Feldschlößchen, Feldschlößchen Export

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sibarh
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10387

Feldschlößchen, Feldschlößchen Export

Butelka 0,5 litra, alkohol 5,4 %, eks. brak , kapsel goły zawinięty w złotko
    Kolor - złocisty, klarowny
    Piana - drobna, średniowysoka, średniotrwała
    Zapach - słodowo-chmielowy, wyraźny
    Gaz - okey
    Smak - mocno słodowy, średnio słodkie, średnio chmielone z wyraźną goryczką, lekki kwasek
    Dobre poprawne piwo

W moim "zbiorze" piw zagr. nr 798 (540 opisane na forum) 443 - nowe na forum (moje)
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria
  • sibarh
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10387

Piwo:
    Attached Files
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

Comment

• porek388
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2008.11
      • 213

Kolor: złoty.
      Piana: drobnoziarnista, utrzymała się do końca spożycia (ale to było tylko 3 min).
      Wysycenie: średnie - w porządku.
      Zapach: chmielu.
      Smak: wyraźna chmielowa goryczka, w tle przyjemne niezbyt mocne posmaki słodowe.
      Opakowanie: butelka z krachlą, etykieta tak sobie.

Zgrabny lekko słodowy pils - na 4,5.
      Cena 0,55 EUR w getrenku w Goerlitz.

Comment

• Pancernik
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2005.09
        • 9787

Mój F. Export miał 5,2%, ale i tak to nie usprawiedliwia zbyt cienkiej barwy, jak na Export. Piana biała, niewysoka, krótkotrwała.
        Pachnie słodowo i piwnicznie, ale smakuje dość nijako, lekko piwnicznie. Gaz chyba nieco zbyt obfity.
        Butelka NRW, od Pilsnera różni jedynie częściowo kolorystyką (zamiast starego złota jest bordo). Podobnie dedykowany kapsel.

Trochę się tym Exportem zawiodłem...

Comment

• karol1000
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2007.09
          • 1823

barwa: jasno złota
          piana: drobnopęcherzykowa i sztywna
          zapach: chmielowo-słodowy
          smak: brudny chmielowy z dość silną słodową lekko piwniczną podstawą. Mi nie smakował za bardzo
          Attached Files
          LP

Comment

• wpadzio
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼🍼
            • 2011.06
            • 2652

Od czasów Karola opakowanie i zawartość alkoholu nie uległy zmianie. A co w środku?

Barwa jasnego złota, klarowna.
            Piana dość wysoka przy nalewaniu szybko kurczy się do niejednorodnej szumowiny, o charakterystyce lekko mydlastej. W niewielkim stopniu zostaje na ściankach szklanki.
            Aromat słodowy, nieco drewniany, z nutami ziarnistymi. Gdzieś dalej trochę chmieli i może faktycznie piwniczny cień, ale to na granicy sugestii.
            Smak mocno przepłukany. Trochę goryczki, słodu, kwasku i drożdże na koniec. W posmakach mokre ziarno i trawiasta chmielowość.
            Nagazowanie dość spore, odczuwalne na języku, choć pod koniec konsumpcji wyraźnie spada.
            Butelka jak u kolegi wyżej. Estetyczna, jednak banalna w swoim wyrazie. Kapsel przypisany piwu.

Niewyróżniające się niczym piwo stołowe. Marne słody wpływają w znacznym stopniu na jego charakter, co redukuje w dużej mierze przyjemność z picia. Tylko 6,5 w skali 1-10.
            Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
            Serviatus status brevis est
            3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

Comment

Przetwarzanie...