zaw. alk. 5,4% (ekstr. 12,5%), but. 0,5 l
przywiezione z Niemiec
Pierwsze wzmianki o browarze w Freising pochodzą z 1160 r. Browar Hofbrauhaus (nazwa pochodzi z czasów, gdy browar pierwotnie usytuowany był na wzgórzu zamkowym biskupa-księcia Alberta von Freising) spiera się o tytuł najstarszego browaru na świecie z pobliskim Weihenstephan, twierdząc że konkurent co prawda założony został nieco wcześniej (w 1040 r.), ale za to Hofbrauhaus od samego początku działa nieprzerwanie. W latach 1911-12 browar przeniesiono tam, gdzie mieści się obecnie, jako najnowocześniejszy wówczas browar w całych Niemczech. W ofercie browaru szczególnie wyróżnia się linia piw pszenicznych Huber Weisses (określenie Weisses jest tu ciekawostką, na ogół piwa pszeniczne określane są: Weiss, Weisse bądź Weissbier).
Testowi poddana została ciemna pszenica z browaru w Freising:
kolor – ciemnobrązowy, ale z jaśniejszymi przebłyskami pod światło, umiarkowane zmętnienie;
piana – drobnoziarnista, gęsta i wysoka, trwała, bardzo powoli opada;
zapach – drożdżowo-czekoladowy, słodkawy, lekko owocowy;
nasycenie – duże;
smak – dość spłaszczony, wytrawny, ziemisty; sporo palonych, orzechowych nutek słodowych i towarzyszącej im delikatnej kwaskowości, czy raczej owocowości (cytrusy); w tle za nimi przewija się apetyczny karmelowy smaczek, zbyt delikatny jednak by stać się jakimś szczególnym wyróżnikiem tego piwa; w posmaku – owocowe.
przywiezione z Niemiec
Pierwsze wzmianki o browarze w Freising pochodzą z 1160 r. Browar Hofbrauhaus (nazwa pochodzi z czasów, gdy browar pierwotnie usytuowany był na wzgórzu zamkowym biskupa-księcia Alberta von Freising) spiera się o tytuł najstarszego browaru na świecie z pobliskim Weihenstephan, twierdząc że konkurent co prawda założony został nieco wcześniej (w 1040 r.), ale za to Hofbrauhaus od samego początku działa nieprzerwanie. W latach 1911-12 browar przeniesiono tam, gdzie mieści się obecnie, jako najnowocześniejszy wówczas browar w całych Niemczech. W ofercie browaru szczególnie wyróżnia się linia piw pszenicznych Huber Weisses (określenie Weisses jest tu ciekawostką, na ogół piwa pszeniczne określane są: Weiss, Weisse bądź Weissbier).
Testowi poddana została ciemna pszenica z browaru w Freising:
kolor – ciemnobrązowy, ale z jaśniejszymi przebłyskami pod światło, umiarkowane zmętnienie;
piana – drobnoziarnista, gęsta i wysoka, trwała, bardzo powoli opada;
zapach – drożdżowo-czekoladowy, słodkawy, lekko owocowy;
nasycenie – duże;
smak – dość spłaszczony, wytrawny, ziemisty; sporo palonych, orzechowych nutek słodowych i towarzyszącej im delikatnej kwaskowości, czy raczej owocowości (cytrusy); w tle za nimi przewija się apetyczny karmelowy smaczek, zbyt delikatny jednak by stać się jakimś szczególnym wyróżnikiem tego piwa; w posmaku – owocowe.