Knoblach, Schammelsdorfer Lager

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • marceli
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2002.10
    • 127

    Knoblach, Schammelsdorfer Lager

    Piwo znow z okolic Bambergu i znowu rewelacja.Browar i zajazd(z tradycyjna frankonska kuchnia) zanajduja sie we wiosce Schammelsdorf-na etykiecie znajduje sie zdjecie owego zajazdu.Piwo mocy 5,1% barwy pieknej ciemnej bursztynowej,zapach wyrazny-slodowy ,maslany i toffi,smak podobny pelny wyrazny maslano karmelowy z wyraznym posmakiem chmielu(mocna wytrawna goryczka).Nie musze dodawac o malym nagazowaniu tego piwa.Bardzo podobne w smaku do innego piwa z tego browaru-Rauchla.Wspaniale piwo
    Attached Files
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12557

    #2
    Obecna nazwa to "Lagerbier" a zaw. alk. 5,3%.

    Aromat - słodowy, trochę chlebowy
    Piana - wyższa, dość trwała z kożuszkiem, zostaje na szkle
    Barwa - ciemne złoto, dość klarowne
    Wysycenie - średnie, musujące
    Smak - słodowy z delikatnym chlebem, suszone ziarno, suszone jabłko. Do tego wyraźniejsza, dłuższa goryczka z posmakiem orzecha włoskiego
    Treściowość - pełne

    Bardzo dobre.

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12557

      #3
      Click image for larger version

Name:	P1070588.JPG
Views:	81
Size:	27,3 KB
ID:	2314852

      Comment

      • darekd
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 12557

        #4
        Pite z kija i odczucia podobne, tylko nieco ciemniejsze niż na zdjęciu. Słodowa baza solidna z suszem jabłkowym i odrobiną chleba. Goryczka przez wyraźniejszy słód, może podczas picia nie jest przesadnie wyraźna ale zostawia długi posmak z orzechowym muśnięciem. Ungespundet sugerowałby Kellera, ale nie do końca za takie można je uznać, bo jest dość klarowne. Co nie zmienia faktu, że to bardzo solidne piwo.

        Comment

        Przetwarzanie...
        X