Oettinger (Oettingen), Bock

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Borysko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.02
    • 1144

Oettinger (Oettingen), Bock

Kupione w centrum handlowym A10 koło Berlina. Cena typowa dla piw z tego browaru (niska) 0,44 Eur + 0,08 kaucja. Alk 6,7 %.
    Po nalaniu tworzy się gęsta, kremowa i wysoka pianka. Niestety dosyć szybko opada i pozostaje ledwie wysepka z opaską.
    Kolor ciemnobursztynowy, gazu w sam raz, nie za dużo.
    Zapach silny, przyjemny, karmelowo - krówkowy, czysty.
    Smak bardzo mi przypadł do gustu. Jest łagodny, jakby zaokrąglony. Słodycz delikatna, wyraźna karmelowość, całość uzupełnia doskonale dopasowana goryczka. Harmonia wręcz doskonała. Piwo treściwe jak na koźlaczka przystało. Posmak zostawia długi, lekko słodkawy, mocno karmelowy.
    Musze przyznać, że ten koźlak mnie wielce zaskoczył, na szczęście na plus. Oettinger celuje wg mnie w dolne rejony rynku i stara się konkurować przy pomocy ceny. Tymczasem ten trunek to na prawdę rasowa kózka Nie znalazłem w żadnej większej wady, za to mnóstwo zalet. Stosunek cena/jakość jest wprost rewelacyjny! Mocna rekomendacja i poproszę o jeszcze .
    Last edited by Borysko; 2007-04-06, 20:52.
  • Borysko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.02
    • 1144

I jeszcze fotka
    Attached Files

Comment

• piwowar2
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2001.11
      • 588

Nie pije na ogol Oettingera. Tym piwem poczestowal mnie ojciec i bardzo mile zaskoczenie. Bardzo solidny Bock, czego bym sie po tym browarze nie spodziewal. A cena cos kolo 7€ za skrzynke, czyli okolo 50% ceny innych Bockow. Chetnie bede powracal do tego piwa.

Comment

• lzkamil
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.01
        • 3611

Parametry j.w., butelka jak na zdjęciu Boryska, kupione w Niemczech za 0.49E.
        Ciemnobursztynowe/jasnobrązowe, słabo nagazowane, piana średniej wysokości i trwałosci.
        Zapach słodowo-karmelowy, intensywny.
        Smak zdecydowanie słodowy, palony, karmelowy, z podpalaną goryczką w długim posmaku.
        Może trochę brakuje jakiegoś bogatszego rozwinięcia smaku, owocowych niuansów, ale w sumie to jest treściwy, gęsty i dobry koźlak. Nie będę więcej marudził i przy najbliższej okazji kupię go więcej
        Lepszy jabol pod okapem
        niż GŻ, CP i KP !

Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

Comment

• lzkamil
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.01
          • 3611

Wypiłem niedawno jeszcze raz. Tym razem i w zapachu i w smaku jest dużo więcej owocowości a mniej "ciemnych" nut. Wciąż jest smaczne.
          Lepszy jabol pod okapem
          niż GŻ, CP i KP !

Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

Comment

• Pancernik
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2005.09
            • 9793

Ładny, herbaciano-bursztynowy kolor. Klarowny do bólu. Niezbyt obfita, ale trzeszcząca, białokremowa piana.
            Pachnie głównie karmelem. W smaku lekka paloność i nuta kwaskowata, baaaardzo słabe orzechy. Sporo gazu, jak dla koziołka to chyba na granicy tolerancji. Opakowanie - jak widać wyżej.

Spokojnie koziołek do wypicia, ale nieco mnie rozczarował, liczyłem na nieco więcej...

Comment

• zgroza
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼
              • 2008.03
              • 3606

A czego się spodziewałeś po Oettingerze?
              Kiepskie. To piwo jest kiepskie. Jest treściwość, jest goryczka, są jakieś inne nuty, ale piwo po prostu jedzie kiepskością, dodatkami niesłodowymi i wręcz szmatą. Co prawda piwo blisko terminu, ale za dużo to nie usprawiedliwia.
              Lotna ekspozytura browaru

Też Was kocham.

