zaw. alk. 5,0% (but. 0,33 l)
przywiezione z Niemiec
To właśnie w Ingolstadt 23 kwietnia 1516 książę Wilhelm IV ogłosił prawo czystości „Reinheitsgebot”, które wyznaczyło standardy produkcji piwa obowiązujące po dziś dzień. Historia Herrnbräu nie sięga tamtych czasów; browar powstał w XVII wieku i był jednym z grupy kilku „Actienbrauereien” z Ingolstadt – jednej z pierwszych niemieckich korporacji przemysłowych.
kolor – jasnozłoty;
piana – średnioziarnista, szybko się dziurawi i tworzy grubszą pierzynkę, a pod koniec to już tylko pojedyncze placki;
zapach – mocny aromat chmielowy
nasycenie – duże;
smak – kwintesencja pilsa: silna chmielowa goryczka z wtrąceniami chmielu aromatycznego. Niby nic poza tym, a jednak smak robi wrażenie perfekcyjnie skomponowanego: silna aż do granic cierpkości goryczka jest jednocześnie niezwykle orzeźwiająca (niemal owocowa, cytrynowa świeżość), a delikatniejsze nuty ziołowe, pochodzące od chmielu aromatycznego Hallertau, po prostu rozpływają się w ustach. W posmaku zdecydowana goryczka.
przywiezione z Niemiec
To właśnie w Ingolstadt 23 kwietnia 1516 książę Wilhelm IV ogłosił prawo czystości „Reinheitsgebot”, które wyznaczyło standardy produkcji piwa obowiązujące po dziś dzień. Historia Herrnbräu nie sięga tamtych czasów; browar powstał w XVII wieku i był jednym z grupy kilku „Actienbrauereien” z Ingolstadt – jednej z pierwszych niemieckich korporacji przemysłowych.
kolor – jasnozłoty;
piana – średnioziarnista, szybko się dziurawi i tworzy grubszą pierzynkę, a pod koniec to już tylko pojedyncze placki;
zapach – mocny aromat chmielowy
nasycenie – duże;
smak – kwintesencja pilsa: silna chmielowa goryczka z wtrąceniami chmielu aromatycznego. Niby nic poza tym, a jednak smak robi wrażenie perfekcyjnie skomponowanego: silna aż do granic cierpkości goryczka jest jednocześnie niezwykle orzeźwiająca (niemal owocowa, cytrynowa świeżość), a delikatniejsze nuty ziołowe, pochodzące od chmielu aromatycznego Hallertau, po prostu rozpływają się w ustach. W posmaku zdecydowana goryczka.
Comment