
przywiezione z Niemiec
Browar Riedenburger Brauhaus od początków swojej działalności w 1866 r. słynął ponoć ze znakomitych piw pszenicznych (nie wiem, nie testowałem ). W roku 1994 włodarze browaru postanowili ostrzej wejść w rynek i rozpoczęli produkcję modnych piw ekologicznych (piwa ze znakiem Bioland).W 1997 r. browar rozpoczął współpracę z opactwem benedyktynów Plankstetten produkując piwa oparte na klasztornych recepturach (ziarno do produkcji piwa pochodzi z przyklasztornych upraw). Dziś seria piw „klasztornych” Plankstetten stanowi uzupełnienie regularnej linii piwnej browaru. Jednym z tych piw jest drożdżowy Spezial, piwo typu zwickel:
kolor - ciemnożółty, lekko miodowy, nawet pomarańczowy; wyraźne zmętnienie; urody dodają całe ławice drobinek drożdżowych pływających w piwie;
piana - mimo, że początkowo dość gęsta i kremowa, to udaje jej się utworzyć tylko drobny wianuszek;
nasycenie - słabe, choć w język szczypie;
zapach - słodowo-drożdżowy; dość charakterystyczny;
smak - zestawienie lekkiego, orzechowego słodu z delikatnym, owocowym smakiem drożdży daje w efekcie ciekawy, wytrawny, "ziemisty" smak; i mimo, że na próżno szukać tu rozbudowanych niuansów smakowych, to ten prosty, wytrawno-owocowy smak ma w sobie coś intrygującego; idealnie została w to wkomponowana mocna, ziołowa goryczka w zakończeniu, dająca długi goryczkowy posmak. Całość, jak to w zwicklach, bardzo delikatna, wygładzona, aksamitna. Dobre piwo.
przywiezione z Niemiec
Browar Riedenburger Brauhaus od początków swojej działalności w 1866 r. słynął ponoć ze znakomitych piw pszenicznych (nie wiem, nie testowałem ). W roku 1994 włodarze browaru postanowili ostrzej wejść w rynek i rozpoczęli produkcję modnych piw ekologicznych (piwa ze znakiem Bioland).W 1997 r. browar rozpoczął współpracę z opactwem benedyktynów Plankstetten produkując piwa oparte na klasztornych recepturach (ziarno do produkcji piwa pochodzi z przyklasztornych upraw). Dziś seria piw „klasztornych” Plankstetten stanowi uzupełnienie regularnej linii piwnej browaru. Jednym z tych piw jest drożdżowy Spezial, piwo typu zwickel:
kolor - ciemnożółty, lekko miodowy, nawet pomarańczowy; wyraźne zmętnienie; urody dodają całe ławice drobinek drożdżowych pływających w piwie;
piana - mimo, że początkowo dość gęsta i kremowa, to udaje jej się utworzyć tylko drobny wianuszek;
nasycenie - słabe, choć w język szczypie;
zapach - słodowo-drożdżowy; dość charakterystyczny;
smak - zestawienie lekkiego, orzechowego słodu z delikatnym, owocowym smakiem drożdży daje w efekcie ciekawy, wytrawny, "ziemisty" smak; i mimo, że na próżno szukać tu rozbudowanych niuansów smakowych, to ten prosty, wytrawno-owocowy smak ma w sobie coś intrygującego; idealnie została w to wkomponowana mocna, ziołowa goryczka w zakończeniu, dająca długi goryczkowy posmak. Całość, jak to w zwicklach, bardzo delikatna, wygładzona, aksamitna. Dobre piwo.