zaw. alk. 5,5% (ekstr. 12,5%), but. 0,5 l
przywiezione z Niemiec
Drożdżowy, niefiltrowany keller od Hacker-Pschorra nosi nazwę Anno 1417 nawiązującą do daty powstania browaru. W ten sposób nawiązano do najstarszych dziejów browaru i wskrzeszono (cieszące się coraz większym powodzeniem) piwo typu keller – takie, jakie było na długo przed wprowadzeniem procesu filtracji w XIX w.
kolor – bursztynowo-miodowy, wysokie zmętnienie;
piana – drobnoziarnista i kremowata, ale bardzo nietrwała, rośnie na krótko po to, by za chwilę plackowato zaniknąć zostawiając drobny kożuszek;
zapach – bardzo intensywny drożdżowo-słodowy;
nasycenie – słabe;
smak – charakterystyczny orzechowo-słodowy aksamitny smak kellera w tej wersji jest dużo bardziej urozmaicony, właściwie mało tu aksamitnej delikatności, więcej drożdżowo-kwaskowatej zadziorności i świeżości; nuty drożdżowe jako żywo przypominają dobrego pszeniczniaka, a w cierpkawej i owocowej nucie łatwo doszukałem się wręcz... suszonych śliwek i odległych wątków odnajdywanych w belgijskich trapistach. Zadziwiająco zaskakujący ten keller, wyjątkowy i bardzo smaczny.
przywiezione z Niemiec
Drożdżowy, niefiltrowany keller od Hacker-Pschorra nosi nazwę Anno 1417 nawiązującą do daty powstania browaru. W ten sposób nawiązano do najstarszych dziejów browaru i wskrzeszono (cieszące się coraz większym powodzeniem) piwo typu keller – takie, jakie było na długo przed wprowadzeniem procesu filtracji w XIX w.
kolor – bursztynowo-miodowy, wysokie zmętnienie;
piana – drobnoziarnista i kremowata, ale bardzo nietrwała, rośnie na krótko po to, by za chwilę plackowato zaniknąć zostawiając drobny kożuszek;
zapach – bardzo intensywny drożdżowo-słodowy;
nasycenie – słabe;
smak – charakterystyczny orzechowo-słodowy aksamitny smak kellera w tej wersji jest dużo bardziej urozmaicony, właściwie mało tu aksamitnej delikatności, więcej drożdżowo-kwaskowatej zadziorności i świeżości; nuty drożdżowe jako żywo przypominają dobrego pszeniczniaka, a w cierpkawej i owocowej nucie łatwo doszukałem się wręcz... suszonych śliwek i odległych wątków odnajdywanych w belgijskich trapistach. Zadziwiająco zaskakujący ten keller, wyjątkowy i bardzo smaczny.
Comment