zaw. alk. 4,9%, but. 0,33 l
przywiezione z Niemiec
Piwowarzy Riedenburger Brauhaus rozpoczynając w 1994 r. produkcję piw ekologicznych ze znakiem Bioland, a w 1997 r. współpracę z opactwem benedyktyńskim Plankstetten poszli na całość i wypuścili na rynek piwo orkiszowe, oparte na starożytnych recepturach opackich i czystym ekologicznie zbożu z przyklasztornych upraw. Orkisz (niem. Dinkel) to odmiana pszenicy, szczególnie popularna w średniowieczu, ciesząca się dużym powodzeniem ze względu na wartości odżywcze oraz odporność klimatyczną. Dawniej orkisz często używany był jako surowiec do produkcji piwa, dziś stanowi raczej ciekawostkę w ramach technologii ekologicznych. W testowanym piwie udział słodu orkiszowego do jęczmiennego wynosi 50/50.
kolor - ciemnozłoty, miodowy; lekkie zmętnienie;
piana - drobna i zwarta, niezbyt długo obecna w postaci gęstej, zbitej kołderki, po pewnym czasie znika do zera;
nasycenie - raczej przeciętne;
zapach - charakterystyczny słodowo-drożdżowy;
smak - dużo dobrego, delikatnego słodu; przyjemny, łagodny smak, który znamy z piw pszenicznych tutaj ma trochę inny odcień, bardziej winny, chlebowy, jęczmienny; przy czym rzeczywiście czuć, że nie jest to piwo jęczmienne, więcej tu lekkości, smaku siana i świeżego zboża; ciekawy smak, który piwowarzy postanowili tylko nieznacznie urozmaicić słabą goryczką chmielową, przez co końcówka staje się trochę mdła i wodnista.
przywiezione z Niemiec
Piwowarzy Riedenburger Brauhaus rozpoczynając w 1994 r. produkcję piw ekologicznych ze znakiem Bioland, a w 1997 r. współpracę z opactwem benedyktyńskim Plankstetten poszli na całość i wypuścili na rynek piwo orkiszowe, oparte na starożytnych recepturach opackich i czystym ekologicznie zbożu z przyklasztornych upraw. Orkisz (niem. Dinkel) to odmiana pszenicy, szczególnie popularna w średniowieczu, ciesząca się dużym powodzeniem ze względu na wartości odżywcze oraz odporność klimatyczną. Dawniej orkisz często używany był jako surowiec do produkcji piwa, dziś stanowi raczej ciekawostkę w ramach technologii ekologicznych. W testowanym piwie udział słodu orkiszowego do jęczmiennego wynosi 50/50.
kolor - ciemnozłoty, miodowy; lekkie zmętnienie;
piana - drobna i zwarta, niezbyt długo obecna w postaci gęstej, zbitej kołderki, po pewnym czasie znika do zera;
nasycenie - raczej przeciętne;
zapach - charakterystyczny słodowo-drożdżowy;
smak - dużo dobrego, delikatnego słodu; przyjemny, łagodny smak, który znamy z piw pszenicznych tutaj ma trochę inny odcień, bardziej winny, chlebowy, jęczmienny; przy czym rzeczywiście czuć, że nie jest to piwo jęczmienne, więcej tu lekkości, smaku siana i świeżego zboża; ciekawy smak, który piwowarzy postanowili tylko nieznacznie urozmaicić słabą goryczką chmielową, przez co końcówka staje się trochę mdła i wodnista.
Comment