Piwo znow z okolic Bambergu(mam to szczescie ze moja siostra i szwagier mieszkaja od dawna w Bambergu)tym razem to browar Goller z miejscowosci Zeil am Main i jego Kellerbier.Kolor blado metny,zapach niewyrazny,smak mocny i pelny ale jakis taki nieokreslony slodowo-chmielowy lekko kwaskowy i pikantny zarazem.Dla mnie dosc srednie spodziewalem sie czegos wiecej szczegolnie po tym gatunku piwa
Göller, Kellerbier Naturtrüb
Collapse
X
-
Piana: średnioobfita, biała, trwała, oblepia szkło.
Kolor: złocisto-bursztynowy, pięknie mętny.
Wysycenie: słabe, klasyczne dla tego stylu.
Zapach: słaby.
Smak: przyjemna średnia goryczka, przyjemna kwaskowość, drożdżowa aksamitność. Po każdym łyku ma się ochotę na następny. Piwo, którego można wypić naprawdę dużo.
Opakowanie: bardzo stylowe. Butelka z krachlą. Na porcelance godło cechu piwowarów. Na etykiecie w barwach sepii wiejska karczma.
Zdecydowanie polecam.
Coraz bardziej mi smakuje ten styl. Takie pytanie do znawców, czy dobrze kombinuję, że kellerbier=zwickl=ungespundetes?
Pozwolę sobie wkleić fotkę, bo na poprzedniej nie ma piwa.Last edited by kopyr; 2008-12-19, 22:57.
-
-
Dla mnie dosc srednie spodziewalem sie czegos wiecej szczegolnie po tym gatunku piwa
Göller to na frankońskie warunki już browar przemysłowy, a to zawsze odbija się na jakości. To piwo jest stosunkowo nowe w asortymencie i jest dostępne niemal w każdym sklepie z napojami. po prostu większe browary w pewnym momencie zauważyły, że niefiltrowane "Kellery" małych browarów zdobywają coraz większą popularność i wypuszczają własne piwa tego typu. Niestety ich piwa są skazane na bardzo długą przydatność do spożycia, a to odbija się na smaku. Porównywalne do Göllera są między innymi "Kellery" browarów Wolfshöher, Veldensteiner, Kitzmann, Bürgerbräu Hersbruck i wielu innych, produkujących ponad 20.000 hl piwa rocznie.Archiwum piwne
Poznaj
http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"
Comment
-
-
Piana, barwa, wysycenie - jak u Kopyra
Smak - lekka kwaskowość typowa dla niefiltrowanych piw, przyjemna goryczka wyczuwalna, ale nie dominująca, odpowiednia treściwość. Może ciut więcej chlebowości i byłaby pełnia szczęścia.
Piwowar nieco sceptycznie odniósł się do produkcji tego piwa, przez tej wielkości browary.
Zapewne ma racje. Jest też jednak jeden wielki plus tego - zaczynają być już dostępne daleko poza kominem. A to świetna sprawa. To są piwa, które /domyślam się/ są najbliższe tym, które warzono przed stu laty.
Poza tym są to moim zdaniem piwa o wspaniałych własnościach odżywczych. Takie piwo (keller) naprawdę można pić na zdrowie!
Comment
-
-
Fajna barwa, bursztynowa, piwo mętne. Piana brudnobiała, spora, redukuje się do półcentymetrowego kożuszka. Alko 4,9%.
Zapach piwniczno-chlebowy, lekko chmielowy. Smakuje na początku goryczkowo, ale słód wychodzi, dalej posmaczki winno-owocowe.
Gaz dość delikatny. Butelka z krachlą, ładna, złoto-beżowa eta, na niej stary dom szachulcowy (budynek browaru?) i dumna data "1514".
Smaczne... .
Comment
-
-
Kellerbier
Kolor: Bursztynowy, lekko mętny.
Piana: Wysoka, puszysta. Opada powoli do grubej kołderki, dość mocno oblepiając szkło. Ochronna warstwa zostaje całkiem długo.
Zapach: Przyjemny, głównie słodowy. W tle delikatny chmiel i drożdże, a po ogrzaniu dochodzi lekka kwaskowość.
Smak: Bardzo delikatna kwaskowość, przytłumiona mocnymi, zbożowo-chlebowymi smaczkami. Chwilę później dociera przyjemna, chmielowa goryczka i raczej dominuje w finiszu. Bardzo smaczny, dla mnie jeden z lepszych kellerów.
Wysycenie: Średnie.
Comment
-
-
Chociaż Weizenbock z tego browaru nie zrobił na mnie wrażenia, to Keller bardzo pozytywnie mnie zaskoczył.
Kolor: Brudnopomarańczowy, mętny. Można powiedzieć klasyczny. 5
Piana: Biała i drobna, o średniej trwałości. Zostawia ślady na kuflu. 4
Zapach: Czuć słód i chmiel, a także nutę drożdżową. Apetyczny, ale dość słaby 3,5.
Smak: Minimalna przewaga słodyczy nad kwaśnością, ale ogólnie dobrze zrównoważone. Goryczka porządna, szlachetna. Piwo jest lekkie, ale nie wodniste. 5
Wysycenie: Niewysokie, dla mnie idealne. 5
Opakowanie: Jak na fotce powyżej. Butelka z krachlą, ładna etykieta, minusik za brak informacji o ekstrakcie i plastikową "porcelankę".
Uwagi: Moje nowe piwo sesyjne, smaczne, lekkie i dostępne tuż za rogiem Polecam.
Comment
-
-
Göller, Kellerbier
Niefiltrowane piwo piwniczne... z miejscowości Zeil Am Main
4,9% alkoholu vol. prawdopodobnie to 12-stka. Warzone na naturalnych drożdżach...
Zapach drożdżowo - lekko owocowy....
Piana spora na początku, bardzo powoli opadła do cienkiej warstwy...
Gaz niezbyt mocny... bez zastrzeżeń...
Kolor jasno bursztynowy nie klarowny...
Smak na starcie bardziej słodowy a później bardziej goryczkowy... trochę zbożowe...
Piwko bardzo smaczne w fajnej butelce z porcelanką...
Comment
-
-
Kellerbier
Jak na pierwsze spotkanie z piwem piwnicznym to bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło
Kolor: pomarańcz wpadający w ciemno miodowy mętny.
Piana: Biała dość spora na początek zostawiająca ślad na kuflu, redukcja do małego kożucha
Zapach: dość słodowy z wyczuwalnym chmielem
Smak: dobrze zbilansowany lekko kwaskowy. Goryczka jest wystarczająca i niczego bym z tym nie zmieniał
Wysycenie: Średnie ale pasuje do ogółu
Opakowanie: Butelka z plastikową krachlą , ładna etykieta,
ogólnie jestem mile zaskoczony tym stylem i żeby nie cena to z chęcią kosztował bym je częściej.
Zakupione w Piwonii za 6 z hakiem
Comment
-
-
-
Lubię kellerbiery i chętnie do nich wracam.
Aktualny opis... alko dalej 4,9%
Piana - więcej na początku potem cienka warstewka.
Lacing - sporo.
Gaz - nie za dużo.
Barwa - zamglony pomarańczowy.
Aromat - lekka słodkawa estrowość, coś z banana i cytrusów.
Smak - lekka słodkawa estrowość, coś z banana i cytrusów. Goryczka fajna, leciutko ściągająca.
Bardzo dobre
Comment
-
Comment