Hummel, Räucherla Märzen

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • marceli
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2002.10
    • 127

    Hummel, Räucherla Märzen

    Wedzone piwo z wioski polozonej okolo 10 km na polnoc od Bambergu(mekki wedzonych piw)- Memmelsdorf-Merkendorf.Moc 5,6% zapach bardzo przyjemny tylko lekko przypominajacy wedzonke.W smaku zwraca uwage male nagazowanie dzieki czemu wszystkie elementy smakowe sa dobrze wyczuwalne,oczywiscie wedzonka ale nie taka natarczywa -lagodna zrownowazona maslanym posmakiem a nawet lekka slodkoscia.Ogolnie jest to znakomite piwo najlepsze wedzone piwo jakie do tej pory pilem,nawet dla osob ktore nie lubia wedzonych piw powinno byc ciekawe.moja ocena 5
    Attached Files
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12568

    #2
    Hummel, Räucherla Märzen

    Marcowa wędzonka z Merkendorf w Środkowej Frankonii.
    Zaw. alk. 5,6%, ekstr.?

    Aromat - wyczuwalne nuty wędzone oraz piwniczne
    Barwa - miedziano-herbaciana
    Piana - gęsta, kremowa, umiarkowanie trwała
    Wysycenie - umiarkowane
    Smak - pod umiarkowaną wędzonością skrywa się sympatyczne piwo z piwnicznymi nutami, które bardzo lubię. Lekka goryczka na finiszu, pozostająca na języku po przełknięciu wraz z nutkami wędzonymi
    Treściwość - średnia

    Sympatyczne piwo

    Comment

    • Kwadri
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2009.10
      • 1216

      #3
      Räucherla Märzen

      Kolor: Bursztynowy z czerwonawymi odcieniami.
      Piana: Początkowo wysoka, kremowa, raczej drobnopęcherzykowa. Po kilku minutach opada do cienkiej warstwy. Później tylko cienki pierścień.
      Zapach: Przyjemny, wędzony, ale taki "boczkowy", zmieszany z solidną słodowością i dymnymi akcentami. Później czuć też lekką paloność.
      Smak: Zupełnie inne niż Schlenkerla. Wędzoność wyraźna, ale nie przytłaczająca, również mam wrażenie, że jest taka "boczkowa". W tle słodowość i lekka kwaskowość. W finiszu dochodzą posmaki od palonych słodów i lekka, chmielowa goryczka, przez co finisz raczej wytrawny. Smakowało.
      Wysycenie: Delikatne, słabo wyczuwalne.
      Attached Files
      www.lkschmielowice.futbolowo.pl

      Comment

      • darekd
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 12568

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
        Zaw. alk. 5,6%, ekstr.?
        Alkohol ten sam, ekstrakt 14%. Odczucia podobne jak dwa lata temu

        Comment

        • pioterb4
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.05
          • 4322

          #5
          Genialny rauchbier, niskowysycony z delikatnym wędzono-słodowym aromatem. To czego jeszcze nie oferuje zapach dostajemy z nawiązką w smaku - lekka słodycz, karmel i długi słodowo-wędzony posmak, w tle trochę nut chlebowych. Na finiszu chmielowa goryczka, odrobinę pikantna ale krótka. TOP3 moich frankońskich wędzonek.

          Comment

          Przetwarzanie...
          X