Comment

• darekd
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🍺🍺🍺
                • 2003.02
                • 12674

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgroza Wyświetlenie odpowiedzi
                A czego się spodziewałeś po Oettingerze?
                Kiepskie. To piwo jest kiepskie. Jest treściwość, jest goryczka, są jakieś inne nuty, ale piwo po prostu jedzie kiepskością, dodatkami niesłodowymi i wręcz szmatą. Co prawda piwo blisko terminu, ale za dużo to nie usprawiedliwia.
                Jak wiadomo jest to grupa browarów. Akurat bocka nie piłem, ale ich ciemną pszenicę uważam, za całkiem smaczną, alta też piłem bez skrzywienia. Wiadomo, że jest to ogólnodostępna tania marka niemiecka, która w na półkach np. naszej Almy przedrożona nabiera ekskluzywnego sznytu Czy jednak te dodatki niesłodowe to pewnik czy raczej przypuszczenie?

Comment

• erudyta
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2008.11
                  • 189

Barwa: brązowa, herbaciana, klarowna
                  Piana: beżowa, wysoka, gęsta, opada nie za szybko, postrzępiona utrzymuje się do końca,
                  Zapach: niezbyt intensywny, słodowy, gdzieś w tle wyczuwalne nuty palone, armat karmelu znikomy
                  Smak: słodowy, nuty karmelowe bardzo subtelne, niby smaczne, ale czegoś tu brakuje, smak taki zwyczajny, goryczka niska, piwo treściwe
                  Wysycenie: średniowysokie, odpowiednie
                  Opakowanie: etykieta bez zmian, nowością jest zielony kapsel z logo "Ohne Gentechnik" (zrzeszenia producentów, którzy gwarantują, że w składzie ich produktów nie ma składników modyfikowanych genetycznie). Logo też umieszczone jest na krawatce.
                  Oettinger Brauerei GmbH jest jedynym browarem w Niemczech posiadające logo "Ohne Gentechnik"

Cena: 0,36 €

Generalnie nie jest źle, ale jakoś super tez nie jest. Jest tak zwyczajnie i poprawnie.
                  Attached Files

Comment

• kenny
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2009.04
                    • 712

Barwa: Herbaciano-miedziany.
                    Piana: Jak na coli, początkowo wysoka, szybko redukuje się do zera.
                    Zapach: Karmel, słód.
                    Smak: Słodowy, słodki, skórka od chleba, goryczka niska, od słodu.
                    Wysycenie: Wysokie/bardzo wysokie.
                    Opakowanie: Nic ciekawego.
                    Uwagi: Dość słodkie, przypomina bardziej dunkla niż bocka. Wad brak, przy tej cenie (w Berlinie w Kauflandzie za 49 centów) można pić jako piwo stołowe.

Comment

• darekd
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🍺🍺🍺
                      • 2003.02
                      • 12674

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
                      Jak wiadomo jest to grupa browarów. Akurat bocka nie piłem, ale ich ciemną pszenicę uważam, za całkiem smaczną, alta też piłem bez skrzywienia. Wiadomo, że jest to ogólnodostępna tania marka niemiecka, która w na półkach np. naszej Almy przedrożona nabiera ekskluzywnego sznytu Czy jednak te dodatki niesłodowe to pewnik czy raczej przypuszczenie?
                      W składzie nie ma dodatków niesłodowych.

Karmel wyraźniejszy w aromacie. W smaku obok niego jest trochę skórki od chleba, orzechów, paloności. Jest trochę słodkawo, jest leciutka kontra palonej goryczki, alkohol minimalnie wyczuwalny, odpowiednia treść. Całość jak na cenę jest zadowalająca. Poprawnie.

Comment

Przetwarzanie...
                      X